Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZA

Streptokok kod djece teško je spriječiti

vrtić
Thinkstock
30.07.2017.
u 07:00

Nema smisla uzimati brisove djeci u vrtiću i odrediti terapiju jer već drugi dan oni koji su bili negativni mogu postati nositelji streptokoka

– Petogodišnja kći zarazila se streptokokom tri puta tijekom ove pedagoške godine. Sedmero ili osmero djece u vrtiću je, koliko znam, također više puta zaredom obolijevalo od iste bakterije, što znači da je netko nositelj. Međutim, u vrtiću ništa ne poduzimaju, kažu da ne mogu ništa, što nije u redu – smatra M. P., majka dvoje male djece. Međutim, vrlo su rijetke situacije kada je potrebno ići u kolektiv uzimati svima brisove, kažu u HZJZ-u. Prekinuti cirkulaciju streptokoka među djecom na dulje vrijeme nije moguće.

– Najčešća situacija zbog koje nam se roditelji javljaju sa željom da se djeci u vrtiću uzimaju brisovi je ponavljanje streptokokne angine kod njihova djeteta. Međutim, ideja da se pri pojavi streptokokne angine kod njihova djeteta svima uzmu brisovi i ordinira terapija onima kod kojih se nađe streptokok nema smisla. Prvo, jer već drugi dan nakon uzimanja brisova oni koji su bili negativni mogu postati nositelji streptokoka i neće biti obuhvaćeni terapijom jer su u trenutku uzimanja brisa bili negativni, drugo, oni koji prime terapiju mogu se već nekoliko dana nakon prestanka terapije ponovno inficirati streptokokom i ponovno biti nositelji – govori dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a. U dječjim kolektivima, napominje, uvijek postoji 10-ak posto djece koja su nositelji streptokoka, posebice zimi, i to nije moguće spriječiti. Inače, postupak pri pojavi streptokokne bolesti u vrtiću je da se bolesna djeca liječe i ostanu kod kuće dok ne prođe minimalno 24 sata od početka liječenja penicilinskim preparatom, uz sve druge mjere za smanjenje širenja infekcije kao što su pranje ruku, prozračivanje, čišćenje i pranje igračaka i površina, dezinfekcija posuđa i pribora za jelo, identificiranje i liječenje oboljelog osoblja…

– U obzir dolazi davanje terapije svima u kolektivu, pri grupiranju streptokokne bolesti, ponajprije šarlaha ili invazivne streptokokne bolesti kao što su sepsa ili upala pluća. I to se radi bez prethodnog uzimanja brisova – kaže epidemiolog. Eventualno bi, dodaje, imalo smisla uzimati brisove kad bi se sumnjalo na visok pobol od streptokoknih bolesti, ali ne bi bilo moguće doći do podataka o razlogu izostanaka djece iz kolektiva. Međutim, to se radi samo pri sumnji na veće grupiranje bolesti u kolektivu, a ne zbog toga što djeca sporadično/pojedinačno obolijevaju tijekom cijele godine. Naime, i pri terapiji cijelog kolektiva i kod vrlo rijetkih indikacija za uzimanje brisova cilj je prekinuti povećani pobol ili epidemiju u kolektivu. Ovo se poduzima na temelju dojave zdravstvene voditeljice vrtića epidemiologu.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije