Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Struje ima za velike privatne investitore, ali nema za građane

– Mi već desetak godina tražimo da nam se dopusti priključenje na električnu mrežu, no ne možemo to učiniti – kaže Ivan Dušak iz Tuhovca
14. srpnja 2010. u 14:45 0 komentara 6 prikaza
'12.07.2010., Tuhovec, Zainteresirani gradjani Republike Hrvatske Varazdinske zupanije grada Varazdinske Toplice poslali su apel, gradonacelniku Varazdinskih Toplica Dragutinu Kranjcecu i zupanu Predr
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'

Gradnja VIPnetove bazne stanice na području Tuhovca, kod Varaždinskih Toplica, uzbunila je vlasnike imanja i vikendica u Pustičnjaku, Topolovcu, Starom Vrhu, Gaju i Vanjkovcu, koji tvrde da privatni investitor narušava stoljetni mir njihova brijega.

"Nalazimo se na ucrtanom i označenom hodočasničkom putu, planinarskoj stazi, rekreacijskoj pješačkoj stazi i vinskoj stazi, a grad Varaždinske Toplice ulaže napore da se predstavi kao turističko odredište, pa će ovakva gradnja ozbiljno izmijeniti vizualni identitet našeg kraja", tvrde mještani u pismu koje su uputili topličkom gradonačelniku Dragutinu Kranjčecu i varaždinskom županu Predragu Štromaru.

Ističu građani da uopće nisu upoznati s namjerom investitora da gradi, a ni s mogućim štetnim posljedicama za njihovo zdravlje zbog zračenja. Sva njihova imanja u krugu su otprilike tisuću metara od bazne stanice. Gradnjom se, tvrde mještani, ozbiljno uništavaju prometnice, koje se održavajaju njihovim novcem i dobrovoljnim radom. Smeta im i što je VIPnetu dopušten priključak na električnu energiju.

- Mi već desetak godina tražimo da nam se dopusti priključenje na električnu mrežu, no ne možemo to učiniti jer nas je, vele, premalo, odnosno "ne postoji dovoljni potencijal postojeće električne mreže" - kaže Ivan Dušak iz Tuhovca.

- VIPnetu smo poslali dopis jer su uništeni putovi, a oni su na sebe preuzeli da će to popraviti. Drugo nije u našoj nadležnosti, nitko nas nije ništa pitao, niti je tražio suglasnost za gradnju. Dok se nije počelo graditi, nismo bili ni s čim upoznati - kaže toplički gradonačelnik Dragutin Kranjčec.

U VIPnetu ističu kako za sve imaju potrebne dokumente i dozvole.

"Za antenski stup elektroničke komunikacijske mreže Vipnet ima sve potrebne dozvole za gradnju te smo postupili u skladu s propisima koji uređuju područje gradnje. Vipnet, kao društveno odgovorna tvrtka, vodi brigu o okolišu te stoga prilikom planiranja svoje elektroničke komunikacijske mreže veliku pozornost skreće na zaštitu i očuvanje prirode", pišu iz VIPneta.

U VIPnetu ističu kako uvijek poprave ošteti li se nešto tijekom gradnje. - Vipnet prije puštanja baznih stanica u rad provede sva potrebna mjerenja u skladu s Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, na temelju kojih Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izdaje suglasnost o puštanju u rad bazne stanice. Vipnet stalno provodi mjerenja u vezi s utjecajem mreže na zdravlje i okoliš, a podaci dobiveni mjerenjem pokazuju da je jakost polja daleko ispod zadane. U Hrvatskoj se primjenjuju standardi koji su 2,5 do 5 puta stroži od onih prihvaćenih u Europskoj uniji", ističe se u priopćenju odjela korporativnih komunikacija VIPneta. (mza/VLM)

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.