Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUČENO NA KONVENCIJI

Stranka s imenom i prezimenom ipak se osniva, novi predsjednik bivši ministar Ivan Kovačić

Ivan Kovačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.05.2020.
u 15:09

Ovim činom stranka s Imenom i Prezimenom započinje pripreme za parlamentarne izbore.

Dalija Orešković se odrekla mjesta predsjednice stranke Start, delegati konvencije odlučili promijeniti ime u “stranka s Imenom i Prezimenom” te su za predsjednika izabrali Ivana Kovačića. 

U Zagrebu je 3. svibnja održana izborna konvencija stranke Start na kojoj su delegati odlučili promijeniti ime stranke u “stranka s Imenom i Prezimenom” nakon čega je izabrano novo vodstvo na čelu s predsjednikom Ivanom Kovačićem.

Konvencija je održana u Zagrebu, u prostorijama mjesnog odbora Remete uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Zbog epidemioloških mjera konvencija se održala uz prisustvo minimalnog broja delegata i drugih osoba te bez prisustva medija. Nakon popuštanja epidemioloških mjera, do parlamentarnih izbora, stranka s Imenom i Prezimenom će održati konvenciju koja će biti otvorena za javnost.

Ovim činom stranka s Imenom i Prezimenom započinje pripreme za parlamentarne izbore.

Večernji list je već prije pisao kako Stranka s imenom i prezimenom, koja je zbog koronavirusa morala odgoditi svoju osnivačku skupštinu još uvijek nije pronašla način kako da se osnuje dok traje pandemija. Bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković zatražila je od Ministarstva uprave pisano očitovanje o mogućnosti održavanja osnivačke skupštine političke strane putem telekonferencije i video linka.

Naime, Zakonom o političkim strankama propisano je da političku stranku može osnovati najmanje 100 državljana Republike Hrvatske te je zahtjevu za upis u registar političkih stranaka potrebno priložiti i zapisnik o radu i odluke osnivačkog tijela stranke, program i statut, popis osnivača i članova upravnih tijela, imena osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje te dokaz o državljanstvu osnivača i članova upravnih tijela. No kako je Stožer civilne zaštite donio mjere koje su stupila na snagu 29. ožujka , a s njima i zabrana okupljanja jasno je da se osnivačka skupština Stranke s imenom i prezimenom nije mogla održati.

- Ukoliko Ministarstvo uprave smatra da iz bilo kojeg razloga ovakav način osnivanja političke stranke u razdoblju trajanja mjera iz gore navedene Odluke Stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020.g., predstavlja osnovu za odbijanje provedbe upisa osnivanja političke stranke u Registar političkih stranaka, molimo izričito obrazloženje na temelju kojeg akta je došlo do derogiranja ustavnog prava na slobodno osnivanje političkih stranaka iz članka 6. Ustava Republike Hrvatske - rekla je tada D. Orešković.

Komentara 4

ST
stefj
18:05 04.05.2020.

Ajd da vidimo kako nam je to Relković ovaj puta zapakirao Daliju...

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
17:39 04.05.2020.

Predviđam 1800 glasov iliti 0.0015%

Avatar film
film
16:28 04.05.2020.

još nam samo to treba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije