Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
austrijske turbulencije

Strache prisilio Mölzera na odstupanje zbog rasističkih izjava

david alaba
DPA/PIXSELL
09.04.2014.
u 16:00

Mölzer se našao na udaru javnosti zbog rasističkih komentara i povezivanja Trećeg Reicha s Europskom unijom

Samo nekoliko dana do zaključivanja kandidatskih lista za predstojeće izbore za Europski parlament 25. svibnja, u redovima austrijskih desničara došlo je do iznenadnih turbulencija. Austrijski krajnje desni političar Andreas Mölzer (61) koji se našao na udaru javnosti zbog rasističkih komentara i povezivanja Trećeg Reicha s Europskom unijom, odstupio je u utorak s mjesta vodećeg kandidata Slobodarske stranke (FPÖ) na europskim izborima, istaknuvši kako je izgubio stranačko povjerenje.

- Učinio sam to jer sam očito izgubio povjerenje vlastite stranke, a ne iz drugih razloga - rekao je nakon odstupa, aludirajući i na razgovor s kontroverznim čelnikom FPÖ-a Heinz-Christianom Stracheom, koji je, kako pišu austrijski mediji, žrtvovao stranačkog veterana spašavajući vlastitu glavu i stranku.

Napominju kako Strache ne samo da nije imao drugog izbora jer je pritisak na stranku da se ga makne rastao iz dana u dan nego i zbog uočene opasnosti od pada popularnosti FPÖ-a uoči europskih izbora koji po anketama dobiva naklonost čak 27 posto austrijskih birača što je više od vladajućih socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP). Umjesto Mölzera čelništvo FPÖ-a, koje tvrdi da nije ultradesničarsko i pokušava zauzeti poziciju desnog centra kako bi se približilo biračima sitim europske centralizacije, predložilo je glavnog tajnika stranke i stranačkog zastupnika u austrijskom parlamentu Haralda Vilimskyja za svog novog kandidata na europskim izborima.

Mediji izvještavaju kako je usporedba EU s Trećim Reichom bila samo jedna u nizu problematičnih Mölzerovih izjava posljednje vrijeme. Govoreći o radnoj etici usporedio je EU i s „crnačkim konglomeratom“. Čašu njegovih neuljuđenih izjava prelio je rasistički komentar o omiljenom austrijskom nogometnom reprezentativcu tamne puti Davidu Alabi, kako nije „pravi Austrijanac“. Dodaju kako austrijskom krajnjem desničaru nije pomoglo ni to što je u međuvremenu opovrgao rasističke namjere vezane zu Alabu, kao i optužbe da je u članku u tjedniku čiji je izdavač napisao kako su suvremeni Bečani „crni kao gavrani“ i da treba otići u neki od staračkih domova kako bi se vidjelo kako izgledaju „pravi Austrijanci“.

Uz Mölzera, predizborno iznenađenje u utorak bila je i Ulrike Haider-Quercia (37), starija kćer kontroverznog austrijskog krajnjeg desničara i tadašnjeg  pokrajinskog poglavara Koruške Jörga Haidera poginulog 2008. godine u prometnoj nesreći koja se je s mjesta vodeće kandidatkinje desno usmjerenog Saveza za budućnost Austrije (BZÖ) neočekivano povukla, rekavši kako mora „zaštiti svoju obitelj“. Što se tiče Austrije iz Europskog parlamenta se povlači i populistički političar Hans Peter Martin, a na europske izbore neće izaći ni „Team Stronach“ zbog „kadrovskih poteškoća“, te se Stracheu i krajnjim desničarima nudi dodatan prostor za preotimanje glasova nezadovoljnih birača, procjenjuju austrijski analitičari.

>>Romi i Židovi u strahu od uzleta mladog mađarskog radikala

>>Deseci ozlijeđenih na prosvjedu protiv ultradesničarskog Bala

Komentara 1

HR
HR4ever
16:30 09.04.2014.

Zalosno je da se ljudi proglasavaju desnicarima,jer za crno moraju reci da je bijelo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije