Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽAN OPREZ

Stručnjaci o internetskim prijevarama: Otkrili čije pozive trebate izbjegavati

Laptop - ilustracija
Foto: Pixabay Ilustracija
1/2
22.03.2021.
u 07:49

Stručnjaci su stava da treba biti sumnjičav, te čak i ako želi ulagati u kriptovalute da treba ići preko brokera koji su registrirani preko države u kojoj posluju i koje se lako može provjeriti.

Sve su češće internetske prijevare, pogotovo otkako je počela pandemija jer građani sve više vremena provode na internetu, gdje se prevaranti aktivno oglašavaju. Najnovije prijevare koje privlače građane odnose se na kriptovalute, zlato i naftu, a klijentima se obećavaju visoki prinosi na ulaganje u kratkom vremenu. 

Predobroj ponudi nije odolio ni 68-godišnji Splićanin koji je na račun zastupnika grupe za virtualno trgovanje dionicama uplatio gotovo 20 tisuća kuna. Nije mu dugo trebalo da shvati kako je riječ o prijevari.

- Kad je ugašena internetska adresa i nitko nije odgovarao posumnjao je i dobro zaključio da je prevaren, kazala je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske za HRT-ovu emisiju Potrošački kod. 

Nažalost, on nije jedina žrtva, jer tzv. investicijske prijevare - sve su učestalije. Glasnogovornica Lolić napominje kako se građane pokušava nagovorit da novac ulože u naftu, zlato, dionice ili što je aktualno da trguju s bitcoin valutom.  Nakon što im uspije privući vas i dobiti vaš novac, oni ukinu profil i jednostavno im ne možete ući u trag, ističu stručnjaci. 

Jedan 76-godišnjak skupo je platio svoju znatiželju.  S predstavnikom grupe koja se navodno bavi trgovanjem kriptovalutama, nakon kraćeg nagovaranja ugovorio je ulaganje manjih iznosa te elektroničkom poštom dostavio tražene osobne podatke. I tako varalici dao čak 200 tisuća kuna!

- Savjetujemo da se nikad ne javljate na telefon nepoznatim ljudima, brokerima, onima koji se predstavljaju kao investicijski savjetnici koji vam omogućavaju ulaz u svijet kriptovaluta - 99 posto se radi o prevari, kaže kriptoanalitičar Mario Radošević za emisiju Potrošački kod. 

Ističe da građani provjere dobro o tome tko je prenio vijesti o kriptovaluti, jer ako su samo jedan-dva članka velike su šanse da je riječ o prijevari. Stručnjaci su stava da treba biti sumnjičav, te čak i ako želi ulagati u kriptovalute da treba ići preko brokera koji su registrirani preko države u kojoj posluju i koje se lako može provjeriti. Podsjećaju kako treba čuvati svoje podatke i zaštiti računala i mobitele koje svakodnevno koristimo. 

No, ako prijevaru ipak niste uspjeli prepoznati i izbjeći, prijavite je. 

VIDEO: Podgrijavao burek uz pomoć dezinficijensa, pa zaradio ukor!

Komentara 3

Avatar 2222
2222
14:34 22.03.2021.

Kad vas zove nepoznati broj javite se sa rijecima Croatian Imgration sta zelite .Brzo nestaju.

MO
modovisisajteMaraschino
09:23 22.03.2021.

ja sam se takvih vrlo brzo riješio. samo tražim da oni meni pošalju lovu

IG
igorl
17:02 22.03.2021.

O covjece. Mene su jedno vrijeme zvali 3x dnevno. Imam vise od 50 blokiranih brojeva u mobitelu. Ne kuzim kak netko moze bit dovoljno pametan za daradi 200k kuna, a onda toliko glup da ih da nekom nepoznatom tko ga nazove na mobitel...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije