Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Stožer je protiv zatvaranja škola. Za osnovne u ovom trenutku ta mjera ne dolazi u obzir'

Za sada se, rekao je, neće skraćivati vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 10 dana.
22. studenoga 2020. u 20:26 8 komentara 4819 prikaza
Krunoslav Capak
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je, unatoč strožim mjerama, Nacionalni stožer civilne zaštite protiv zatvaranja škola osim ako za to ne postoji prijeka potreba.

Sve više Međimuraca testira se na covid-19 PODACI WHO-a Još jedna hrvatska županija u vrhu najgorih u Europi s najvećom 7-dnevnom incidencijom

"To je stav i nacionalnog Povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica, tako da za osnovne škole u ovom trenutku ta mjera ne dolazi u obzir, ali možda za neke srednje škole ili dijelove srednjih škola da bude kombinacija nastave B i C. No, o tome odlučuje ministar Fuchs, a ne Nacionalni stožer", kazao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Nacionalni je stožer, kaže, uzeo strategiju da kontinuirano razgovara o mjerama. "Ako uočimo izvor ili žarišta odmah reagiramo i na nacionalnoj razini se donose mjere, ali uz mogućnost da županijski stožeri i lokalni stožeri donesu strože mjere na svojoj lokaciji prema svojoj situaciji", rekao je Capak.

Video: U Zagrebu kreće masovno testiranje na koronavirus na 12 lokacija

Dodao je kako na nacionalnoj razini mjerama nisu dotakli sport ni škole.

"Ako se pokaže da negdje imamo takav problem onda ćemo razgovarati o tome s nadležnim resorima. To se kontinuirano promatra i ako bude potrebe razgovarat ćemo s Ministarstvom turizma i športa, s ministrom Fuchsom", rekao je Capak.

Za sada se, rekao je, neće skraćivati vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 10 dana.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19 Ivan Đikić: 'Do kraja prosinca bit će tisuće umrlih, duboko me razočarala i kolegica Markotić'

"Već smo skratili vrijeme samoizolacije na 10 dana, oni koji nemaju simptome mogu izaći i mogu na radno mjesto. Mislimo da je trenutno vrijeme izolacije dobro balansirano sa ovih 10 dana, kad 99 posto nije zarazan deseti dan može na radno mjesto, a to nam je važno za recimo zdravstvene djelatnike. Za one koji su sedam dana pod simptomima, to treba biti spoj kliničke slike i PCR testa", naglasio je Capak.

Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • hegedus:

    Zdravstvo je loše organizirano. Jasan mi je strah od toga da liječnici šire zarazu, ali ako je jasna rizična skupina, a nemamo neki učinkovit lijek, zar nije najlogičnije da liječnici koji su doista preboljeli koronu rade na tim odjelima? Umjesto ... prikaži još! da se da ljudima da se zaraze i prebole. šalje ih se na temelju sumnjivih rezultata PCR testova u izolaciju, pa imate više liječnika izvan stroja a uopće ne pokažu znakove bolesti. Ja da sam liječnik išao bih se zaraziti i skinuo s vrata tu koronu. Na korona odjelu najvažniji su anesteziolozi koji jedini znaju raditi sa respiratorima kako treba, a ostale stvari može obavljati liječnik bilo koje specijalizacije, jer ionako nemamo neki učinkovitiji lijek od kisika, respiratora i mirovanja.

  • anemicna_pica:

    1300 mrtvih, a zima nije ni počela. Bravo, Capak, stvarno zaslužuješ iskaznicu HDZ-a.

  • larala:

    U trgovini je potrebno 4 m2 po osobi, u školi djeci nisu u mogućnosti osigurati ni kvadrat ali, bitno da djeca moraju u škole. G. Capak, jeste li se zapitali kako je onoj dječici koja su prije 2 tjedna u ... prikaži još! Zagrebu ostala bez svoje mame zahvaljujući vama i forsiranju nastave u školi?