Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHTJEVAN POSAO

Stupovima, mrežama, sajlama... žele ukrotiti omišku stinu

Omiš
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
23.02.2016.
u 07:00

Tehnološki zahtjevan i skup posao sanacije stijenske mase, koji će s 30,4 milijuna kuna financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, povjeren je tvrtkama Swietelsky i Skladgradnja.

Stijene ispod kojih je niknuo Omiš kroz povijest su štitile omiške gusare od progonitelja, danas su meka penjačima, ali i velika prijetnja stanovnicima grada zbog odrona i urušavanja gromada koje im padaju po krovovima kuća. Tehnološki zahtjevan i skup posao sanacije stijenske mase, koji će s 30,4 milijuna kuna financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, povjeren je tvrtkama Swietelsky i Skladgradnja. Do jeseni treba biti gotov projekt radova koji će se obavljati na 20 najopasnijih mikrolokacija u dužini od dva kilometra, visine 75 metara.

Nigdje na svijetu

Za svaku mikrolokaciju odredit će se tehnološki način na koji će se spriječiti odroni stijena. Jedan od načina je razvlačenje mreža i sajli, za što je potrebno usidriti betonske stupove teške po nekoliko stotina kilograma u stijensku masu. Stupovi će biti dopremljeni helikopterima, a na poslu će biti angažirani i alpinisti, koji su sudjelovali i u “snimanju” stanja na brdima koja okružuju Omiš. Uz to, dio gromada koje prijete urušavanjem sanirat će se “sidrenjem” i učvršćivanjem sajlama za stabilnu i čvrstu stijensku masu. Jedan od načina sanacije je i usitnjavanje stijene mehaničkim i kemijskim metodama. Koristit će se i klasične tehnologije, zaštite mlaznim betonom i mrežama.

– Nigdje na svijetu do sada se nije koristio ovakav tip sanacije stijena neposredno iznad gusto naseljenog područja – kaže gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.

Omišani već godina strepe da im kamene gromade ne padnu na glavu. To je jedva izbjegao Jozo Jerčić kojemu je u siječnju 2012. stijena teža od dvije tone probila krov i završila u dnevnom boravku. – Taman sam legao na kauč kada se uz zaglušujući tutanj stijena sručila ispred mene. Da sam ostao sjediti, bio bih mrtav – ispričao je tada. Istog dana, oko jedne tone teška stijena pala je na kuću njegova susjeda, slomila ogradu i zaustavila se na terasi. Pola godine kasnije, grdosija teška čak 20 tona survala se i zgnječila parkiranu prikolicu kamiona. Nasrću, nitko nije stradao, ali Omišani žive u strahu.

– Ne mora se odlomiti kamen težak tonu, ubiti te može i onaj od kilograma kada pada s velike visine – kažu stanovnici Omiša koji očekuju da će nakon sanacije, čiji dovršetak je predviđen do 2018., moći mirnije spavati.

>> Kamena gromada teška tonu i pol, uletjela u dnevni boravak

>> Novi odron u Omišu: Gromada od 20 tona smrskala prikolicu

Komentara 3

BJ
Bjelovar112
07:38 23.02.2016.

jeftinije je bilo isplatiti ljude kojima prijeti opasnost

TR
tragurion1954
11:54 23.02.2016.

za manje od 30 milijuna se moze sagradit nove kuce a stine pustit na miru.

TR
tragurion1954
11:52 23.02.2016.

čudno da su gradili ispod stijena? Ili u vrijeme gradnje tih kuća stijene jošnisu postojale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije