Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK EU MINISTARA

Stranka GLAS: Grlić Radman treba se zauzeti za ulogu EU u zbrinjavanju izbjeglica

Zagreb: Anka Mrak Taritaš o obnovi Zagreba i Banije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.08.2021.
u 13:37

Poručuje i da je vanjska politika EU utemeljena upravo na vrijednostima zaštite ljudskih prava

Stranka GLAS zatražila je u utorak da se ministar Gordan Grlić Radman na današnjem izvanrednom sastanku europskih ministara vanjskih poslova zauzme za proaktivnu ulogu EU u zbrinjavanju izbjeglica i zaštitu ljudskih prava afganistanskih državljana, posebno žena i djevojčica.

"Slike koje gledamo iz Afganistana ne smiju nas ostaviti ravnodušnima, niti se smijemo praviti da to nije naša briga", istaknuo je GLAS u priopćenju te zatražio da se hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman otvoreno zauzme za proaktivnu ulogu EU u zbrinjavanju izbjeglica.

Poručuje i da je vanjska politika EU utemeljena upravo na vrijednostima zaštite ljudskih prava te sada ima nedvojbenu obavezu aktivno se uključiti i pružiti zaštitu i utočište svima čiji su životi ugroženi talibanskim preuzimanjem Afganistana. To se posebno odnosi na žene i djevojčice, koje su i dosad bile najveće žrtve talibanskih režima. EU ne smije dopustiti da im se to ponovo dogodi, ističe GLAS. 

"Hrvatska u svojoj vanjskoj politici i djelovanju unutar EU mora graditi prepoznatljivost na promociji i zaštiti ljudskih prava te na empatiji  i zalaganju  za ljudski život kao najvišu vrijednost. Naše iskustvo ratnog razaranja i patnje daje nam ne samo dodatnu moralnu obavezu da uvijek budemo prvi koji će se  zalagati za navedene vrijednosti, nego u ovakvim traumatičnim situacijama može biti i važan doprinos EU politici i aktivnostima koje planira poduzeti", naglašava GLAS u priopćenju.

VIDEO Kabul je pao u ruke talibana: Postigli smo sve što smo htjeli, rat je završen

Ključne riječi

Komentara 5

OK
okvals54
13:54 17.08.2021.

Da,zbrinuti izbjeglice u stanove Anke Parti,anke.

FA
fajlpz
14:45 17.08.2021.

I vi i vaše zbrinjavanje,zar nema doli Pakistan,Irak,Iran i druge prijateljske zemlje.

MA
marijaqwer
14:55 17.08.2021.

I onda će ih Taritaš stambeno zbrinuti izgradnjom kuća kao u Gunji!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije