Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stranka s imenom i prezimenom ipak se osniva, novi predsjednik bivši ministar Ivan Kovačić

Ovim činom stranka s Imenom i Prezimenom započinje pripreme za parlamentarne izbore.
04. svibnja 2020. u 15:09 5 komentara 5067 prikaza
Ivan Kovačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dalija Orešković se odrekla mjesta predsjednice stranke Start, delegati konvencije odlučili promijeniti ime u “stranka s Imenom i Prezimenom” te su za predsjednika izabrali Ivana Kovačića. 

Dalija Orešković Stranka Dalije Orešković Stranka s imenom i prezimenom traži od ministra Malenice dozvolu za osnivanje

U Zagrebu je 3. svibnja održana izborna konvencija stranke Start na kojoj su delegati odlučili promijeniti ime stranke u “stranka s Imenom i Prezimenom” nakon čega je izabrano novo vodstvo na čelu s predsjednikom Ivanom Kovačićem.

Konvencija je održana u Zagrebu, u prostorijama mjesnog odbora Remete uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Zbog epidemioloških mjera konvencija se održala uz prisustvo minimalnog broja delegata i drugih osoba te bez prisustva medija. Nakon popuštanja epidemioloških mjera, do parlamentarnih izbora, stranka s Imenom i Prezimenom će održati konvenciju koja će biti otvorena za javnost.

Ovim činom stranka s Imenom i Prezimenom započinje pripreme za parlamentarne izbore.

Farmacia ljekarna Iz prvog lica Kako u vrijeme epidemije izgleda rad u ljekarnama? Nosimo vizire i maske, ali uvijek smo tu za naše pacijente koje svakodnevno savjetujemo

Večernji list je već prije pisao kako Stranka s imenom i prezimenom, koja je zbog koronavirusa morala odgoditi svoju osnivačku skupštinu još uvijek nije pronašla način kako da se osnuje dok traje pandemija. Bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković zatražila je od Ministarstva uprave pisano očitovanje o mogućnosti održavanja osnivačke skupštine političke strane putem telekonferencije i video linka.

Naime, Zakonom o političkim strankama propisano je da političku stranku može osnovati najmanje 100 državljana Republike Hrvatske te je zahtjevu za upis u registar političkih stranaka potrebno priložiti i zapisnik o radu i odluke osnivačkog tijela stranke, program i statut, popis osnivača i članova upravnih tijela, imena osoba ovlaštenih za predstavljanje i zastupanje te dokaz o državljanstvu osnivača i članova upravnih tijela. No kako je Stožer civilne zaštite donio mjere koje su stupila na snagu 29. ožujka , a s njima i zabrana okupljanja jasno je da se osnivačka skupština Stranke s imenom i prezimenom nije mogla održati.

Dalija Orešković KORUPCIJA I PRAVOSUĐE Dalija Orešković saborskim zastupnicima: 'Vi ste ti u koje građani više nemaju povjerenje'

- Ukoliko Ministarstvo uprave smatra da iz bilo kojeg razloga ovakav način osnivanja političke stranke u razdoblju trajanja mjera iz gore navedene Odluke Stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020.g., predstavlja osnovu za odbijanje provedbe upisa osnivanja političke stranke u Registar političkih stranaka, molimo izričito obrazloženje na temelju kojeg akta je došlo do derogiranja ustavnog prava na slobodno osnivanje političkih stranaka iz članka 6. Ustava Republike Hrvatske - rekla je tada D. Orešković.

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • stefj:

  Ajd da vidimo kako nam je to Relković ovaj puta zapakirao Daliju...

 • Avatar Mi ili Oni
  Mi ili Oni:

  Predviđam 1800 glasov iliti 0.0015%

 • Avatar film
  film:

  još nam samo to treba...