Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
s dva cjepiva

HZJZ objavio detalje: Cijepljenje se preporučuje za ovih pet skupina djece

Zadovoljavajući odaziv stanovništva na cijepljenje protiv koronvirusa u Šibeniku
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
29.09.2021.
u 10:23

Cijepljenje djece i mladih u dobi od 12 i više godina dobrovoljno je

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da su za dobrovoljno cijepljenje djece u dobi od 12 ili više godina registrirana dva cjepiva, Pfizer-BioNTech i Moderna. 

Oba cjepiva sadrže i temelje se na mehanizmu djelovanja jednolančane glasničke RNA: mRNA cjepiva. Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli. No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19.

Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a snažnije preporučujemo cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim skupinama:

1. Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti COVID-19. Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19 navedena su na poveznici: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Bolesti_i_stanja_s_povecanim_rizikom_02_09 _2020.pdf

2. Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Posebno ako se radi o članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od 12 godina) ne 2/4 mogu biti cijepljeni te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva neovisno jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja.

3. Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir:

• za ovu dob uobičajene kontakte s više osoba,

• izazove organiziranja važnih životnih događaja poput državne mature, završnih ispita, prijemnih ispita, maturalnog putovanja, maturalne večere, norijade, proslave osamnaestog rođendana, 

• važnost sudjelovanja na nastavi u učionici u što većem opsegu s obzirom na to da se radi o ključnoj točci (prekretnici) u obrazovanju.

4. Učenici određenih srednjih škola tijekom kojih učenici imaju:

• praktične oblike nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja,

• terenske i izvanučioničke oblike nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

5. Djeca/učenici smješteni u učeničkim domovima i u drugim oblicima kolektivnog smještaja.

Nadalje, cijepljenje HZJZ preporučuje svoj djeci i mladima u dobi 12 i više godina. Za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano nijedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 12 godina ne mogu cijepiti.

ORGANIZACIJA CIJEPLJENJA

Cijepljenje sve djece i mladih u dobi 12 i više godina je dobrovoljno. Djeca odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku, a mogu se koristiti i sve druge dostupne mogućnosti: punktovi za cijepljenje bez najavljivanja (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama zavoda za javno zdravstvo), izabrani liječnik obiteljske medicine i sl.

Ravnatelji svih srednjih škola, a posebno ravnatelji srednjih škola u kojima se provode programi za koje je nužno omogućiti povećanu razinu sigurnosti od zaraze (programi iz točke 4.), kao i ravnatelji učeničkih domova trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku odnosno Zavodu za javno zdravstvo radi organizacije dobrovoljnog cijepljenja (3/4).

Učenici cijepljenju pristupaju sami uz pisanu suglasnost roditelja/skrbnika (str. 4.) ili u pratnji roditelja/skrbnika, sukladno želji, odluci i mogućnostima roditelja/skrbnika i djeteta.

Dolazak roditelja/skrbnika posebno se potiče ako oni sami još nisu cijepljeni kako bi se cijepili zajedno sa svojom djecom. Punoljetni učenici mogu sami donijeti odluku o cijepljenju te se smatra da su suglasni s cijepljenjem svojim dolaskom/pristupanjem cijepljenju.

NUSPOJAVE CIJEPLJENJA I CJEPIVA

Najčešće nuspojave koje se mogu javiti su blage i prolazne te nastaju zbog uboda na mjestu primjene i reakcije na stvaranje protutijela, a prolaze i bez posebnog liječenja, najčešće unutar 1-2 dana. 

• Lokalne: bol, crvenilo, oteklina na mjestu primjene cjepiva

• Opće: umor, glavobolja, bol u mišićima, zimica, povišena temperatura

Kako javlja HZJZ, zabilježeni su vrlo rijetki slučajevi miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) u adolescenata i mladih odraslih osoba i to češće nakon primanja druge doze jednog od dva mRNA cjepiva protiv COVID-19, Pfizer-BioNTech ili Moderna. Procjene učestalosti miokarditisa i perikarditisa razlikuju se ovisno o izvoru. Trenutačno raspoloživi podaci za Sjedinjene Američke Države govore o 75 slučaja na milijun primijenjenih doza, dok je najveći rizik procijenjen na do 200 slučaja na milijun cijepljenih muških adolescenata u dobi 16 i 17 godina. Iako su neki slučajevi miokarditisa/perikarditisa združenih s cijepljenjem zahtijevali skrb u intenzivnoj njezi, prema za sada dostupnim podacima, a temeljenim na kratkom razdoblju praćenja, u većine osoba dolazi do povlačenja znakova bolesti i oporavka konzervativnim liječenjem.

Podaci o mogućim dugoročnim posljedicama kao i o mehanizmu kojim cjepivo može uzrokovati miokarditis i perikarditis nisu još uvijek poznati. Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) zaključuju da koristi primjene dvije doze cjepiva premašuju rizik miokarditisa i perikarditisa u svim dobnim skupinama uključujući muške adolescente u dobi od 16 i 17 godina. 

Više o svemu možete pročitati OVDJE.

Video: Ako još imate dvojbi oko cijepljenja, HZJZ otvara savjetovalište za sva vaša pitanja

Komentara 13

DU
Deleted user
12:58 29.09.2021.

@promatrač, ne znam otkud ti podaci, ali pogrešni su. Većina navedenih datuma je prije odobrenja FDA za cjepljenje djece.

DU
Deleted user
11:33 29.09.2021.

Čemu tolika drama? Tko se želi cijepiti neka se cijepi. Ovo cjepivo će biti samo jedno od neobaveznih cjepiva. Uostalom, odluka je na roditeljima. Veći je problem to što u RH ima roditelja koji ne žele cijepiti djecu niti obaveznim cjepivima.

GE
geler203
10:34 29.09.2021.

Kako se može nešto preporučavati što je eksperimentalno kada je za to potreban pristanak osobe na kojoj će se vršiti eksperiment?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije