Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studenti pisali Plenkoviću i Petrovu: Barišićeve zasluge su velike, neopravdano ga napadaju

Upravo zahvaljujući njegovu angažmanu, splitsko i osječko sveučilište iznjedrili su brojne mlade znanstvenike, ističu studenti.
17. siječnja 2017. u 09:53 14 komentara 3129 prikaza
Pavo Barišić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Sadašnji i bivši studenti Filozofskih fakulteta u Splitu i Osijeku uputili su Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu pismo kojim su izrazili potporu ministru Pavi Barišiću. Ono što su u njemu naveli prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

kao sadašnji i nekadašnji studenti Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta i Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, osjećamo potrebu reagirati na učestale medijske napise koji propituju i omalovažavaju znanstveno-istraživačke i moralne kvalitete našeg profesora prof. dr. sc. Pave Barišića.

Najprije bismo htjeli istaknuti da je profesor Barišić uvelike pridonio osnivanju splitskog i osječkog Odsjeka za filozofiju, dok se njegov doprinos osječkom Odjelu za kulturologiju očitovao u održavanju nastave. Sastavnice splitskog i osječkog sveučilišta potpomagao je dugogodišnjim održavanjem nastave iz kolegijā kao što su, primjerice, »Novovjekovna filozofija«, »Filozofija politike«, »Filozofija prava« te »Znanost i kultura«. Prilikom održavanja nastave, profesor Barišić nam je nesebično prenosio brojna znanja, istodobno nas potičući na istraživanje i na akademsko usavršavanje.

Ivan Đikić Hrvatski znanstvenik Đikić: Razgovarao sam s premijerom Plenkovićem o Barišiću, on sam treba podnijeti ostavku ivan đikić RASPRAVA O PLAGIJATU Znanstvenik Josip Stjepandić reagirao na Đikićevo pismo i brani Barišića Pavo Barišić Pisali Plenkoviću i Petrovu Otvoreno pismo podrške ministru Barišiću potpisalo 100 članova akademske zajednice. Pročitajte što poručuju

Profesorov rad odlikovao se odgovornošću u održavanju predavanja i konzultacija. Upravo zahvaljujući njegovu angažmanu, splitsko i osječko sveučilište iznjedrili su brojne mlade znanstvenike. Njegova podrška studentima urodila je i osnaživanjem studentskih inicijativa, koje se mogu pohvaliti, kako smatramo, brojnim projektima. Primjerice, poticao nas je na osnivanje časopisā i na organizaciju znanstvenih skupova, koji uvelike obogaćuju znanstveno-istraživački, društveni i kulturni segment hrvatske znanstvene zajednice u domaćem i europskom kontekstu.

Kao studenti profesora Barišića zato tvrdimo da je njegov znanstveni, nastavnički i moralni integritet neupitan, te smatramo da ga se, i to počevši od prvog dana kada je izabran za ministra, nastoji nepravedno osuditi, ocrniti i obezvrijediti, naveli su u pismu te ispod njega naveli 68 potpisa.

1. Ana Azinović
2. Ines Baričić
3. Ema Bodrožić-Selak
4. Josip Bodrožić-Selak
5. Zvonimir Bodrožić-Selak
6. Ana Bratić
7. Helena Brdarić
8. Borna Budimir
9. Ana Čelan
10. Josip Čeprnić
11. Andrea Čipčić
12. Irena Čović
13. Dino Dabro
14. Marko Delić
15. Mia Dujmić
16. Toni Dukić
17. Petar Dulčić
18. Ivana Džaja
19. Renata Džaja
20. Josipa Ercegovac
21. Doris Funčić
22. Iva Galić
23. Vanja Gavran
24. Tamara Gavrić
25. Josip Guć
26. Ana Hil
27. Dajana Ilić
28. Andrea Jašić
29. Daria Jelić
30. Magdalena Jerčić
31. Duje Drago Jurković
32. Anđela Knežević
33. Antonio Kovačević
34. Ana Križić
35. Jelena Kukulić
36. Antonija Lončar
37. Ela Moćan
38. Marija Matijašević
39. Katija Matušić
40. Krunoslav Medak
41. Marina Meić
42. Ana Milić
43. Frančeska Mladinić,
44. Antonija Mršić
45. Valentina Novoselac
46. Antonija Pavičić
47. Ivan Peović
48. Martin Perić
49. Antonio Poljak
50. Petra Računica
51. Andrea Radić
52. Danica Radoš
53. Milena Radović
54. Rafaela Radulović
55. Ante Rajić
56. Ivana Rebić
57. Stjepan Rusak
58. Jelena Samardžić
59. Nera Svilan
60. Stipana Šakić
61. Teo Šalinović
62. Renata Šamija
63. Viktorija Šokčević
64. Ante Tomaš
65. Leo Vosila
66. Mirela Vrdoljak
67. Ana Zorica
68. Alen Žuškić

Temelj informatičke industrije
Slave 30 godina postojanja. Od domaće tvrtke postali su multinacionalna i vodeća IT kompanija zaslužna za digitalizaciju Hrvatske. Upoznajte IN2 grupu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Mimizo:

  svaka čast to sam čekao da se vidi i druga strana a ne da jedni te isti imaju monopol na njihovu istinu i samo mladi nastavite tako štititi pravo i pravdu i istina uvijek pobjeđuje. BOG I HRVATI

 • marmars:

  Bravo mladi! Još vas ima kojima nisu uspjeli isprati mozak!

 • sigmundfreud:

  Čemu uopće studiji filozofije u Osijeku i Splitu? Čemu uopće najmanje osam studija filozofije u Hrvatskoj? Hrvatska ima malo više od 4 miljuna stanovnika i osam studija filozofije. Gdje će ti ljudi raditi kad završe studij? Ili su studiji otvoreni ... prikaži još! da bi profesori s fakulteta mogli doddatno zarađivati, pa među njima i sporni dr. Barišić koji je predavao čak 19 kolegija u jednoj studijskoj godini? Pavo Barišić ima kuću u podsljemenskoj zoni i veliki stan u Splitu, on može jako lijepo živjeti od filozofije a njegovi studenti predaju po par sati na pet-šest škola, osim ako im filozofija nije alibi predmet kojeg studiraju reda radi iz strani jezik, hrvatki jezik, povijest i slično. Maloj zemlji od 4 milijuna stanovnika dovoljna su dv astudija filzofije kao nekada: u Zagrebu i Zadru i to je to.Trnutno u Zagrebu možete studirati filozofiju na: Filozofskom fakultetu, Hrvatskim studijama, Isusovačkom bogoslovnom fakultetu i Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Sv eje to pridonijelo da diploma profesora filozofije ne vrijedi baš ništa.