Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima i vojsku

Romi i Židovi u strahu od uzleta mladog mađarskog radikala

gabor vona
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
07.04.2014.
u 22:00

Čelnik Jobbika G. Vona osnovao je stranačku vojsku - Mađarsku gardu.

Na mađarskim parlamentarnim izborima Fidesz aktualnog ali i budućeg premijera Viktora Orbana neprijeporni je pobjednik, ali najveći razlog za slavlje svakako ima Jobbik, radikalno desna stranka koja po svojoj retorici i postupcima podsjeća na Hitlerovu Nacionalsocijalističku partiju iz sredine tridesetih godina. Radikalni, ekstremni desničari osvojili su zapanjujućih 21 posto glasova u nacionalnom parlamentu i danas, nakon Fidesza, predstavljaju drugu po snazi pojedinačnu stranku Mađarske.

Nova Zlatna zora

Viktor Orban ima dvotrećinsku većinu u parlamentu i vjerojatno neće trebati koalicijskog partnera, no sigurno mu je, kao desničaru, Jobbik bliži od koalicije lijevog centra. Fidesz i Jobbik osvojili su čak 86 posto mandata. A Jobbik, koji je danas gotovo podjednako radikalan kao zloglasna grčka Zlatna zora, nitko ne želi imati za političkog partnera. Čelnicima ove stranke, zbog “velikomađarskih” stavova koje su iznosili na skupovima, od prije 15-ak dana čak je zabranjen i ulazak u Rumunjsku. Svaka povezanost s Jobbikom, koji se oslanja na mađarski nacionalizam, radikalizam, antiglobalizam, ali i anticionizam, u EU danas nosi osudu. Ova radikalna stranka, čiji su članovi prosvjedovali prije godinu dana kada je Budimpešta izabrana za grad domaćin Svjetskog židovskog kongresa ima zastupnika i u europarlamentu, a tražili su i da se načini spisak Židova u Mađarskoj, zbog “nacionalne sigurnosti”. Poznati su i po žestokoj antiromskoj propagandi.

– U teška vremena kod birača prolaze stranke koje igraju na kartu nacionalizma i nacionalnih osjećaja – kaže za Večernji list mađarski novinar Ferencz Almassy.

Jobbik, koji danas predstavlja vrlo jaku političku snagu, ne igra samo na kartu antisemitizma i uvreda.

Paravojna formacija

Ne igra samo na simboličke geste poput one otprije nekoliko mjeseci kada su u Budimpešti otkrili brončanu bistu Miklosa Hortyja, mađarskog vođe i nacističkog suradnika iz 2. svjetskog rata. Igraju i na puno žešće karte. Još 2007. predsjednik stranke Gábor Vona (35) osnovao je Mađarsku gardu, paravojne stranačke postrojbe koje podsjećaju na nacističke smeđokošuljaše. Dvije godine zatim sud je zabranio ovu organizaciju, no odmah potom Jobbik je osnovao Pokret Mađarske garde kao “udrugu za promicanje tradicionalnih vrijednosti”.

– Mađarska se udaljava od europskih vrijednosti – kaže Almassy.

>>Orban slavi pobjedu: Ovo je europski rekord!

Komentara 31

PL
@ploto@
22:36 07.04.2014.

Lažnoj kvaziljevici,koja je zapravo produžena ruka neoliberalnog korporativnog fašizma,želim propast u svim EU državama.Ljevica da,ali ne lažna,petokolonaška u službi multikorporacija.

PL
@ploto@
22:32 07.04.2014.

porezni_obveznik - A tko će im skrenuti pažnju ? Pusićka i Josipović koji se triput ljubakaju sa četničkim vojvodom.Oni bi bili sretni da nas Srbi opet okupiraju.Mađari imjaui Orbana,odgovornog dtržavnika,koji radi za svoj narod,a ne za neoliberalne korporacije i bankstere.

HR
HR4ever
22:34 07.04.2014.

Oni su nam prodali 10.000 Kalasnjikova i za to im velika hvala......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije