Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strani lovci sve više pohode brodska lovišta

Mato Grgić i nadalje je predsjednik
21. svibnja 2014. u 17:34 0 komentara 217 prikaza
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

- Kroz protekle četiri godine umanjen je broj lovaca tako da sada imamo oko dvije tisuće članova u 33 udruge, ostvarena je dobra suradnja sa županijom, a postignuti su zavidni rezultati u razvoju lovne kinologije i streljaštva- istakao je na izbornoj skupštini Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije podnoseći izvještaj o radu predsjednik Mato Grgić, koji je ponovno kao jedini kandidat izabran na tu dužnost. Dodao je da su u tom razdoblju njihovi lovci dobili 259 odlikovanja, te je 185 kandidata položilo lovački ispit, a ukupno je ocijenjen 261 trofej.

- Problem kod organiziranja ispita za lovce i lovočuvare je u visokim cijenama nastave i ispita, ali i nedovoljna pripremljenost kandidata jer nema stažiranja u lovačkim društvima-upozorio je Grgić. Zahvaljujući poticanju lovnog streljaštva lovci ovog saveza su na državnoj razini u disciplini trap osvojili niz zapaženih rezultata. Predanim radom Povjerenstva za lovnu kinologiju organizirane su brojne kinološke priredbe, ocijenjeno je oko 200 pasa, uključeni su u različita natjecanja, te se redovito obavljaju pregledi legala lovačkih pasa i izdaju rodovnice za mlade pse. Unazad četiri godine izdane je 458 iskaznica za strane lovce među kojima su bili najzastupljeniji iz Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije, no dolaze i lovci iz Amerike, Rusije, Finske i Norveške, pa se dogovara suradnja sa vlasnicima smještajnih kapaciteta i turističkim djelatnicima radi zajedničkog nastupa i promidžbe lovnog turizma.

- Kroz ove godine nastavljena je dobra suradnja sa čelništvom Brodsko-posavske županije radi boljeg korištenja povrata sredstava od lovozakupnine čime se pruža pomoć lovačkim društvima pri nabavci divljači i obogaćuje fond divljači u lovištima-zaključio je predsjednik Grgić i dodao da su dobili sredstva za zaštitu divljači na nelovnim površinama, kao i za pojačani odstrel štetočina, a dio udruga i za naknadu štete prouzrokovanih poplavom. Rad skupštine pozdravio je tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor osvrnuvši se na nove zakonske propise o dodjeli koncesija, Zakon o oružju, propise o polaganje ispita za ovlaštene osobe za pregled mesa, te o uvjetima koje trebaju zadovoljavati objekti. Pozdravio ih je i Zlatko Stolnik, predsjednik LS Osječko-baranjske županije. Izabran je novi Izvršni odbor saveza, zatim članovi drugih tijela, te donijet novi plan rada kojim se predviđa niz aktivnosti među kojima je i izgradnja strelišta na zemljištu površine tri hektara.

>> Lovcima povoljna kupovina lovačkih čizama

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.