Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJERNICE WHO-A

Stručnjaci savjetuju da covid-19 ne liječite ovim lijekom

lijekovi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
02.03.2021.
u 10:00

Stručnjaci WHO-a snažno savjetuju da se lijek hidroksiklorokin, koji je revolucionarnim 'proglasio' Donald Trump ne koristi u procesu liječenja covida-19 jer nema značajan učinak na zaraženim pacijentima.

Lijek hidroksiklorokin, koji je Donald Trump svojedobno 'proglasio' revolucionarnim u suzbijanju širenja koronavirusa, ne bi se trebao koristiti u procesu liječenja covida-19 i nema značajan učinak na već zaraženim pacijentima, priopćilo je u utorak stručno vijeće Svjetske zdravstvene organizacije.

Protuupalni lijek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandemije koronavirusa, stoji u novim smjernicama WHO-ova stručnog panela objavljenim u britanskome medicinskom časopisu BMJ, a "ne isplati se" istraživati ​​ga ni u budućim studijama kao potencijalni lijek za covid-19.

Naša "snažna preporuka", ističu stručnjaci, utemeljena je na čvrstim dokazima proizašlima iz šest randomiziranih kontroliranih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 6000 ispitanika. Jedna grupa sudionika studija bila je izložena covidu, a druga nije, dodaju znanstvenici. 

Bivši američki predsjednik Donald Trump je, u ožujku prošle godine izjavio da bi hidroksiklorokin mogao biti revolucionaran u promjeni smjera širenja pandemije koronavirusa. Tada je kazao da ga i sam uzima, čak i nakon što je američki regulator za lijekove, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), upozorio da njegova učinkovitost i sigurnost nisu dokazane.

Stručnjaci WHO-a danas "procjenjuju da ovaj lijek ne bi baš svi ocijenili korisnim" u liječenju covida-19.

"Stručni panel smatra da ovaj lijek više ne spada u istraživačke prioritete" i da bi se "resursi trebali usmjeriti na procjenu ostalih perspektivnijih lijekova kako bi se spriječila zaraza i širenje covida-19", navode u smjernicama.

WHO u priopćenju napominje da je njihova preporuka takozvana aktualna smjernica kada su posrijedi potencijalni lijekovi za liječenje covida-19.

Naime, smjernice se ažuriraju u skladu s pojavom novih informacija i dokaza i osmišljene su da bi liječnicima i pružateljima zdravstvenih usluga omogućile pravodobne savjete o načinima koje će primjenjivati u liječenju ove respiratorne bolesti te da bi im pomogle u donošenju što boljih i korisnijih odluka za pacijente.

 

Komentara 4

ZN
znam
12:23 02.03.2021.

Zemlje clanice WHO-a su obavezne slijediti njihove smjernice; sve osim USA i Irana. Glede HCQ, Dr Zelenko i drugi su uspjesno lijecili pacijente oboljele od covid-a sa dodatkom cinka i sumameda (po potrebi) i jos nekih lijekova i vitamina. Posto je lijek bio jeftin i dostupan to se nije svidjelo pharma industriji i poceli su raditi istrazivanja sa ciljem da diskreditiraju ucinkovitost HCQ. HCQ je siguran lijek, koristio sam ga za vrijeme boravka u Indiji prije 20 godina. Za lijecenje covid-a bitno je poceti prvih pet dana, kada citokinska oluja krene tada je kasno. Za vise informacija pogledati protokol Dr Zelenko.

DU
Deleted user
15:19 02.03.2021.

To je za WHO i njihove financijere kao Gates prejeftino i tu ne mogu zaraditi stotine i stotine milijardi dolara pa zato ne vrijedi!!!

ZN
znam
13:42 02.03.2021.

Jucer sam gledao intervju Norvezanke koja je radila u WHO. Bill Gates je htio da ima pravo glasa kao zemlje clanice WHO-a ali nekako mu nisu dozvolili direktan glas. Inace, prema njoj cijela prica pocinje 2009 kada WHO mijenja definiciju pandemije. Njeno ime je Dr. Astrid Stuckelberger.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije