Naslovnica Vijesti Svijet

Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini EU-Ukrajina unatoč ruskima otporima

EU je najveći ukrajinski trgovinski partner na kojeg otpada više od trećine trgovinske razmjene te zemlje, prema podacima EU-a.
01. siječnja 2016. u 11:14 64 komentara 1437 prikaza
Ukrajina pobunjenici
Foto: Reuters/PIXSELL

Dugoočekivani sporazum o slobodnoj trgovini kojim se osnažuju gospodarske veze Ukrajine i Europske unije i koji je 2013. pokrenuo lanac događaja u Ukrajini i doveo do zahlađenja odnosa EU i Moskve stupio je na snagu unatoč ruskim otporima.

Sporazum daje Ukrajini bescarinski pristup ogromnom tržištu EU  i očekuje se da će pomoći posrnulom gospodarstvu te zemlje. EU je najveći ukrajinski trgovinski partner na kojeg otpada više od trećine trgovinske razmjene te zemlje, prema podacima EU-a.

"Promjena neće nastupiti preko noći, bit će potrebni rad i ulaganja", kazala je povjerenica za trgovinu EU Cecilia Malmstrom jučer dodajući da sporazum stvara "jedinstvene mogućnosti da Ukrajina stabilizira, diverzificira i razvije svoje gospodarstvo". Temeljem sporazuma EU će pomoći Kijevu u prilagodbi standardima i pravilima EU na područjima poput tržišnog natjecanja, javne nabave i intelektualnih prava.

 Rusija je kritičar toga sporazuma zbog straha da će naštetiti njezinu gospodarstvu. Kako bi uvažili ruske rezerve Kijev i Bruxelles dogovorili su odgodu primjene sporazuma na godinu dana kako bi se razgovaralo s ruskim dužnosnicima, no tri strane nisu pronašle zajedničko rješenje unatoč više od 20 sastanaka. Moskva je počela provoditi kaznene mjere protiv Ukrajine.

Prvi pokušaj finaliziranja sporazuma propao je 2013. dovodeći do prosvjeda u Kijevu i zbacivanja tadašnjeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča a potom je uslijedila ruska aneksija Krima i proruska separatistička pobuna na istoku Ukrajine. Odnosi EU i Moskve nakon toga pali su na najnižu razinu od Hladnog rata.

>> Krizna konferencija četvorke o Ukrajini

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • aabbcc:

  Sada ce im Markel prodavati tenkove a Rusi naftu da se mogu vozati, tamo-amo po Ukrajini

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Brojke govore same za sebe: Pucisti su "uspjeli" bankrotirati ionako siromasnu Ukrajinu od ponoci sluzbeno u bankrotu, Hrivnja im je u slobodnoom padu 47 % samo u prosloj 2015 godini, inflacija je bila 39 %, zlatne rezerve su nestale (pogodi ... prikaži još! gdje su navodno prebacene), BDP im je prosle godine pao dodatnih 19 %. Sve u svemu veliki "uspjeh", a tek sada kada ih preplavi bescarinska EU roba koju ce kupovati kao I mi povecanjem duga te ce biti kao I mi i Grci sve prodati za sitnu lovu strancima tzv. "Privatizacija" I od njih nece ostati niti kora od banane. Sretna vam nova (stara) godina Ukrajinci, naprijed u propast.

 • ranko75:

  Hunta iz Kijeva je uradila odlican posao za sebe a katastrofu za Ukrainu, sto je i logicno,posto njihov zadatak i nije da dizu Ukrainu,nego da nanesu sto vecu stetu i Rusiji i Ukraini. Oni su otvorili svoje trziste za EU ... prikaži još! u koju nista ne izvoze, a zatvorili za sebe trzista na koje su jedino izvozili.Rezultat predvidlojiv, poivecanje duga uz smanjenje dohodka drzave.