Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice potresa

Stradale i pravoslavne crkve: Biskup Škvorčević ponudio pomoć episkopu Gerasimu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
04.01.2021.
u 18:00

Na misama u Hrvatskoj i BiH skupljao se milodar za Sisačku biskupiju.

U mnogim crkvama diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine sav milodar koji se prikupio na jučerašnjim misama bit će proslijeđen Sisačkoj biskupiji kao pomoć stradalima u potresu. Katolička crkva, naime, odmah se uključila u pomaganje preko Caritasa, a Hrvatska biskupska konferencija odlučila je donirati sedam milijuna kuna za pomoć stradalima.

Stradale obilazi Caritas

No u potresu nisu stradale samo katoličke crkve, nego i pravoslavne, pa je požeški biskup mons. Antun Škvorčević odmah nakon potresa poslao sućut gornjokarlovačkom episkopu Gerasimu (Popoviću) za stradale vjernike, ali i ponudio materijalnu pomoć.

FOTO Srušena crkva u Žažini koja je postala simbol stradanja u potresu

1/3

„Upoznat sam s teškim stradanjima ljudi i njihovih dobara u jučerašnjem razornom potresu na području Petrinje, Gline, Siska i okolice. Među njima su i brojni svećenici i vjernici, hramovi i stambeni objekti, kao i druga dobra Gornjokarlovačke eparhije. Želio bih vam posvjedočiti svoju molitvenu blizinu i suosjećanje, napose za poginule vjernike Vaše eparhije u spomenutoj nesreći, preporučujući Gospodu njihove duše, te stradanja i patnje živih.

U okviru svojih mogućnosti, Caritas Požeške biskupije spreman je uputiti materijalnu pomoć Vašim svećenicima i vjernicima nastradalima u potresu. Ako smatrate to prihvatljivim i potrebnim, molio bih Vašu Preosvećenost da mi naznačite mjerodavnu osobu s kojom bismo mogli stupiti u kontakt i dogovoriti se o konkretnom načinu suradnje u tom pogledu“, napisao je biskup Škvorčević.

Sisačku biskupiju ponovno je ove subote posjetilo izaslanstvo Hrvatskog Caritasa i obišlo potresom najpogođenija područja kako bi se susreli s ljudima u potrebi, saslušali ih i uvidjeli njihove potrebe. Između ostalih bili su u Maloj Solini, Majskim Poljanama, Bućici i Strašniku, javio je Tiskovni ured Sisačke biskupije, dodajući da su Caritasovi volonteri usprkos složenosti situacije uspjeli svojom mrežom pokriti cijelo stradalo područje te se svakodnevno nesebično daju ljudima u nevolji.

Crkvama temeljita obnova

Caritas je, naime, uz pomoć svojih donatora, uz hranu i higijenske potrepštine koje se svakodnevno distribuiraju, uspio osigurati i određene mobilne kućice te neophodnu opremu za njih, ali javljaju da im je dugoročan cilj pomoći ovom području te će se napraviti okvir u kojem bi se osigurao dio sredstava kako bi se ljudima mogao pribaviti građevinski materijal za obnovu stradalih objekata i popravke. U Sisačkoj biskupiji u potpunosti je uništena katedrala u Sisku te još sedam župnih crkava, a još ih je 20 stradalo u potresu i trebat će ih temeljito obnoviti.

Ključne riječi

Komentara 10

MR
mrkvax
18:41 04.01.2021.

Ovih milijun eura koje je uplatio Vučić uložiti u popravak pravoslavnih crkvi kako ne bi bilo kritika....S tim najbolje ne imati posla....

BU
Bubreg2020
19:04 04.01.2021.

Tako treba, ipak su pravoslavni popovi zdušno pomagali obnovu katoličkih crkava na Banovini poslje rata, a i prije rata, predvođeni episkopom Nikanorom, progooglajte...

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
19:06 04.01.2021.

bravo za Caritas, najbolji su 👍...nema nista lipse i vece od prave krscanske bratske ljubavi 💕

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije