Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stožer: UN ne traži uvođenje ćirilice u Vukovar

Josić je najavio kako će sljedećeg tjedna Stožer prezentirati i dokument u kojem će biti navedeni dalji jasni ciljevi i smjer rada Stožera za obranu hrvatskog Vukovara
10. travnja 2015. u 13:03 30 komentara 1004 prikaza
josić
Foto: Branimir Bradarić

- UN ne traži ćirilicu na zgradama u Vukovaru. UN zapravo traži provedbu hrvatskih zakona i Ustava kao što to traži i Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara - rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako je UN-ovo izvješće krivo prezentirano hrvatskoj javnosti, a što pripisuje nekim nevladinim udrugama poput Documente ili udruge Zorana Pusića. Govoreći o izvješću UN-a, iz Stožera navode kako postoji pravorijek Ustavnog suda te ukazuju da se ostale države ne miješaju u unutrašnje stvari druge države te da to nitko ne bi trebao raditi niti Hrvatskoj.

– Nitko Francuskoj, ili nekoj drugoj državi, ne naređuje što će raditi  i kako provoditi svoje zakone. UN od njih to ne traži, a od Hrvatske traži. Zakon se treba poštivati i treba biti jednak za sve - ističu iz Stožera.

– Članak 22. UN-ove odluke kaže da se prava manjina trebaju poštivati u Hrvatskoj, a posebno u Vukovaru. U Vukovaru se sva prava manjina poštuju i iznad zakona.  Imamo slučaj moratorija na izučavanje suvremene hrvatske povijesti za djecu srpske nacionalne manjine koji je trebao prestati važiti 2003. godine. Međutim, taj moratorij se i danas provodi. Zapravo nema prava koje se ne poštuje -  rekao je član Stožera Željko Maršić. Iz Stožera najavljuju nastavak daljnjih aktivnosti, a po Josićevim riječima očekuju i da Hrvatski sabor proglasi Vukovar mjestom posebnog pijeteta.

– Gradsko vijeće Vukovara tu je odluku već donijelo, a u skladu te odluke očekujemo i da se naprave izmjene Statuta grada prema odredbi Ustavnog suda. Očekujemo i promjenu vlasti u državi pa i da se u Saboru Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta. Nadamo se da će s tim i naši problemi onda biti riješeni - istaknuo je Josić najavljujući kako će sljedećeg tjedna Stožer prezentirati i dokument u kojem će biti navedeni dalji jasni ciljevi i smjer rada Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

>> UN: U Vukovaru treba osigurati primjenu ćirilice

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar U.S.A.
  U.S.A.:

  Ništa od ćirilice, ak žele ćirilicu nek idu u srbiju.

 • mikrogrizzly:

  Još nemaju u SDP-u glasnogovornika, ali pretpostavljam da će biti neki gromovitog glasa i da će nalik Štefu, koji ide ispred kamiona i viče: Krumpira, luka!, njihov urlati iz petnih žila pred izbore: Poreza, ćirilice!

 • Kumek iz (HR.Zagorja):

  Zong treba mijenjati taj Zakon I problem je rijesen.Samo ako ima dobre volje tu je problem.