Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon zabrane na Hrvatskim studijima, novi štrajk na Filozofskom

Predstavnici sindikata poručili kako vjeruju da je sud donio odluku o zabrani štrajka jer ne razumije pojam autonomije Sveučilišta
13. travnja 2017. u 07:10 2 komentara 792 prikaza
Filozofski fakultet
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Odluka Županijskog suda o zabrani štrajka na Hrvatskim studijima za njih nije obvezujuća jer nije pravomoćna, a svu nadu sada polažu u Vrhovni sud, jer Sveučilište, kazali su Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća, Predrag Marković, povjerenik Sindikata na Filozofskom fakultetu, i Ana Petošić, pravnica Sindikata, nije kompanija da se donose takve sudske odluke. Takav su zaključak članovi sindikata iznijeli na jučerašnjoj konferenciji za novinare naglašavajući da Sveučilište na čelu s rektorom Borasom, sada, takvu presudu suda prikazuje kao svoju pobjedu, iako je ona poraz ne samo za upravu Sveučilišta nego i za pravosuđe i za zaposlenike Hrvatskih studija.

– Na Sveučilištu postoji samouprava i nastavnici to svoje pravo moraju zaštititi. Kako drukčije nego štrajkom. Ne znam ni jednu zemlju u kojoj se akademski građani ne mogu boriti za svoja prava. Sada smo štrajk na Hrvatskim studijima zaustavili iz opreza i zato što vidimo da se pravni sustav nije suočio s tim problemom. Vjerujemo da je sud takvu odluku donio jer ne razlikuje pojam akademskog prava i autonomije Sveučilišta – kazao je Vilim Ribić. A autonomija Sveučilišta, reklča je Ana Petošić, jamči svakoj sastavnici Sveučilišta prava na vlastitu akademsku samoupravu, a zaposlenicima slobodu znanstvenog, umjetničkog i tehnološkog istraživanja te stvaralaštvo, što nije slučaj na Hrvatskim studijima.

– Sveučilište osporavajući naš štrajk potpuno krivo shvaća načelo autonomije sveučilišta, a slijedom toga i sud u svojoj presudi. Utvrđivanje obrazovnih programa, kriterija upisa studenata, utvrđivanje unutarnjeg ustroja elementi su sadržaja autonomije Sveučilišta i ne mogu se ograničiti zakonskim odredbama niti je dopušteno da ga ograničavaju osnivači, podupiratelji ili pak nositelji stručnog nadzora nad njegovim radom – kazala je Ana Petošić.

Predrag Marković kazao je da situacija nije ništa bolja ni na Filozofskom fakultetu te istaknuo da će se do kraja tjedna svi zaposlenici toga fakulteta izjasniti idu li i oni u štrajk.

– Na zadnjoj sjednici Senata na dnevni red nije uvršten izbor dekanice našeg fakulteta, a i nije omogućeno da na sjednici sudjeluju legalno izabrani članovi Senata Filozofskog fakulteta. Stvari postaju alarmantne – kazao je Marković. 

>> Policija je već stalni gost na Sveučilištu, a sve što rektor ima reći jest: nemam pojma!?

>> Koji problemi muče Hrvatske studije već 20 godina i zašto se ukida studij filozofije?

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • aaagotal:

    Vidim da smo putem od 90 pa do danas negdje izgubili demokraciju?

  • ObrenM:

    Filozofi smatraju da je i strajk vrsta skolovanja na ovom visokovrijednom faksu.