Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANO OBJAŠNJENJE

Studija otkrila nevjerojatan razlog za prošlogodišnju recesiju u Njemačkoj

Novčanik za kovanice
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
26.01.2024.
u 16:22

"Veliki razmjer bolovanja u prošloj godini doveo je do velikog manjka u proizvodnji. Bez bolovanja bi njemačko gospodarstvo u protekloj godini poraslo 0,5 posto", proizlazi iz velike studije.

Razlog za prošlogodišnju recesiju njemačkog gospodarstva je visok stupanj bolovanja u Njemačkoj, proizlazi iz studije objavljene u petak."Veliki razmjer bolovanja u prošloj godini doveo je do velikog manjka u proizvodnji. Bez bolovanja bi njemačko gospodarstvo u protekloj godini poraslo 0,5 posto", proizlazi iz studije Udruge istraživačke farmaceutske industrije VFA, koju prenose svi njemački mediji.

Ovako je zbog velikog broja radnika koji su bili na bolovanju njemačko gospodarstvo smanjeno za 0,3 posto. "Zbog natprosječnog broja sati koje su zaposleni proveli na bolovanju njemačko gospodarstvo ostvarilo je 26 milijardi eura manje", navode autori studije Claus Michelsen i Simon Junker.

Najveći broj prijavljenih dana provedenih na bolovanju bilježe proizvodne branše poput metalske, kemijske i automobilske industrije. "Njemačka je 2023. doslovno bila bolesnik, a val bolovanja gospodarstvo je opteretio više nego u ostalim zemljama", navodi se u studiji.

Godine 2023. je nastavljen trend rekordnih broja dana koje su zaposleni u Njemačkoj proveli na bolovanju. Prosječno bolovanje je trajalo 20 dana.

VEZANI ČLANCI:

Najčešće bolesti koje se pojavljuju u statistikama su upale gornjih dišnih putova i gripa. Među dijagnozama koje se pojavljuju natprosječno često se nalazi i depresija. Zaposleni se još uvijek mogu za bolovanje telefonski prijaviti kod liječnika, što je uvedeno tijekom pandemije koronavirusa. 

VIDEO Kontrole otkrile da je svako treće bolovanje neopravdano

Ključne riječi

Komentara 2

TR
trpimir2022
19:59 26.01.2024.

EU se je dovela u duboku društvenu depresiju. Ljudi trpe povećan stres, COVID je ostavio teške poslijedice na zdravlje, pa je posve očekivana veća količina bolovanja. "Super" je studija, koja pokraj svih drugih očiglednih razloga, baš u bolovanjima otkriva ključnog krivca za recesiju.

PO
poluprovokator
19:22 26.01.2024.

Operirao bruh, nudili mi 30 dana bolovanja, uzeo 5 i sljedeci ponedeljak dosao raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije