Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stroža pravila: Ležaljke neće smjeti biti 
na više od 40 posto plaže

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u rujnu donosi novi Pravilnik o koncesijama i osniva povjerenstvo za dodjelu
08. kolovoza 2017. u 14:44 10 komentara 1787 prikaza
plaža
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Splitsko-dalmatinska županija u rujnu donosi nova, stroža i jasnija pravila za dodjelu koncesija na plažama, a najavljuju i ukidanja nekih koncesija kod kojih su inspektori utvrdili kršenje ugovora.

plaža, ručnici NEUGODNO ISKUSTVO Dječak (16) potjeran s plaže pod koncesijom, nisu mu dali da ostavi ručnik

Izmjene će regulirati dvije odluke, ona o osnivanju Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru te donošenje Pravilnika o gospodarskom korištenju plaža na području županije.

[video: 21266 / Što se smije, a što ne smije na hrvatskim plažama]

Uvođenje reda na plaže za župana Blaženka Bobana predstavlja izazov, jer je upravo afera s koncesijom na plaži Zlatni rat na Braču koštala fotelje njegova prethodnika Zlatka Ževrnju.

Po prijedlogu Pravilnika, koncesionar ne smije ograničavati pristup plaži kao javnom dobru, ležaljke i suncobrani ne smiju zauzimati više od 40 posto površine plaže i moraju biti složeni na jednom mjestu do zahtjeva gosta za korištenjem, osim u slučaju ako to nije moguće i kada Povjerenstvo za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru odluči da je raspored praznih ležaljki po plaži opravdan.

BRŽI OD NIJEMACA Urnebesna jurnjava britanskih turista: Tko će prije ostaviti ručnik

Koncesionari u roku od 60 dana moraju izraditi Plan korištenja područja u kojem će detaljno navesti čime se sve planiraju baviti, gdje će se nalaziti ležaljke, gdje koridor za pješake i slični sadržaji, a znatno veća ovlast u provedbi daje se komunalnim redarima.

[video: 21027 / Najbolji hrvatski otoci]

– Podržavamo uvođenje reda u sustav davanja koncesija na plažama i jako smo zadovoljni što se županija ovog puta potrudila donijeti regulativu koja će svima dati jednake mogućnosti i obveze. Također smo predložili da se objavljuju rezultati inspekcija koji će pokazati tko redovito krši ugovore – kaže Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra.

Brela Nema više U Brelima stali na kraj 'rezervaciji' plaže ručnicima plaža primošten ZABRANJEN PRISTUP Slovenija uvodi porez na 'svojoj' plaži. Zabilježeni sukobi plaže ručnici RUČNICI, HRANA... VIDEO Što se smije, a što ne smije na hrvatskim plažama

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar cluesblues
  cluesblues:

  ajde konacno - to je trebalo napraviti prije donosenja nedorecenog i povrsnog zakona o koncesijama - treba jos uvesti i obvezne ploce uz plaze sa informacijama o koncesiji, tako da se zna ko je koncesionar i u koju kategoriju spada, ... prikaži još! da se konacno sprijeci bahatluk i uzurpacija javnog dobra...

 • Nemanadimak:

  zabraniti potpuno izdavanje lezaljki po plazama....

 • Avatar Ljubeć
  Ljubeć:

  to bi bilo za pohvalu i prmjer samo ako se to bude postivalo i molim da stavite broj telefona di se mozemo obratiti i izvijestitvas super podrzavam i jedvo čekamo taj zakon jer mi u baškoj vodi namože se prić plazi