Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Strašno je gledati te ljude mokre do kože s djecom u rukama koja plaču i smrzavaju se'

Na graničnim prijelazima sa Srbijom i dalje su na snazi mjere Vlade RH, a s druge mjere Vlade Srbije
25. rujna 2015. u 08:37 143 komentara 19712 prikaza
Opatovac
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U devet dana izbjegličke krize u Hrvatsku je do sada ušlo više od 55.000 izbjeglica s tim što nove izbjeglice i dalje kontinuirano pristižu na hrvatske granice. U prosjeku je to oko 5.000 izbjeglica dnevno, odnosno, točno otprilike brojka koliko izbjeglica dnevno uđe u Srbiju iz Makedoniju.

I protekle noći najveći dio njih u Hrvatsku je ušao kod Bapske, a ponovno se bilježi i značajniji njihov priljev i kod Tovarnika. Svi oni upućuju se prema prihvatnom centru u Opatovcu odakle će ih se transferirati prema granici s Mađarskom. Navodno, kako se i tijekom današnjeg dana očekuje novi značajniji priljev izbjeglica od nekoliko tisuća njih.

Policajci s kojima smo razgovarali kažu kako je noćas bilo strašno te da su u nekoliko navrata izbjeglice prolazile pored policije bježeći s djecom i ženama prema Opatovcu.

– Strašno je gledati te ljude mokre do kože s djecom u rukama koja plaču i smrzavaju se. A pritom im ne možeš nikako pomoći – rekao nam je jedan od policajaca. Izbjeglice su u međuvremenu probili policijsko osiguranje te su ponovno krenuli pješice prema Opatovcu.

Neslužbeno doznajemo i kako je tijekom noći policija privela i tri osobe iz Otoka za koje se sumnja da su nelegalno prevozile izbjeglice do Opatovca i pri tome tu vožnju naplaćivali 50 eura po osobi. U međuvremenu na graničnim prijelazima sa Srbijom i dalje su na snazi mjere Vlade RH, a s druge mjere Vlade Srbije.

Naime, srpska policija i carina ne dozvoljava ulaz u Srbiju kamiona s hrvatskom robom. U isto vrijeme u Hrvatsku i dalje ne mogu ući osobna vozila sa srpskim registracijskim oznakama. Građani Srbije mogu ući u Hrvatsku, ali samo u vozilu registracijskih oznaka neke druge države ili da je prijeđu pješke. Kolona kamiona koja na Bajakovu čeka da izađe iz Hrvatske i uđe u Srbiju se osjetno smanjila. Jučer je ona bila dugačka i do 15 kilometara. Trenutačno je kolona kamiona duga oko 2 kilometra.

>> Mađarska gradi ogradu na granici sa Slovenijom. Boje se novog velikog migrantskog vala

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> 50 pitanja o izbjeglicama: Tko su, odakle dolaze, ima li među njima terorista

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • sojko2:

  dobar roditelj bi prihvatio sigurnost za svoje dijete gdje god mu se nudi, ne bi forisarao odlazak u Njemačku ili Skandinaviju, nemam poštovanja niti empatije prema ljudima koji ovo rade svojoj djeci. kad nekome nije dobro u hotelu i baca ... prikaži još! stvari van? tom očito ne treba pomoć.

 • suncesmokvemaslina:

  u početku su uglavnom na slikama bili muškarci, nakon kritika zašto su pobjegli zašto ne brane svoju zemlju novinari pronađu poneko dijete,ženu i ...

 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  " Izbjeglice su u međuvremenu probile policijsko osiguranje te su ponovno krenuli pješice prema Opatovcu."...uuuuu, ma vidi ti junačke milicije druga Ostoje, kad treba hrvatskim invalidima razbijati glave i pendrečiti ih onda ste najjači na svijetu, kad treba čuvati državnu ... prikaži još! granicu onda ih probijaju ko Milanović Opačićku.