Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Provedba zakona'

Stožer: UN ne traži uvođenje ćirilice u Vukovar

josić
Foto: Branimir Bradarić
10.04.2015.
u 13:03

Josić je najavio kako će sljedećeg tjedna Stožer prezentirati i dokument u kojem će biti navedeni dalji jasni ciljevi i smjer rada Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

- UN ne traži ćirilicu na zgradama u Vukovaru. UN zapravo traži provedbu hrvatskih zakona i Ustava kao što to traži i Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara - rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako je UN-ovo izvješće krivo prezentirano hrvatskoj javnosti, a što pripisuje nekim nevladinim udrugama poput Documente ili udruge Zorana Pusića. Govoreći o izvješću UN-a, iz Stožera navode kako postoji pravorijek Ustavnog suda te ukazuju da se ostale države ne miješaju u unutrašnje stvari druge države te da to nitko ne bi trebao raditi niti Hrvatskoj.

– Nitko Francuskoj, ili nekoj drugoj državi, ne naređuje što će raditi  i kako provoditi svoje zakone. UN od njih to ne traži, a od Hrvatske traži. Zakon se treba poštivati i treba biti jednak za sve - ističu iz Stožera.

– Članak 22. UN-ove odluke kaže da se prava manjina trebaju poštivati u Hrvatskoj, a posebno u Vukovaru. U Vukovaru se sva prava manjina poštuju i iznad zakona.  Imamo slučaj moratorija na izučavanje suvremene hrvatske povijesti za djecu srpske nacionalne manjine koji je trebao prestati važiti 2003. godine. Međutim, taj moratorij se i danas provodi. Zapravo nema prava koje se ne poštuje -  rekao je član Stožera Željko Maršić. Iz Stožera najavljuju nastavak daljnjih aktivnosti, a po Josićevim riječima očekuju i da Hrvatski sabor proglasi Vukovar mjestom posebnog pijeteta.

– Gradsko vijeće Vukovara tu je odluku već donijelo, a u skladu te odluke očekujemo i da se naprave izmjene Statuta grada prema odredbi Ustavnog suda. Očekujemo i promjenu vlasti u državi pa i da se u Saboru Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta. Nadamo se da će s tim i naši problemi onda biti riješeni - istaknuo je Josić najavljujući kako će sljedećeg tjedna Stožer prezentirati i dokument u kojem će biti navedeni dalji jasni ciljevi i smjer rada Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

>> UN: U Vukovaru treba osigurati primjenu ćirilice

Komentara 30

Avatar U.S.A.
U.S.A.
13:31 10.04.2015.

Ništa od ćirilice, ak žele ćirilicu nek idu u srbiju.

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
13:42 10.04.2015.

Zong treba mijenjati taj Zakon I problem je rijesen.Samo ako ima dobre volje tu je problem.

DU
Deleted user
13:47 10.04.2015.

Još nemaju u SDP-u glasnogovornika, ali pretpostavljam da će biti neki gromovitog glasa i da će nalik Štefu, koji ide ispred kamiona i viče: Krumpira, luka!, njihov urlati iz petnih žila pred izbore: Poreza, ćirilice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije