Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stvorili umjetnu inteligenciju Baricu, razvijaju i Štefa

Umjetno stvorena inteligencija radi slično kao i drugi u svijetu mnogo poznatiji osobni asistenti, poput Alexa, Siri, Google Assistanta ili Mycrofta, a sastoji se od nekoliko komponenti.
04. prosinca 2019. u 10:24 1 komentara 198 prikaza
Foto: FOI
Pogledajte galeriju 1/3

"Barice, gdje se nalazi ured profesora XY?" "Barice, možeš li provjeriti raspored predavanja?" Četiri su to pitanja na koja studentima na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i posjetiteljima odgovara Barica, ili preciznije B.A.R.I.C.A., akronim iza koje stoji naziv Beautiful Artificial Intelligence Cognitive Agent. Tim znanstvenika i studenata s FOI-ja na čelu s izv. prof. dr. sc. Markusom Schattenom stvorio je umjetnu inteligenciju nazvanu B.A.R.I.C.A., osmišljenu da bude svojevrsna asistentica za pomoć studentima kojima daje korisne informacije o mjestu u učionici, profesorima i rasporedu predavanja.

projekt ivane tkalčić Meštrovićeva djela kroz oči umjetne inteligencije

Barica je tradicionalno žensko ime na sjeveru Hrvatske, pa je odlučeno da se tako nazove i projekt. Programirana je da u ovoj fazi daje odgovore na ključna četiri pitanja. Umjetno stvorena inteligencija radi slično kao i drugi u svijetu mnogo poznatiji osobni asistenti, poput Alexa, Siri, Google Assistanta ili Mycrofta, a sastoji se od nekoliko komponenti. Grafičko sučelje implementirano je uz JavaScript kao komunikaciju s poslužiteljem, Hovercraft za prezentaciju i CrazyTalk za izradu video sekvenci govora. Speech-to-text sučelje uvedeno je uz pomoć Voicenotebook servisa, kao i NLP poslužitelj koji upravlja prezentacijom te model procesiranja prirodnog jezika. Poslužitelj je implementiran u programskom jeziku Python, na kojem, među ostalima, rade studenti FOI-ja u okviru redovne nastave na studiju informatike.

 | Autor : FOI Foto: FOI

Dr. sc. Schatten temeljnu verziju sustava održava uz pomoć kolega iz FOI-jevog AI laboratorija, asistente dr. sc. Igora Tomičića i dr. sc. Bogdana Okrešu Đurića. Za prilagodbu za potrebe fakulteta zaslužna pak je bivša studentica Tajana Šokec, koja je za to osvojila i Rektorovu nagradu ta razvoj zanimljivog hibridnog modela umjetne inteligencije. B.A.R.I.C.A. je prvi takav projekt na varaždinskom fakultetu, no nakon nje pojavilo se još nekoliko inicijativa za izradom sličnih agenata za razgovor, pa je u nastajanju i Baričin pandan - chatbot Štef, kojeg razvija tim pod vodstvom prof. dr. sc. Rubena Piceka.

Na fakultetu već razmišljaju o Baričinoj prilagodbi za muzeje u kojima može biti izrazito atraktivan dodatak izložbi, kao što je to slučaj u muzeju Salvadora Dalija. Velike su i mogućnosti primjene u turizmu. Iako ih mnoga europska sveučilišta uvode izravno u nastavne procese, prof. dr. Schatten smatra da takvi chat botovi ne mogu zamijeniti sveučilišne asistente, no mogu im pomoći da poboljšaju svoj rad i da si olakšaju svakodnevne poslove, slično kao u medicini, gdje umjetna inteligencija i liječnici izvrsno surađuju. - Vjerujem da nešto vrlo slično možemo očekivati u podučavanju.

INOVA 550 IZLAGAČA NA INOVI Zagrepčanin napravio dronobil - auto koji leti

S druge strane, ovakvi agenti već danas mogu zamijeniti mnoge druge repetitivne poslove, posebice u državnoj upravi, prodaji, ugostiteljstvu i slično. To naravno ne znači da će nam roboti i umjetna inteligencija "ukrasti" naše poslove, već znači da će neki poslovi s vremenom nestati zbog napretka tehnologije, kao što su nestajali i prije, istim tempom kao što novi nastaju. Primjerice tko je prije 15 godina čuo za influencere, community managere i slično? - ističe prof. dr. Schatten.

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    program koji odgovara na četiri unaprijed zadana i poznata pitanja uspoređivati sa sirijem, alexom, može samo netko u hrvatskoj, jako blizak medijima.