Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Stručnjaci savjetuju da covid-19 ne liječite ovim lijekom

Stručnjaci WHO-a snažno savjetuju da se lijek hidroksiklorokin, koji je revolucionarnim 'proglasio' Donald Trump ne koristi u procesu liječenja covida-19 jer nema značajan učinak na zaraženim pacijentima.
02. ožujka 2021. u 10:00 4 komentara 291 prikaza
lijekovi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Lijek hidroksiklorokin, koji je Donald Trump svojedobno 'proglasio' revolucionarnim u suzbijanju širenja koronavirusa, ne bi se trebao koristiti u procesu liječenja covida-19 i nema značajan učinak na već zaraženim pacijentima, priopćilo je u utorak stručno vijeće Svjetske zdravstvene organizacije.

Protuupalni lijek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandemije koronavirusa, stoji u novim smjernicama WHO-ova stručnog panela objavljenim u britanskome medicinskom časopisu BMJ, a "ne isplati se" istraživati ​​ga ni u budućim studijama kao potencijalni lijek za covid-19.

Naša "snažna preporuka", ističu stručnjaci, utemeljena je na čvrstim dokazima proizašlima iz šest randomiziranih kontroliranih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 6000 ispitanika. Jedna grupa sudionika studija bila je izložena covidu, a druga nije, dodaju znanstvenici. 

Illustration de la pharmacie Bride-Charlier à Reims et illustration des boîtes de médicaments Plaquénil à la Chloroquine NOVO ISTRAŽIVANJE Znanstvenici otkrili: Ovaj lijek za Covid koristan je koliko i placebo!

Bivši američki predsjednik Donald Trump je, u ožujku prošle godine izjavio da bi hidroksiklorokin mogao biti revolucionaran u promjeni smjera širenja pandemije koronavirusa. Tada je kazao da ga i sam uzima, čak i nakon što je američki regulator za lijekove, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), upozorio da njegova učinkovitost i sigurnost nisu dokazane.

Stručnjaci WHO-a danas "procjenjuju da ovaj lijek ne bi baš svi ocijenili korisnim" u liječenju covida-19.

"Stručni panel smatra da ovaj lijek više ne spada u istraživačke prioritete" i da bi se "resursi trebali usmjeriti na procjenu ostalih perspektivnijih lijekova kako bi se spriječila zaraza i širenje covida-19", navode u smjernicama.

Donald Trump napustio Bijelu kuću u siječnju Donald i Melania Trump diskretno se cijepili: Još uvijek su bili u Bijeloj kući

WHO u priopćenju napominje da je njihova preporuka takozvana aktualna smjernica kada su posrijedi potencijalni lijekovi za liječenje covida-19.

Naime, smjernice se ažuriraju u skladu s pojavom novih informacija i dokaza i osmišljene su da bi liječnicima i pružateljima zdravstvenih usluga omogućile pravodobne savjete o načinima koje će primjenjivati u liječenju ove respiratorne bolesti te da bi im pomogle u donošenju što boljih i korisnijih odluka za pacijente.

 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • znam:

    Zemlje clanice WHO-a su obavezne slijediti njihove smjernice; sve osim USA i Irana. Glede HCQ, Dr Zelenko i drugi su uspjesno lijecili pacijente oboljele od covid-a sa dodatkom cinka i sumameda (po potrebi) i jos nekih lijekova i vitamina. Posto ... prikaži još! je lijek bio jeftin i dostupan to se nije svidjelo pharma industriji i poceli su raditi istrazivanja sa ciljem da diskreditiraju ucinkovitost HCQ. HCQ je siguran lijek, koristio sam ga za vrijeme boravka u Indiji prije 20 godina. Za lijecenje covid-a bitno je poceti prvih pet dana, kada citokinska oluja krene tada je kasno. Za vise informacija pogledati protokol Dr Zelenko.

  • Vlaskoulicanec:

    To je za WHO i njihove financijere kao Gates prejeftino i tu ne mogu zaraditi stotine i stotine milijardi dolara pa zato ne vrijedi!!!

  • znam:

    Jucer sam gledao intervju Norvezanke koja je radila u WHO. Bill Gates je htio da ima pravo glasa kao zemlje clanice WHO-a ali nekako mu nisu dozvolili direktan glas. Inace, prema njoj cijela prica pocinje 2009 kada WHO mijenja definiciju ... prikaži još! pandemije. Njeno ime je Dr. Astrid Stuckelberger.