Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U IDUĆOJ GODINI

Strankama će iz proračuna sjesti 8,3 milijuna eura, skoro dvije trećine odlaze HDZ-u i SDP-u

Zagreb: Sabor glasuje o proračunu za 2023. godinu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.12.2022.
u 11:35

Kako HDZ u Saboru ima najviše zastupnika i zastupnica (njih ukupno 62) to će ta stranka dobiti i najveći dio novca pa će HDZ-u iduće godine "sjesti" 3,4 milijuna eura

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav na današnjoj je sjednici donio odluku o raspoređivanju novca za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u idućoj godini. Po prvi put podjela novca izražena je u eurima, a za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika iz državnog je proračuna osigurano nešto malo više od 8,3 milijuna eura. Taj će se novac strankama dodjeljivati tromjesečno. 

Kako HDZ u Saboru ima najviše zastupnika i zastupnica (njih ukupno 62) to će ta stranka dobiti i najveći dio novca pa će HDZ-u iduće godine "sjesti" 3,4 milijuna eura. SDP će za 19 zastupnika i 15 zastupnica dobiti 1,89 milijuna eura. Domovinskom pokretu za ukupno 11 zastupnika i zastupnica pripada 604 tisuće eura, a Mostu za 7 zastupnika i jednu zastupnicu 433 tisuće eura.

Platformu Možemo! za dvoje zastupnika i tri zastupnice zapada iz proračuna 283 tisuće eura, a SDSS i IDS (koji imaju po dva zastupnika i po jednu zastupnicu) dobit će malo manje od 166 tisuća eura. HSLS, HSS i Hrvatska konzervativna stranka za po svojih dvoje zastupnika u idućoj će godini dobiti nešto manje od 107 tisuća eura.

Budući da u Saboru imaju po jednu zastupnicu Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Stranka s imenom i prezimenom, Centar i Narodna stranka-Reformisti iduće će godine ,za svoj rad moći raspolagati s iznosom od skoro 59 tisuća eura, dok će po 53,5 tisuća eura biti na raspolaganju Hrvatskim suverenistima, HRAST-u, HDS-u, HSU-u, Bloku za Hrvatsku, Fokusu, HNS-u i HDSSB-u jer ih u Saboru predstavlja po jedan zastupnik. 

Nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobivaju također po 53,5 tisuća eura, dok će Ermina Lekaj-Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na 10% veću naknadu, dobiti nešto manje od 58,8 tisuća eura.

>> VIDEO Jandroković i Vidović Krišto svađali se u Saboru tijekom sjednice


 

Komentara 1

GO
goran2hr
12:56 07.12.2022.

Donthova metoda je mehanizam kojim onim kandidatima koji imaju manje od 5% glasova, ti glasovi uzimaju i daju onim kandidatima koji imaju još manje glasova, ali su na listama velikih stranaka. Nepravedno, štetno i bizarno, ali može i gore. Velike stranke tada još te zapravo tuđe glasove (onih malih stanaka koje nisu prešle prag) naplate sebi od države. Svojedobno je ŽZ pokrenuo inicijativu, kako bi se referendumski ukinulo državno plaćanje strankama, ali ta zapravo dobra ideja nije bila prepoznata i sakupila dovoljno potpisa. Pored toga, to je i mehanizam po kojem se na vlasti održava HDZ-SDP koordinacija, po Kurta Murta sistemu. Gdje velike stranke podižu kredite, narodu uvaljaju propagandu, TV reklame, "ankete", jumbo plakate, pjevače, folkloraše, "besplatne" kobasice, čaj i pivo.... Svojim ili tuđim glasovima, ulaze u Sabor, naplate se, vrate kredit i ciklus se ponavlja. Kao neki politički perpetuum mobile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije