Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salonski revolucionar

Stvarni lider puča u Caracasu: Ljevičar López protiv ljevičara Madura

Leopoldo López
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
04.05.2019.
u 22:19

Tko je bogati i karizmatični Leopolodo López, čovjek koji stoji iza svih pobuna protiv vlasti u Venezueli u posljednjih 15 godina

Čovjek za kojega se smatra kako je glavni motivator pokušaja vojnog udara u Venezueli, Leopoldo López (49) skriva se sa suprugom Lilian Tintori i 15-mjesečnom kćeri u rezidenciji španjolskog veleposlanika u Caracasu. I to nakon što se nije mogao skrasiti u čileanskom veleposlanstvu jer se tamo od 2017. skrivaju dva druga venezuelska disidenta. Lópezov bijeg kulminacija je sloma konačnog pokušaja Juana Guadióa da otme vlast Nicolasu Maduru, a svemu nije kraj jer je teško vjerovati da će Maduro ostaviti Lópeza na miru.

Rušio je i Cháveza

Tvrdolinijaški vođa opozicije osuđen je na 13 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za nemire 2014. godine u kojima su stradale 43 osobe. Nakon što je López odslužio oko tri godine, kazna mu je preinačena u kućni pritvor. Iz kojega je prije pet dana pobjegao uz pomoć odmetnutih agenata SEBIN-a, venezuelske tajne službe. To je svojim poslom platio šef Christopher Figueroa kojeg je Maduro smjesta smijenio. Kako bi si barem malo olakšao situaciju, Leopoldo López izašao je s tvrdnjom da se u kućnom pritvoru nalazio s vojnim zapovjednicima, generalima, predstavnicima različitih vidova vojnih snaga i policije. No, jedino što je uspio jest da dodijeli ulogu u neuspjelom puču protiv Madura – Španjolskoj. López je u sukobu s venezuelskim vlastima već 15 godina, dakle još dok je na vlasti bio Hugo Chávez.

Leopoldo López
1/20

Po svemu sudeći, riječ je o jednom tradicionalističkom, gotovo kastinskom sukobu. López potječe iz ugledne obitelji koja je dala nekoliko ministara. Pa i prvi predsjednik države, bio je to Lópezov čukundjed Cristobal Mendoza. Ima još, Leopoldo López je praprapranećak samoga Simóna Bolívara, po čemu je jedan od rijetkih živućih potomaka znamenitog južnoameričkog borca za slobodu zaslužnoga i za osnivanje Venezuele, uz još nekoliko država koje su se odcijepile od španjolskog carstva u 19. stoljeću. López je školovan u Americi gdje je, među ostalim, završio Kennedy School of Govermment na Sveučilištu Harvard, bio je i na visokoj poziciji u državnoj naftnoj tvrtki Petroleos de Venezuela, a predavao je institucionalnu ekonomiju na Universidad Catolica Andres Bello, privatnom sveučilištu u Venezueli. Ono što je kod Leopolda Lópeza pogotovo zanimljivo jest da je on – teški ljevičar. Njegova Voluntad Popular od 2014. godine članica je Socijalističke internacionale. Osnovao ju je dok je bio gradonačelnik Chacaa. Po svemu je i više nego adekvatan vođa za naftom bogatu zemlju, jedna je od njegovih zapamćenih rečenica: “Rođen sam s puno privilegija u zemlji s puno nejednakosti.”

Pobjegao u veleposlanstvo

Već je u to vrijeme došao u sukob s venezuelskom (lijevom) vlasti, što je kulminiralo za pokušaja državnog udara 2002. godine kada su ga optuživali i za uhićenje pučista, Chávezova ministra unutarnjih poslova Ramona Rodrigueza Chacina, kao i da je organizirao prosvjede protiv Cháveza. Retorikom kojom je upozoravao na manjkavosti Chávezove vlasti u odnosu prema svojim građanima, a onda i zbog opetovanih fizičkih pa i oružanih napada, López je izgleda stekao veliku popularnost u Venezueli. Ipak, čini se kako mu ta popularnost nije bila dostatna da puč provede do kraja. Sada je u milosti i nemilosti novog/starog španjolskog premijera Pedra Sáncheza koji, barem zasad, ne pokazuje volju da Lópeza izruči.  

Komentara 9

PL
@ploto@
09:14 05.05.2019.

To su ti bogati ljevičari neolliberalnog smjera,kakve smo vidjeli u Grčkoj !! Prodali bi mamu za pare

Avatar gordi
gordi
09:51 05.05.2019.

samo peri Maduro ljevičare...imaš potporu cjelog svijeta

Avatar superhik74
superhik74
04:11 05.05.2019.

"Stvarni lider..." Hmmmm...onda je Guaido lazni kao sto su pametni ljudi odavno znali, medjutim njega su "samoproglasenog" priznali svi vazali imperija kaosa koji pokusava na sve nacine pokrasti Venecuelansku naftu. Toliko o "demokraciji" i suverenitetu EU vazala koji plesu kako imperij kaosa svira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije