Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA ZA MEDIJE

U protekla 24 sata zaražena je 61 osoba, jedna osoba je preminula

Foto: POOL
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.04.2020.
u 14:19

Ukupan broj zaraženih je 1343, a izliječenih 179, odnosno 12 više nego dan prije. Preminulo je ukupno 19 osoba.

Stožer civilne zaštite RH na konferenciji za novinare otkrio je nove podatke o osobama zaraženima koronavirusom. Ukupan broj zaraženih je 1343, a izliječenih 179, odnosno 12 više nego dan prije. Preminulo je ukupno 19 osoba.

U protekla 24 sata zaražena je 61 osoba, objavljeno je na konferenciji. Preminula je jedna osoba koja se nalazila u KBC-u Split.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević navela je kako se u bolnicama trenutačno nalazi 359 ljudi, a ozdravilo ih je 179, dakle 12 više nego jučer. Kod kuće se liječi 789 osoba, a još je jedna osoba na respiratoru, što ih čini ukupno 36. U samoizolaciji se nalazi 14.259 osoba.

– Nema opuštanja. Nećemo se posjećivati nego ćemo pokloniti zdravlje tako što ćemo se čuvati – rekla je Maja Grba Bujević. Rekla je i kako su u iznesenom broju zaraženih uključene i osobe iz staračkog doma u Splitu.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je u srijedu da je potpisana odluka kojom se omogućuje rad tržnica po striktnim pravilima.

– Dobili smo zadnju potvrdu iz lokalnih stožera civilne zaštite da su pripravni za poseban način rada tržnica za vrijeme epidemije te je potpisana odluka kojom se omogućuje rad tržnica po striktnim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odluka stupa na snagu – kazao je.

Božinović je pozvao umirovljenike da u najvećoj mjeri podižu mirovine na bankomatima. – Molimo sve građane da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijim sugrađanima – rekao je.

Ministar Božinović komentirao je i slučaj zaražene žene koja je ušla u poštu u zagrebačkom Zapruđu. Rekao je kako se radi kriminalističko istraživanje te da se moraju utvrditi sve činjenice. 

– To djeluje zabrinjavajuće, ali policija mora provesti istragu kako bi utvrdila sve činjenice – rekao je Božinović.

Božinović je kazao i kako će se produžiti radno vrijeme trgovina od sedam sati ujutro do 20 sati kako bi se smanjio pritisak.

Krunoslav Capak odgovarao je na pitanje o Kninu. Rekao je kako je razgovarao s epidemiologom i dodao da promjene broja oboljelih od jučer nema. Rekao je kako je u samoizolaciji 25 zdravstvenog osoblja. 

Capak je kazao i kako će raditi serološke studije na uzorku populacije a ''ne na cijeloj populaciji'' kako bi utvrdili koliko ima asimptomatskih bolesnika.

– Na kruzeru smo imali 40 posto asimptomatskih bolesnika, a studija na Islandu pokazala je 50 posto. Teško je procijeniti koliko bi to bilo – rekao je Capak.

Alemka Markotić govorila je o smrti teško bolesnog muškarca. Jučer je na konferenciji rečeno da se radilo o zdravom muškarcu srednjih godina, no objasnila je da u tom trenutku nije imala uvid u zdravstveni karton muškarca. Jutros ga je dobila na uvid, a u njemu je stajalo kako je muškarac imao brojne kronične bolesti. O dijagnozama nije htjela govoriti bez dopuštenja obitelji preminulog.

Ključne riječi

Komentara 42

HE
Hely
14:10 08.04.2020.

I opet smo na početku...žarište u Splitu,žarište u Zapruđu. Eto nam sad korona partyja i svakim danom smo sve dalje od izlaska iz karantene.

Avatar LogikaII
LogikaII
14:34 08.04.2020.

Zbog proljeća, zbog Splita koji je izgubljen u prostoru i vremenu, mislim da tek najgore slijedi... bojim se da ljudi su se opustili, u splitu preplašeni i mnogi nesposobni u vrhu gradskih/županijskih/državnih insitucija.. najgore tek slijedi... to je moj strah, kakvo popuštanje, nakon Uskrsa možda slijedi i policijski sat...

SO
Sir Oliver
14:19 08.04.2020.

Kad sam ja govorio jucer da ovi iz HDZ carskog vijeca, pardon civilnog stozera lazu, svjesno ili nesvjesno, da je ovaj 46 godisnjak bio zdrav, neki su me prostacki napali ovdje. A sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije