Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Stručnjaci upozoravaju: Iduća bi pandemija, a bez sumnje će se pojaviti, mogla biti još pogubnija

Odbor za nadzor i praćenje globalne spremnosti ponovno poziva svijet na globalnu suradnju i vrlo važno, dugoročno izdvajanje financija za pripravnost i prevenciju pandemija
16. rujna 2020. u 11:45 8 komentara 1348 prikaza
Medical workers treat patients infected with the coronavirus disease (COVID-19) at a hospital in New Delhi
Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dok se svijet bori s razornom pandemijom koronavirusa, svi zajedno činimo premalo da bismo se pripremili za buduće, možda još pogubnije pandemije, upozorio je Odbor za nadzor i praćenje globalne spremnosti (GPMB), neovisno tijelo što su ga osnovale Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska banka.

FILE PHOTO: People wear protective face masks at a Light Rail station following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Hong Kong potrebna dodatna istraživanja Čelnik WHO-a: Dugoročne posljedice koronavirusa na zdravlje još nisu poznate

U svojem zadnjem izvješću GPMB piše kako je pandemija koronavirusa pokazala u kolikoj je mjeri svijet bio nespreman za katastrofu ovakvih razmjera, unatoč brojnim prethodnim upozorenjima o tomu da su u budućnosti neizbježne slične pandemije. 

"Pandemija covida-19 težak je i zahtjevan test pripravnosti svijeta na izbijanje globalnih bolesti i pandemije", stoji u izvješću te se zaključuje da je učinjeno vrlo malo kada je posrijedi poziv što ga je ovo nadzorno tijelo uputilo u svojem prvom izvješću prošle godine, a prije izbijanja pandemije koronvirusa.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

"Ako ne izvučemo pouke iz borbe protiv covida-19 i ne reagiramo na njih odgovarajućim načinima i potezima, iduća bi pandemija, a bez sumnje će se pojaviti, biti još pogubnija", upozorava GPMB.

Schools reopen in South Africa PANDEMIJA COVID-19 WHO: 'Europa je na prekretnici u borbi s koronavirusom, vrijeme je za teške odluke'

Gro Harlem Brundtland, supredsjedateljica GPMB-a i bivša šefica WHO-a je, tijekom virtualnog predstavljanja izvješća u ponedjeljak istaknula da je odbor još prije godinu dana upozoravao da je svijet loše pripremljen za suočavanje s pandemijom.

VIDEO Prvi podaci o najmlađima u Hrvatskoj: Koronavirusom zaražena 1054 djeteta, 54 završila u bolnici

Upozorenje iz rujna 2019.

"Brzo širenje nekog uzročnika plućnih bolesti prijetnja je velikom dijelu svjetskog stanovništva i moglo bi usmrtiti milijune ljudi, a ugrožen bi bio cijeli planet", pisalo je u izvješću iz rujna 2019. godine. “Globalna pandemija takvih razmjera bila bi katastrofalna - nastala bi panika, nestabilnost i nesigurnost. Svijet na to to nije pripremljen”, još tada su isticali stručnjaci GPMB-a.

Brundtland je kazala kako smo na najgori mogući način shvatili da se ostvaruju naši najgori strahovi. "Posljedice covida-19 još su pogubnije nego što smo očekivali, a aktivnosti i potezi na koje smo pozivali prošle godine još uvijek nisu poduzeti", kazala je.

Izvješće je objavljeno u trenutku kada se broj smrtnih slučajeva na globalnoj razini bliži milijunu, a od pojave koronavirusa u Kini krajem prošle godine u svijetu je gotovo 30 milijuna evidentiranih slučajeva zaraze.

Sisak: Uobičajene gužve u čekaonicama pred ordinacijama liječnika opće medicine PRIJETI OPASNOST OD PREKLAPANJA GRIPE I KORONE Cijepljenje protiv gripe ove će jeseni biti važnije nego ikad

Panika i zanemarivanje važnih faktora

Bivša norveška premijerka Brundtland smatra kako je stigao trenutak da se prekine "ciklus panike i zanemarivanja" nekih važnih stvari, koji je rezultirao "katastrofalnim" posljedicama širenja covida-19.

Odbor za nadzor i praćenje globalne spremnosti ponovno poziva svijet na globalnu suradnju i vrlo važno, dugoročno izdvajanje financija za pripravnost i prevenciju pandemija.

Odbor poziva UN, WHO i međunarodne financijske institucije poput Svjetske banke da organiziraju summit o globalnoj zdravstvenoj krizi čiji će cilj biti postizanje dogovora o međunarodnom okviru kada su posrijedi spremnost i brza reakcija na hitne situacije te na osmišljavanje sustava koji bi učinkovito otkrili i kontrolirali izbijanje bolesti.

Okvir bi, među ostalim, trebao uključivati "mehanizam" koji će zajamčiti "održivo, predvidljivo financiranje u mjeri koja je potrebna", istaknula je Brundtland, upozorivši da se "procjena troškova prevencije i pripravnosti mjeri u milijardama dolara, no da se cijena pandemije mjeri u bilijunima."

COVID-19 serological tests for individuals. San Giuseppe Multimedica Hospital in via San Vittore u zatvorenim prostorima Studija predlaže uvođenje 'tihih zona': Evo što to znači i kako bi se njima smanjilo širenje virusa

Aktualni šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus složio se s kolegicom, kazavši da "ulaganje u zdravlje i pripravnost na neku novu zdravstvenu pošast nije dobrotvorna djelatnost. To je ulaganje u našu budućnost."

"Ne budemo li ulagali u pripravnost, to će biti kao da čekamo da se avion sruši, a zatim tražimo dodatnu sigurnosnu inspekciju ili kao da čekamo da jedan grad izgori u požaru, a zatim shvatimo da nam trebaju vatrogasci", slikovito je opisao stanje. 

Istaknuo je da covid-19 bez sumnje "nije ni posljednja pandemija s kojom će se suočiti svijet, ni posljednja globalna zdravstvena kriza".

"Svaki dan koji prođe, a mi nismo ništa poduzeli, dan je koji nas približava sljedećoj globalnoj zdravstvenoj krizi, bilo da je riječ o nekoj bolesti, o klimatskim promjenama ili prirodnim katastrofama. Sada ne znamo kada će se i kakva će biti sljedeća globalna zdravstvena kriza, no znamo da je ona neizbježna i na nju moramo biti spremni", istaknuo je Ghebreyesus.

UPLETEN U AFERU JANAF
Tko je zapravo gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić?
Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
 • Avatar Gordon
  Gordon:

  Kako da budem nesumnjicav?, odakle znaju oni za drugu koronu.

 • xaron:

  Svakako możemo očekivati novu pandemiju, samo ovoga puta svi znamo odakle če doči. Zatvori Kinu i nema nove pandemije.

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Već najavljuju i druge "korone"... zanimljivo.