Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Strasser o mitu: Protiv mene se vodi kampanja

Strasser je u ponedjeljak odbacio sve optužbe, izjavivši za austrijski radio Oe1 da se protiv njega vodi kampanja i kako njegova ostavka „ne znači priznanje krivnje“.
21. ožujka 2011. u 14:21 6 komentara 3 prikaza
Europski parlament u Strasbourgu
Foto: Stojan de Prato / Bruxelles

Je li sada već bivši šef izaslanstva zastupnika austrijskih narodnjaka (ÖVP) u Europskom parlamentu i bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser prihvatio nemoralnu ponudu britanskih „lobista“ da za mito od  100 tisuća eura predloži u parlamentu izmjene zakona, ili je, kako on tvrdi, htio otkriti prave nalogodavce sumnjivih poslova te dokaze predati policiji?

Odgovor na to pitanje pokušali su u ponedjeljak u Austriji u razgovoru sa Strasserom, koji je po nalogu stranačkog čelnika ÖVP-a, austrijskog potkancelara i ministra financija Josefa Prölla odmah odstupio s dužnosti, pronaći medijski predstavnici.

Strasser je u ponedjeljak odbacio sve optužbe izjavivši za austrijski radio Oe1 da se protiv njega vodi kampanja i kako njegova ostavka „ne znači priznanje krivnje“.
– Sve sam poduzeo kako bih na stol mogao staviti dokaze koje sam namjeravao predati policiji. Pokušao sam, što bi uostalom svaki čovjek učinio, otkriti prvo tvrtku koja iza svega stoji – rekao je osumnjičeni austrijski europarlamentarac.

Oe1 iznio je niz navodnih dokaza britanskog Sunday Timesa koji ozbiljno terete ne samo Strassera nego i njegove europske kolege, Slovenca Zorana Thalera i Rumunja Adriana Severina. Naime, prema tvrdnji britanske novinarke Claire Newell i njezina kolege Michaela Gillarda, Times posjeduje kompromitirajući videomaterijal s izjavama koje dokazuju povezanost trojice europarlamentaraca s nemoralnom ponudom.
Inače, Strasseru se, u najmanju ruku, spočitava da je bio spreman za 100 tisuća eura lobirati za promjenu nekih zakonskih prijedloga u europskom parlamentu. Takav zaključak izvodi se iz njegovih izjava koje su u nedjelju osvanule na YouTubeu i Facebooku.

– Ja sam lobist i uvijek sam vrlo diskretan – izjavio je navodno osumnjičeni austrijski europarlamentarac pohvalivši se britanskom "dvojcu“ kako je prije njih imao već pet drugih klijenata te da na sličnim uslugama godišnje zaradi po pola milijuna eura. Ustvrdio je da su obje aktivnosti, lobista i europarlamentarca, spojive i kako „odlično“ funkcioniraju.

Strasser, za kojeg vrijedi načelo nevinosti dok mu se ne dokaže krivnja, bio je od 2000. do 2004. ministar unutarnjih poslova u austrijskoj saveznoj vladi.

O slučaju će se očitovati i Europski parlament, koji je već najavio istragu. Ako se rezultati uklope u mozaik optužbi Sunday Timesa o lobiranju i primanju mita europarlamentaraca, vrlo bi se lako mogla uzdrmati i cjelokupna arhitektura Europske unije.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • xaron:

    DEMOKRACIJA = KORUPCIJA To ne vazi samo za HR nego , kako vidimo, i za EU a posebno za US. Nitko se ne gura u politiku radi ostvarenja nekih \"uzvisenih\" ciljeva, nego iskljucivo radi osobnih interesa. To vazi za sve ... prikaži još! zemlje, ma sto one pricale po medijima.

  • Ugo Kajvez:

    Gamad ste vi svi tamo u EU birokraciji, ......................... vi ste naš NEPRIJATELJ ...........

  • torrente:

    ovi političari stvarno pretjeruju u podcjenjivanju naroda,je da narod svašta trpi ali ovako nešto izvaliti i očekivati da će mu netko povjerovati