Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Val izbjeglica

'Strašno je gledati te ljude mokre do kože s djecom u rukama koja plaču i smrzavaju se'

Opatovac
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
25.09.2015.
u 08:37

Na graničnim prijelazima sa Srbijom i dalje su na snazi mjere Vlade RH, a s druge mjere Vlade Srbije

U devet dana izbjegličke krize u Hrvatsku je do sada ušlo više od 55.000 izbjeglica s tim što nove izbjeglice i dalje kontinuirano pristižu na hrvatske granice. U prosjeku je to oko 5.000 izbjeglica dnevno, odnosno, točno otprilike brojka koliko izbjeglica dnevno uđe u Srbiju iz Makedoniju.

I protekle noći najveći dio njih u Hrvatsku je ušao kod Bapske, a ponovno se bilježi i značajniji njihov priljev i kod Tovarnika. Svi oni upućuju se prema prihvatnom centru u Opatovcu odakle će ih se transferirati prema granici s Mađarskom. Navodno, kako se i tijekom današnjeg dana očekuje novi značajniji priljev izbjeglica od nekoliko tisuća njih.

Policajci s kojima smo razgovarali kažu kako je noćas bilo strašno te da su u nekoliko navrata izbjeglice prolazile pored policije bježeći s djecom i ženama prema Opatovcu.

– Strašno je gledati te ljude mokre do kože s djecom u rukama koja plaču i smrzavaju se. A pritom im ne možeš nikako pomoći – rekao nam je jedan od policajaca. Izbjeglice su u međuvremenu probili policijsko osiguranje te su ponovno krenuli pješice prema Opatovcu.

Neslužbeno doznajemo i kako je tijekom noći policija privela i tri osobe iz Otoka za koje se sumnja da su nelegalno prevozile izbjeglice do Opatovca i pri tome tu vožnju naplaćivali 50 eura po osobi. U međuvremenu na graničnim prijelazima sa Srbijom i dalje su na snazi mjere Vlade RH, a s druge mjere Vlade Srbije.

Naime, srpska policija i carina ne dozvoljava ulaz u Srbiju kamiona s hrvatskom robom. U isto vrijeme u Hrvatsku i dalje ne mogu ući osobna vozila sa srpskim registracijskim oznakama. Građani Srbije mogu ući u Hrvatsku, ali samo u vozilu registracijskih oznaka neke druge države ili da je prijeđu pješke. Kolona kamiona koja na Bajakovu čeka da izađe iz Hrvatske i uđe u Srbiju se osjetno smanjila. Jučer je ona bila dugačka i do 15 kilometara. Trenutačno je kolona kamiona duga oko 2 kilometra.

>> Mađarska gradi ogradu na granici sa Slovenijom. Boje se novog velikog migrantskog vala

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> 50 pitanja o izbjeglicama: Tko su, odakle dolaze, ima li među njima terorista

Komentara 143

SO
sojko2
09:48 25.09.2015.

dobar roditelj bi prihvatio sigurnost za svoje dijete gdje god mu se nudi, ne bi forisarao odlazak u Njemačku ili Skandinaviju, nemam poštovanja niti empatije prema ljudima koji ovo rade svojoj djeci. kad nekome nije dobro u hotelu i baca stvari van? tom očito ne treba pomoć.

SU
suncesmokvemaslina
08:58 25.09.2015.

u početku su uglavnom na slikama bili muškarci, nakon kritika zašto su pobjegli zašto ne brane svoju zemlju novinari pronađu poneko dijete,ženu i ...

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
08:44 25.09.2015.

" Izbjeglice su u međuvremenu probile policijsko osiguranje te su ponovno krenuli pješice prema Opatovcu."...uuuuu, ma vidi ti junačke milicije druga Ostoje, kad treba hrvatskim invalidima razbijati glave i pendrečiti ih onda ste najjači na svijetu, kad treba čuvati državnu granicu onda ih probijaju ko Milanović Opačićku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije