Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikuplja novčanu pomoć za stradale u potresu

Kako bismo odgovorili pozivu na kontinuiranu pomoć i sve ono što je potrebno za vraćanje života u normalu, pozivamo sve župe i crkvene pravne osobe, sve vjernike i ljude dobre volje u našoj Nadbiskupiji da se odazovu akciji kojom će Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikupljati novčanu pomoć za stradale u potresu, navodi se u pismu
30. prosinca 2020. u 12:31 1 komentara 123 prikaza
Marin Barišić
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša uputili su pismo svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

POTRES U HRVATSKOJ Šef zagrebačkih vatrogasaca odgovorio kolegi koji je kazao da su izašli na teren da bi bili viđeni

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice! Dragi vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije!

Iako smo daleko od epicentra, duboko nas je potresla vijest o potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tj. Sisačku biskupiju i šire. Naše prve misli i molitve su s braćom i sestrama s tih područja, a osobito s onima koji su izgubili život i njihovim obiteljima ili su pak ozlijeđeni i ostali bez krova nad glavom. Dok pratimo tužne vijesti iz Siska, Petrinje, Gline i okolnih sela, istovremeno nas raduje reakcija svih građana u Domovini koji su žurno počeli prikupljati nužnu pomoć za sve koji su u pogođenim krajevima. Zato zahvaljujemo svima koji su u prvom valu iskazali svoju blizinu i solidarnost. Kako ne spomenuti liječnike i medicinsko osoblje, Hrvatsku vojsku, policiju i vatrogasce, pripadnike HGSS-a i Crvenog križa, navijačke skupine i mnogobrojne volontere.

No, moramo znati da će pogođenim krajevima i stradalim osobama pomoć trebati kontinuirano i na duže razdoblje. Stoga vjerujemo da ćemo biti spremni odazvati se i pozivima kada započne obnova domova, crkava, škola, bolnica i ustanova te čitavih naselja kao i povratak života u te krajeve.

VIDEO: Epicentar potresa: 'Dimnjak mi je skoro dijete ubio. Sve je popadalo, katastrofa'

Mnoge institucije i pojedinci pa tako i naše župe su već prikupile pomoć u osnovnim potrepštinama (hrana i voda, higijenske potrepštine i pokrivači, odjeća i obuća) te je ta pomoć već stigla u stradala područja ili je na putu. Da bi se izbjegla blokada hitnih službi koje rade na prvim čišćenjima i sanaciji, važno je svu pomoć organizirano prikupljati i dostavljati. Stoga je naš Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, u dogovoru s krovnim Hrvatskim Caritasom, već uputio pomoć prema područjima koja su u potrebi. Prema informacijama koje smo dobili, čini se da je za sada prikupljena dovoljna količina osnovnih namirnica.

Umjetna inteligencija ŠKOLA BUDUĆNOSTI Jeste li znali da roboti imaju pravo na državljanstvo?

Kako bismo odgovorili pozivu na kontinuiranu pomoć i sve ono što je potrebno za vraćanje života u normalu, pozivamo sve župe i crkvene pravne osobe, sve vjernike i ljude dobre volje u našoj Nadbiskupiji da se odazovu akciji kojom će Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije prikupljati novčanu pomoć za stradale u potresu.

- U nedjelju, 10. siječnja 2021. god., u svim župama i crkvama naše Nadbiskupije prikupljena milostinja za vrijeme svetih misa bit će za stradale u potresu.

- Neka se u crkvama, na vidljivom mjestu, postave kutije u koje vjernici mogu dati svoj prilog za čitavo vrijeme trajanja akcije. Akcija počinje 30. prosinca 2020. god. i trajat će do blagdana Prikazanja Gospodinova (2. veljače 2021. god.).

- Sva prikupljena sredstva se uplaćuju na račun Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.
IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu
SWIFT (BIC) za uplate iz inozemstva: PBZGHR2X
 
Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna

 | Autor : Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije Foto: Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije (ili iznos po svom izboru) na gore navedenu nakanu na IBAN Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Puste ulice Petrinje s tek ponekim stanovnikom koji uklanja ruševine s ceste Zagreb, Karlovac, Međimurje... Novi udari osjetili se diljem zemlje. Građani izašli na ulice: Užas, tri zaredom, opet trese, pa do kada

Braćo i sestre, uz ovaj poziv za prikupljanje pomoći, upućujemo i poziv da trajno molimo za našu braću i sestre koji su na bilo koji način pogođeni ovom nepogodom. Sjetimo ih se u svojim mislima i molitvama. U misnim slavljima, osobito u molitvama vjernika, molimo za poginule, ozlijeđene i stradale kao i za mir u srcima i brzu obnovu života u pogođenim područjima. Molimo i za liječnike, medicinske sestre i sve druge službe koje nam pomažu i u borbi protiv trenutne pandemije koronavirusa.

Dok vas molimo da se odazovete ovom pozivu, koristimo prigodu unaprijed vam zahvaliti na iskazanoj kršćanskoj blizini i solidarnosti te na sve vas zazvati obilje Božjeg blagoslova i mira!". navodi se u pismu kojeg potpisuje splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. 

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • Avatar moskva
    moskva:

    Hrvatska je u sadnjih 20 godina dala vatikanu preko 1.500.000.000€ Neka sada rimska crkva sada vrati barem 20% što je Hrvatska otimala od svojih građana i dala rimskim klovnovima u crvenim cipelicama u zadnjih skoro 10 godina Hrvatska dariva po ... prikaži još!godina Hrvatska dariva po 100.000.000€ godišnje ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,04.03.2012 | Index.hr Vatikan od Hrvatske isisao 750 miliona evra ZAGREB - U proteklih 13 godina otkako je ugovor o privrednoj saradnji stupio na snagu, iz državne je kase na račune Katoličke crkve sjelo preko 5,5 milijardi kuna (oko 750 mil. Evra).