Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

UN: U Vukovaru treba osigurati primjenu ćirilice

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
04.04.2015.
u 11:43

Država treba uložiti dodatne napore, kaže UN, da se razbiju predrasude

Prema izvještaju Odbora Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Srbi u Hrvatskoj i dalje su skupina čija su prava ugrožena. Država bi, kaže se u izvještaju UN-a, trebala poraditi na promociji prava nacionalnih manjina i omogućavanju ravnopravne primjene njihova jezika i pisma.

Slučajevi segregacije

– Treba osigurati punu primjenu jezika i pisma manjina u skladu s Ustavom i zakonima, s posebnim naglaskom na primjenu ćiriličnog pisma u Vukovaru i općinama u kojima se to pravo treba ostvariti – kaže se u izvještaju.

O narušenim pravima srpske manjine govori se i u kontekstu suđenja za ratne zločine te zločina iz mržnje. Država bi, kaže se, trebala pojačati napore u suzbijanju zločina iz mržnje kojima su posebno izloženi Srbi i Romi. Ističe se da su te dvije nacionalne manjine zakinute i kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, zdravstvenoj zaštiti, zaposlenju i sudjelovanju u javnim službama. Na pojačanu zaštitu ljudskih prava romske skupine UN-ov Odbor za ljudska prava poziva i u kontekstu njihove segregacije i postupaka dobivanja državljanstva. Upozorava se na pojavu da među pripadnicima romske skupine ima osoba bez državljanstva.

Na ispitu iz ljudskih prava Hrvatska pada i kada su u pitanju seksualne manjine. Država bi, kaže se u izvještaju, trebala poduzeti dodatne napore kako bi razbila stereotipe i predrasude prema pripadnicima LGTB zajednice koji su izloženi socijalnoj stigmatizaciji i nasilju koje bi trebalo učinkovitije istraživati i procesuirati.

Skupina kojoj su ugrožena ljudska prava su i žene.

Prijava i žrtvi nasilja?!

– Država bi trebala pojačati napore kako bi povećala sudjelovanje žena u javnom i privatnom sektoru, posebno na pozicijama na kojima se donose odluke – kaže se u izvješću UN-ova Odbora i poziva na poduzimanje praktičnih mjera koje bi dovele do razbijanja stereotipa o položaju žene u društvu generalno, posebno u ruralnim sredinama.

Žene se u izvještaju apostrofiraju i kao žrtve obiteljskog nasilja na koje policija ne reagira na adekvatan način. Pri podnošenju izvještaja hrvatsko izaslanstvo, koje je predvodila zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, odgovaralo je članovima Odbora za ljudska prava na pitanje zašto policija u čak 43,2 posto slučajeva obiteljskog nasilja u činu nasilja u obitelji podnosi prijave protiv žrtve i napadača te ih oboje novčano kažnjava. Naše je izaslanstvo odgovorilo da se organiziraju radionice za policajce te da ih se dodatno educira u postupanju i prema žrtvama obiteljskog nasilja i prema žrtvama krijumčarenja ljudi te ilegalnim migrantima.

Posebno poglavlje u izvještaju o stanju ljudskih prava odnosi se na novinare. Hrvatsku se proziva zbog izostanka adekvatnih istraga u slučajevima zastrašivanja novinara. Posebno se problematizira Kazneni zakon i kazneno djelo sramoćenja zbog čije su prijetnje novinari sputani u slobodi izražavanja. – Kriminalizacijom sramoćenja medije se odvraća od kritičnog izvještavanja – zaključuje UN.

>> Igor Gavrić: Novi statut Vukovar bi trebao dobiti na proljeće

Ključne riječi

Komentara 83

GO
Gomila
11:55 04.04.2015.

Sto je un radio 91 kad su srbi bomardirali Vukovar ubijali djecu i starce rusili groblja i crkve gdje je UN bio kad su pobili 8000 hiljada muslimana

Avatar Semper Paratus
Semper Paratus
12:01 04.04.2015.

U njemačkoj ima par "milijuna" Turaka i sada zamislimo si mi oni zatraze tablice itd. na Turskom!? Još Turci barem pišu LATINICOM pa bi se barem moglo pročitati i ako ne razumijeti.Alooooo kompleksaši, provokatori sa istoka dajte molim vas- dosadni ste više. Napali ste nas i "vi", "vi" još nešta trazite!? Mršššššš!!

Avatar docCL
docCL
12:02 04.04.2015.

Ha,ha,ha UN se mjesaju u nase unutrasnje poslove. Zastita manjina je u Hrvatskoj neusporedivo bolja nego u Europi. Zasto ne dociraju Francuskoj koja je protjerala Rome. Terselicka i kompanija odraduju svoj prljavi posao. Zasto se UN nisu brinuli za Hrvate 91. nego su nam na zahtjev Bude Loncara nametnuli embargo na uvoz oruzja? Sljedi ostar protuodgovor Hrvatske. Necemo vam dati Pusicku za generalnu tajnicu pa ce te propasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije