Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi studenata u Austriji se nastavljaju

Strani „plaćenici“ u austrijskim studentskim redovima

student u austriji
AFP
30.10.2009.
u 12:46

Austrijsko ministarstvo znanosti upozorilo je na štetu koju profesionalni štrajkaši nanose prosvjednicima i njihovim zahtjevima radikalizacijom studentske scene.

BEČ – Pod naslovom „Mnogo Nijemaca na sveučilišnom prosvjedu“ najčitaniji austrijski dnevnik Kronen Zeitung objavio je danas da je upadljivo koliko stranih studenata, posebice iz Njemačke, sudjeluje na prosvjedima studenata u Austriji.

- Često se pritom radi o plaćenim štrajkašima koji samo za tu svrhu putuju i koje malo zanima prava bit stvari, već kravali i politička agitacija - tvrdi Krone pozivajući se na bečke policijske i medijske izvore.

Austrijsko ministarstvo znanosti upozorilo je na štetu koju profesionalni štrajkaši nanose prosvjednicima i njihovim zahtjevima radikalizacijom studentske scene.

Ministar znanosti Johannes Hahn rekao je za bečki dnevnik:

- Zaista je neshvatljivo kad skupine iz inozemstva, primjerice iz Njemačke, posebice putuju u Austriju kako bi organizirali prosvjede protiv propisa, koji su u njihovim domovinama posve normalna stvar.

Dodao je kako takav oblik prosvjeda nema nikakve veze sa studentskom solidarnošću već je usmjeren protiv austrijskoga visokog školstva.

S tim u vezi dio studenata bečkog sveučilišta koji se nije pridružio prosvjedu nezadovoljstva i zaposjedanju najveće sveučilišne dvorane Audimax, formirao je internetsku platformu na kojoj poziva svoje kolege da okončaju štrajk i pridruže se njihovoj kampanji „Studirati umjesto blokirati“.
Unutar austrijskih koalicijskih partnera, socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) izbio je ovih dana ponovno oštar sukob.

Ministar znanosti, demokršćanin Hahn koji uskoro odlazi u Bruxelles za europskog povjerenika, traži da se ponovno uvedu školarine na austrijska sveučilišta kako bi se financijska situacija poboljšala i smanjio broj stranih studenata. Savezni kancelar, socijaldemokrat Werner Fayman isključuje mogućnost ponovnog uvođenja školarina, jer je to bilo jedno od njegovih predizbornih obećanja. Dodao je kako je on za uspostavu dijaloga s mladim, zabrinutim ljudima te da ne vidi razlog da se zbog njegova razumijevanja za studentske prosvjede koalicijski partner (ÖVP) osjeća napadnutim.

Austrijski promatrači smatraju da je to dodatni dokaz za poremećene odnose unutar koalicijskih partnera kojima „politički brak“ kako prolazi vrijeme postaje sve nesnosniji.

Već godinama se sveučilišta u Austriji, a od prošlog tjedna i studenti žale na nedovoljna proračunska sredstva - premalo nastavnog osoblja, prepune dvorane i duga čekanja na mjesta za seminare.

Komentara 7

CA
CaptainAmerica
01:28 31.10.2009.

glupo pitanje Kiru ( Hrvoje), mozda zato jer nema na desetke mrtvih u Austriji dok to nije isti slucaj u tvojoj domovini, Iranu,,kuzis njofra ???

SO
Somelier
13:16 30.10.2009.

Zamisli kakvo čudo. Sve je to već viđeno u Grčkoj. Štrajkači ubačeni iz drugih država

OB
-obrisani-
14:17 30.10.2009.

Cudi me da austrijski ministar znanosti Johannes Hahn nije upoznat s cinjenicom da u Austriji studira vise Nijemaca nego Austrijanaca. U redu, malo sam pretjerao, ali njemackih studenata u Austriji je masa. Studirati u Austriji osjetno je jeftinije nego u Njemackoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije