Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novih 77 slučajeva. Capak: Početak lipnja moja je osobna procjena, a ne siguran kraj mjera

Naša sudbina u našim je rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ako se pridržavamo mjera, možemo spriječiti daljnje širenje, kazao je ministar Beroš
30. ožujka 2020. u 14:07 72 komentara 31775 prikaza
Capak, Beroš i Božinović
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U Hrvatskoj je zabilježeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je u Hrvatskoj dosad zaraženo 790 osoba. Preminulih je šestero, a na respiratoru je 27. Od koronavirusa izliječene su 64 osobe. Ukupno je testirano 6404 uzorka, a 504 na dnevnoj bazi.

Koronavirus Koronavirus u Hrvatskoj U Vukovarsko-srijemskoj županiji je još jedna oboljela osoba od koronavirusa

"U Hrvatskoj je 77 novih slučajeva od jučer u 13 sati, ukupno je 790 zaraženo. Izliječene su 64 osobe. Veseli nas što građani poštuju  mjere i zato je naša linija linearna", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"U toj našoj borbi protiv koronavirusa manji je dio onih koji se ne pridržavaju mjera. Svaki dan izvještava se o onima koji su prekršili samoizolaciju. Ima i onih koji su se sami stavili u izolaciju. Netko treba nadzirati pridržava li se netko mjera. To radi policija. U tome bih svakako pohvalio policiju", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Podsjetio bih sve da smo mi uložili veliki trud da izbalansiramo te mjere bez kršenja prava naših građana. Naš doktor Kaić iznio je jednu prestrogu ocjenu postupanja policije a da nije znao priču s obje strane. Policija katkada mora upozoriti i postupati, provesti mjere nadzora", kazao je Capak o slučaju u Splitu kada je policija reagirala na dvije žene koje su šetale.

"Svaka brojka je nezahvalna, jako je teško procijeniti hoće li se građani pridržavati mjera. Možemo uzeti nečiji model, ali kod nas je situacija drukčija. Jučer sam iznio svoju osobnu procjenu. Molim vas da shvatite kako je to procjena nas nekoliko i zaključili smo da je početak šestog mjeseca nešto okvirno i to na temelju osobne procjene", kazao je Capak.

"Kod 928 osoba zabilježeno je kršenje samoizolacije", kazao je Davor Božinović.

"Policija je ovdje institucija na koju se možemo osloniti. Kada vide da se skupi veći broj ljudi, policija upozorava. Radi to zbog zaštite svih nas. Policijski službenici iza zdravstvenih radnika najugroženija su skupina. Šestero policajaca pozitivno je na koronavirus. Nitko ne treba brinuti o tome provodi li policija zakon jer ona to čini. Budemo li utvrdili bilo kakvo odstupanje od zakona po potrebi ćemo sankcionirati", kazao je Božinović. 

Hitna pomoć Bjelovar / ilustracija KAKAV POČETAK! Porodili bebu u kolima hitne pomoći, a onda završili u izolaciji zbog koronavirusa

"Naša sudbina u našim je rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ako se pridržavamo mjera, možemo spriječiti daljnje širenje. Ako slušamo mjere i održavamo distanciju, mogućnost zaraze možemo smanjiti na najmanju moguću mjeru", kazao je Beroš.

"Inicijalno je bio veći broj bolesnika mlađe, srednje dobi. Brže su se oporavili. Kod većine ostalih procjenjuje se promatrajući stanje pacijenta. Oporavak će biti različit, ovisno o bolesniku. Zna se, kod nas i vani, da oko 23, 24 dana mogu biti pozitivni", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

"Smije se izaći u skladu s uputama koje smo dali. Ne treba biti isključiv. Izađite, ali nemojte prilaziti jedni drugima na manje od jedan metar. Mogu se i prošetati ako će držati distanciju. Ali svima bih preporučio da ostanu doma", kazao je Capak.

"Bitno je da se ljudi ne grupiraju. Svatko onaj koji se na takav način ponaša smanjuje mogućnost da se zarazi ili da prenese virus na drugu osobu", kazao je Božinović.

"Svaka osoba koja je u samoizolaciji dobila je tu samoizolaciju s razlogom. Možda je bila u kontaktu s osobom koja je zaražena ili je bila negdje izvan Hrvatske gdje postoji zaraza. Ako pogledate situaciju u New Yorku, jedino što mogu napraviti jest da se zatvore izlaze unutra i van. Zato što smo svaki pozitivni slučaj stavili u izolaciju i što smo tražili sve njihove kontakte imamo linearnu brojku i ta linearna brojka nam omogućuje da imamo pozitivnu predikciju, naravno ako se budemo pridržavali toga da ostanemo u samoizolaciji. Ova mjera jako je važna. Virus ne možemo pobijediti lijekovima ni cjepivom jer ga nemamo, ali možemo izolacijom. Ako ćemo se toga držati, sve će biti dobro", rekao je Capak.  

Video: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana od iznimne je važnosti

 

Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • Avatar Ćičruk Inim Ami Nimda
  Ćičruk Inim Ami Nimda:

  Odite na grippeweb.rki.de Drugi grafikon - Graf sa Robert Koch instituta, najrenomiranije institucije za infektivne bolesti u EU.. Postotak ukupne popolacije sa respiratornim akutnim stanjima pracenim temperaturom. Usporedni grafovi za 4 protekle sezone u Njemackoj. Crni graf je ova godina. ... prikaži još! I da, UKLJUCUJE Covid-19 slucajeve. . Dakle - drasticno manje nego prosle 3 godine.

 • Tomisl:

  Dali je DEMOKRACIJA naj bolji politicki sistem u doba Korone ??

 • stefj:

  Ako se uskoro ne smanji karantena (ne samo kod nas), neće nam preostati ništa drugo nego uvesti komunističku diktaturu... Što mislite, da li će 2. stup i štednja građana, te novac poduzeća koji se nalazi u bankama preživjeti depresiju poslije ... prikaži još! ili za vrijeme ovoga? Naravno da neće, država će pouzimati sve što može i ne može, od svakoga koga može... Kako pobogu nahraniti te stotine tisuća uhljeba, te još stotine tisuća onih koji će ostati bez posla? Štampanje novaca će dovesti do hiperinflacije i sigurnog bankrota, tako da će se država prvo namiriti otimajući privatno u svrhu višeg dobra... A to da smo ovime uništili generacije i generacije iza nas ne treba niti pričati. To apsolutno nitko ne spominje, dok većina niti ne shvaća... Radi rizične populacije koju smo mogli izolirati imat ćemo desetljeća bijede i siromaštva...