Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na udaru i slatkiši

Studenti, pozor! Poskupljuje hrana u menzama, evo za koliko

Studentska menza
Goran Kovacic/PIXSELL
30.07.2013.
u 16:04

Jedan od ciljeva novog pravilnika jest potaknuti studente da se hrane zdravije pa se tako smanjuju subvencije na hranu poput slatkiša, krafni, čokoladnog mlijeka i sokova.

Studente uskoro očekuje poskupljenje hrane u menzama. Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta danas je najavilo novi pravilnik o studentskoj prehrani prema kojem bi studentski meni trebao poskupjeti s 4,4 na 6,5 kuna.

Jedan od ciljeva novog pravilnika jest potaknuti studente da se hrane zdravije pa se tako smanjuju subvencije na hranu poput slatkiša, krafni, čokoladnog mlijeka i sokova. Predlaže se da subvencija tih artikala bude smanjena s dosadašnjih 73,65% na 50%.

Prema analizama Ministarstva, studenti troše oko 25% novca na krafne, kolače, pudinge i sokove – a te namirnice, kako se ističe, nisu neophodne za život.

Stari pravilnik za prehranu na snazi je od 2002. godine, a usklađivanja cijena s poskupljenjima cijena energenata nije bilo već 15 godina, kažu u Ministarstvu.

Prema novom pravilniku, dodjela subvencija bit će tjedna umjesto mjesečna, što znači da će se tjedne povlastice, ako se ne potroše u tih sedam dana poništiti, a ne gomilati do kraja mjeseca. Na popisu ciljeva Ministarstva, uz izmjene cijena, jest i njihovo usklađivanje u svim restoranima, čak i onim privatnim. Nadalje, s novim pravilima želi se doskočiti mogućnosti zloporabe studentskih iksica pomoću kojih su studenti znali nakupovati čokoladice i poslije ih preprodavati, kažu u Ministarstvu.

Iznos koji će Ministarstvo uštedjeti na subvencijama za hranu potrošit će se na stipendije.

>> Studenti o promjeni jelovnika: Dajte više povrća, a manje ulja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije