Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OVO VIDIMO PRVI PUT'

Strava u Brčkom: Ispod fontane u dvorištu liječnika otkriveni posmrtni ostaci žrtve rata

Posmrtni ostaci
Foto: Tužiteljstvo BiH
1/2
27.09.2023.
u 10:31

Kosti su pronađene nakon dojave anonimne osobe. Emza Fazlić iz Instituta za nestale kaže da su ostaci navodno doneseni u Brčko 1997. godine, a zakopani u Mraovićevo dvorište 2012. Ističe kako ostatke najvjerojatnije nikada ne bi pronašli bez dojave

Izjava svjedoka dovela je do stravičnog otkrića u Brčkom na sjeveru Bosne i Hercegovine. Naime, u dvorištu ortopeda Nebojše Mraovića pronađene su kosti, a liječnik je osobno priznao da se radi o ostacima žrtve rata koji su zakopani prije 11 godina. Iznad 'groba' Mraović je izgradio betonsku fontanu.

Ekshumacija je izvršena 21. rujna pod nadzorom Tužiteljstva BiH prema naredbi Suda BiH. Svjedok koji je otkrio lokaciju zakopanih ostataka tvrdi da se radi o žrtvi genocida u Srebrenici iz 1995. godine, te dodaje kako su kosti donesene u Brčko dvije godine nakon rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vlasnik privatne ortopedske ambulante u Brčkom, u situaciji ne vidi ništa sporno, tvrdeći da su kosti korištene za "planiranje operacija", no nije objasnio kako ih je koristio. Radi se o nekompletnim ostacima jedne osobe, a iz Instituta za nestale osobe BiH kažu da je ovo prvi slučaj namjernog sakrivanja posmrtnih ostataka žrtve rata u privatnom dvorištu.

Kosti su pronađene nakon dojave anonimne osobe. Emza Fazlić iz Instituta za nestale kaže da su ostaci navodno doneseni u Brčko 1997. godine, a zakopani u Mraovićevo dvorište 2012. Ističe kako ostatke najvjerojatnije nikada ne bi pronašli bez dojave.

POVEZANI ČLANCI:

"Posmrtni ostaci su odmah prebačeni u Komemorativni centar u Tuzlu, gdje se naknadno zakaže obdukcija, odnosno sudsko-medicinska, kriminalistička obrada. Tom prilikom, ujedno se izuzmu koštani uzorci koji se pošalju na DNK analizu", rekla je Fazlić. Ona je otkrila i kako do pronalaska ostataka na privatnim parcelama najčešće dolazi kada one budu prodane te na njima počne gradnja. 

"Sve češće u zadnje vrijeme nam se događa da prilikom izvođenja nekakvih građevinskih radova se naiđe slučajno na posmrtne ostatke, ali ovakvo namjerno skrivanje, do sada nismo zabilježili", istaknula je Fazlić. "Užasnut sam činjenicom da čovjek koji je položio Hipokratovu zakletvu na takav način se odnosi prema jednom ljudskom biću, bez obzira što to biće više nije živo" komentirao je bivši član Kolegija direktora Instituta Amar Mašović.

Prema kaznenom zakonu Distrikta Brčko, za neovlašteno odnošenje, skrivanje ili premještanje tijela ili dijela tijela, propisana je kazna od jedne godine u zatvoru, ili novčana kazna. Kazne su iste u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj moguća zatvorska kazna do dvije godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije