Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strani lovci sve više pohode brodska lovišta

Mato Grgić i nadalje je predsjednik
21. svibnja 2014. u 17:34 0 komentara 217 prikaza
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

- Kroz protekle četiri godine umanjen je broj lovaca tako da sada imamo oko dvije tisuće članova u 33 udruge, ostvarena je dobra suradnja sa županijom, a postignuti su zavidni rezultati u razvoju lovne kinologije i streljaštva- istakao je na izbornoj skupštini Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije podnoseći izvještaj o radu predsjednik Mato Grgić, koji je ponovno kao jedini kandidat izabran na tu dužnost. Dodao je da su u tom razdoblju njihovi lovci dobili 259 odlikovanja, te je 185 kandidata položilo lovački ispit, a ukupno je ocijenjen 261 trofej.

- Problem kod organiziranja ispita za lovce i lovočuvare je u visokim cijenama nastave i ispita, ali i nedovoljna pripremljenost kandidata jer nema stažiranja u lovačkim društvima-upozorio je Grgić. Zahvaljujući poticanju lovnog streljaštva lovci ovog saveza su na državnoj razini u disciplini trap osvojili niz zapaženih rezultata. Predanim radom Povjerenstva za lovnu kinologiju organizirane su brojne kinološke priredbe, ocijenjeno je oko 200 pasa, uključeni su u različita natjecanja, te se redovito obavljaju pregledi legala lovačkih pasa i izdaju rodovnice za mlade pse. Unazad četiri godine izdane je 458 iskaznica za strane lovce među kojima su bili najzastupljeniji iz Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije, no dolaze i lovci iz Amerike, Rusije, Finske i Norveške, pa se dogovara suradnja sa vlasnicima smještajnih kapaciteta i turističkim djelatnicima radi zajedničkog nastupa i promidžbe lovnog turizma.

- Kroz ove godine nastavljena je dobra suradnja sa čelništvom Brodsko-posavske županije radi boljeg korištenja povrata sredstava od lovozakupnine čime se pruža pomoć lovačkim društvima pri nabavci divljači i obogaćuje fond divljači u lovištima-zaključio je predsjednik Grgić i dodao da su dobili sredstva za zaštitu divljači na nelovnim površinama, kao i za pojačani odstrel štetočina, a dio udruga i za naknadu štete prouzrokovanih poplavom. Rad skupštine pozdravio je tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor osvrnuvši se na nove zakonske propise o dodjeli koncesija, Zakon o oružju, propise o polaganje ispita za ovlaštene osobe za pregled mesa, te o uvjetima koje trebaju zadovoljavati objekti. Pozdravio ih je i Zlatko Stolnik, predsjednik LS Osječko-baranjske županije. Izabran je novi Izvršni odbor saveza, zatim članovi drugih tijela, te donijet novi plan rada kojim se predviđa niz aktivnosti među kojima je i izgradnja strelišta na zemljištu površine tri hektara.

>> Lovcima povoljna kupovina lovačkih čizama

Koronavirus
Djevojka negativna
Drugi slučaj u Hrvatskoj. Brat zaraženog mladića je pozitivan na koronavirus
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.