Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život

Struje ima za velike privatne investitore, ali nema za građane

'12.07.2010., Tuhovec, Zainteresirani gradjani Republike Hrvatske Varazdinske zupanije grada Varazdinske Toplice poslali su apel, gradonacelniku Varazdinskih Toplica Dragutinu Kranjcecu i zupanu Predr
'Marko Jurinec/PIXSELL'
14.07.2010.
u 14:45

– Mi već desetak godina tražimo da nam se dopusti priključenje na električnu mrežu, no ne možemo to učiniti – kaže Ivan Dušak iz Tuhovca

Gradnja VIPnetove bazne stanice na području Tuhovca, kod Varaždinskih Toplica, uzbunila je vlasnike imanja i vikendica u Pustičnjaku, Topolovcu, Starom Vrhu, Gaju i Vanjkovcu, koji tvrde da privatni investitor narušava stoljetni mir njihova brijega.

"Nalazimo se na ucrtanom i označenom hodočasničkom putu, planinarskoj stazi, rekreacijskoj pješačkoj stazi i vinskoj stazi, a grad Varaždinske Toplice ulaže napore da se predstavi kao turističko odredište, pa će ovakva gradnja ozbiljno izmijeniti vizualni identitet našeg kraja", tvrde mještani u pismu koje su uputili topličkom gradonačelniku Dragutinu Kranjčecu i varaždinskom županu Predragu Štromaru.

Ističu građani da uopće nisu upoznati s namjerom investitora da gradi, a ni s mogućim štetnim posljedicama za njihovo zdravlje zbog zračenja. Sva njihova imanja u krugu su otprilike tisuću metara od bazne stanice. Gradnjom se, tvrde mještani, ozbiljno uništavaju prometnice, koje se održavajaju njihovim novcem i dobrovoljnim radom. Smeta im i što je VIPnetu dopušten priključak na električnu energiju.

- Mi već desetak godina tražimo da nam se dopusti priključenje na električnu mrežu, no ne možemo to učiniti jer nas je, vele, premalo, odnosno "ne postoji dovoljni potencijal postojeće električne mreže" - kaže Ivan Dušak iz Tuhovca.

- VIPnetu smo poslali dopis jer su uništeni putovi, a oni su na sebe preuzeli da će to popraviti. Drugo nije u našoj nadležnosti, nitko nas nije ništa pitao, niti je tražio suglasnost za gradnju. Dok se nije počelo graditi, nismo bili ni s čim upoznati - kaže toplički gradonačelnik Dragutin Kranjčec.

U VIPnetu ističu kako za sve imaju potrebne dokumente i dozvole.

"Za antenski stup elektroničke komunikacijske mreže Vipnet ima sve potrebne dozvole za gradnju te smo postupili u skladu s propisima koji uređuju područje gradnje. Vipnet, kao društveno odgovorna tvrtka, vodi brigu o okolišu te stoga prilikom planiranja svoje elektroničke komunikacijske mreže veliku pozornost skreće na zaštitu i očuvanje prirode", pišu iz VIPneta.

U VIPnetu ističu kako uvijek poprave ošteti li se nešto tijekom gradnje. - Vipnet prije puštanja baznih stanica u rad provede sva potrebna mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, na temelju kojih Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdaje suglasnost o puštanju u rad bazne stanice. Vipnet stalno provodi mjerenja u vezi s utjecajem mreže na zdravlje i okoliš, a podaci dobiveni mjerenjem pokazuju da je jakost polja daleko ispod zadane. U Hrvatskoj se primjenjuju standardi koji su 2,5 do 5 puta stroži od onih prihvaćenih u Europskoj uniji", ističe se u priopćenju odjela korporativnih komunikacija VIPneta. (mza/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije