Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Štrajkom glađu spriječili fizički sukob zaštitara i radnika

Traže potpisivanje kolektivnog ugovora, povlaćenje otkaza ugovora o radu dvojici radnika i opomene pred otkaz sindikalnom povjereniku Veljku Nasiću
10. travnja 2010. u 14:06 6 komentara 14 prikaza
štrajk autoprijevoznika u sinju (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora danas je počeo štrajk u sinjskom Autoprijevozu. Radnici su planirali blokirati vožnju na linijama, ali su odustali nakon što su na kolodvoru zatekli zaštitare koje je angažrao vlasnik Mate Jujnović.

U štrajku je dvadesetak ljudi, a dvojica radnika koji su dobili otkaz ugovora o radu, Ante Buljan i Branko Norac Kljajo, odlučili su se za štrajk glađu.

Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju kaže da je promjena plana bila jedini način da se izbjegne fizički okršaj.

- Na kolodvoru i u garaži smo zatekli grupu zaštitara, a nakon 4 sata pojavila se još jedna grupa u kombiju s vlasnikom Matom Jujnovićem. Povukli smo se jer nismo htjeli ići silom na silu. Poklušali smo odgovoriti ljude od štrajka glađu, ali oni su mi kazali da će prestati tek kada se ispune zahtjevi ili kad izgube svijest pa ih budu iznosili vani - kazao je Marić i dodao kako su sa situacijom upoznali Ivu Josipovića i Jadranku Kosor.

Traže potpisivanje kolektivnog ugovora, povlaćenje otkaza ugovora o radu dvojici radnika i opomene pred otkaz sindikalnom povjereniku Veljku Nasiću. Potporu radnicima dao je i Branko Bilaver, dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske. - Nisam sretan što su se odlučili za štraj glađu, ali to je njihova odluka i mi ćemo ih podržati do kraja - kazao je Bilaver.

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • bourne:

    citat: \"Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora DANAS je počeo štrajk u sinjskom Autoprijevozu... Poklušali smo odgovoriti ljude od štrajka glađu, ali oni su mi kazali da će prestati tek kada se ispune zahtjevi ili kad izgube svijest pa ih budu iznosili ... prikaži još! vani. Pa onaj buco je već gotov a tek je prvi dan štrajka.

  • doktorica:

    Plaća je onolika koliko uspiju zaraditi ,ovo je privatna tvrtka .

  • donat:

    I za zaštitare postoji zakon. Držim da sindikat vozača mora pokrenuti krivičnu prijavu proti vlasnika zaštitarske tvrtke jer nitko nema pravo nikoga ometati u posjedovanju svoje imovine, a prijevozna tvrtka je i dijelom u vlasništvu i radnika. Pitam, što bi ... prikaži još! se dogodilo kada bi radnici unajmili drugu zaštitarsku tvrtku. Bio bi to pokolj zaštitara. U ime kojeg zakona netko ima pravo davati naloge kojima dovodi ljudske živote u pitanje?! Zar nije život čovjeka iznad svakog zakona? Uvjerenja sam da MUP mora reagirati i odstraniti zaštitare iz kruga tvrtke, a poslodavac i radnici, stvarni vlasnici moraju se dogovoriti kako će poslovati ili ključ u bravu i svima jednako. Točka.