Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaostale plaće

Štrajkaju djelatnici Lječilišta Bizovačke toplice

Štrajk u Bizovačkim toplicama (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/8
01.07.2013.
u 14:19

Pacijentima ne pružaju uobičajene usluge, a u tome ih podupire Sindikat liječnika i medicinskih sestara koji obavljaju samo osnovne aktivnosti poput upisa pacijenata.

Nakon djelatnika Bizovačkih toplica, u štrajk je stupilo oko 40 radnika Lječilišta Bizovačkih toplica kojima nije isplaćena plaća za svibanj, a upitne su i sve iduće. Na posao se ne vraćaju dok im se ne ispune zahtjevi. Pacijentima ne pružaju uobičajene usluge, a u tome ih podupire Sindikat liječnika i medicinskih sestara koji obavljaju samo osnovne aktivnosti poput upisa pacijenata.

- Očigledno ministar ima drugog posla, a zdravstveni sustav mu nije na prvom mjestu, a ni predstavnici HZZO-a nisu bili spremni ispoštovati dogovor koji smo postigli o ugovoru za financiranje lječilišta koji je trebao omogućiti njegovo normalo funkcioniranje - izvijestio je novinare Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) ispred Lječilišta Bizovačke toplice nakon što su prošloga tjedna najavili štrajk Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva, no reakcije do sada nije bilo. HZZO nije ispoštovao dogovor jer je, kako je rečeno, za oko 30 posto smanjio ugovorna sredstva za financiranje ovoga lječilišta u istočnoj Slavoniji.

Nakon toga, nije ostalo dovoljno novca za isplatu idućih plaća radnicima, odnosno smanjeni iznos ne pokriva obveze koje Lječilište ima prema svojim dobavljačima, dug prema HZZO-u te radničke plaće. - Pacijenti su zakinuti, ali odgovornost nije na djelatnicima već onima koji upravljaju državom i koji misle da 60.000 ljudi u ovoj zemlji može raditi, a ne primati plaću - poručio je Ivan Brtičević, predsjednik Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta Hrvatske. 

Potporu im daje i 107 radnika Bizovačkih toplica koji su trebali ponovno stupiti u štrajk, ali ih je u tome spriječio zakon.

- Štrajk smo odgodili samo zato da ga ne bi proglasili nelegalnim jer ponovno moramo proći postupak mirenja, što je potpuno smiješno - izjavio je Josip Tonković, predstavnik radnika u Nadzornom odboru Bizovačkih toplica kojima se duguju plaće za travanj, svibanj, a na naplatu stiže i lipanj.

>>Dogovor odgodio generalni štrajk 108 radnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije