Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loše odluke i projekti

Stonski školjkari ogorčeni: Tisućljetna proizvodnja kamenica je ugrožena

Kamenice
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
10.07.2020.
u 11:01

Školjkari nezadovoljni lokacijom novog centra za gospodarenje otpadom.

Udruga Stonski školjkari uputila je otvoreno pismo Vladi i resornom Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitiosti kojim želi ukazati na  problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju u Dubrovačko-neretvanskoj.

- U udruženju Stonski školjkari, koje okuplja uzgajivače školjaka Malostonskog zaljeva, čvrsto držimo da na svim razinama odlučivanja treba bez odlaganja poduzeti sve što je u našoj moći kako bismo ovaj posebni rezervat prirode u moru i područje ekološke jedinstvenosti i iznimne vrijednosti zaštitili od svih, i najmanjih, opasnosti te nastaviti raditi na oplemenjivanju ovog prostora kao jednog od punktova održivog razvoja s uistinu nepreglednim potencijalima za ekološku proizvodnju u moru i razvoj turizma na jednako održivim postavkama - ističu u otvorenom pismu te dodaju kako se takva vizija razvoja, a koja je u skladu s nacionalnim strategijama i planovima, u značajnom obimu sukobljava s lokacijom koja je određena za izgradnju kontroverznog županijskog Centra za gospodarenje otpadom

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Mnogi su aktivisti, ali isto tako i mnogi priznati znanstvenici za ekološka pitanja te istaknuti stručnjaci koji se bave krškim područjem nebrojeno su puta u javnom prostoru, uključivo na svim do sada organiziranim javnim predstavljanima i raspravama, iznosili svoje bojazni o utjecaju koje bi budući CGO na lokaciji Lučino razdolje mogao imati na jedinstveni ekosustav Malostonskog zaljeva. A sve dodatno potvrđuje i niz problema koji se javlja u sličnim postojećim centrima za gospodarenje otpada u Hrvatskoj kao što je CGO Marišćina, kažu iz udruge. Podsjećaju kako bi svaki takav negativni utjecaj na zaštićeni rezervat prirode imaonesagledive posljedice na tisućljetnu tradiciju uzgoja školjaka koja je usko povezana s naslijeđem življenja na tom području te je kao takva važna komponenta našeg nacionalnog identiteta. 

- Gospodo, školjkari Malostonskog zaljeva su u strahu da će zbog zagađenja iz CGO-a ostati bez mogućnosti za uzgoj školjaka, djelatnošću kojom su se prije njih bavile generacije njihovih predaka. Izgradnja budućeg CGO-a planira se na terenu krša koji osigurava da sve ono što uđe u njegove podzemne tokove i mnogobrojne vrulje završi upravo u Malostonskom zaljevu. Krška morfologija ovog podneblja do sada je predstavljala prednost Malostonskog zaljeva, odnosno nutrijenti koje slatka voda donosi omogućavali su bujanje ekosustava. Ne dopustimo da naše tisućljetne prednosti u budućnosti postanu uzročnici naše propasti. Osim lokacije, i sama tehnologija koja će se u CGO-u koristiti predstavlja rizike po zaštićeni ekosustav Malostonskog zaljeva, jer predviđa deponiranje velikog dijela otpada s područja cijele Dubrovačko neretvanske županije - tvrde iz udruge.

Ogromne kazete za deponiranje bit, dodaju, izložene padalinama zbog čega će nastati velike količine onečišćenih otpadnih voda. Vodonepropusnost u kršu nemoguće je osigurati pa će najmanje oštećenje uzrokovano probijanjem, slijeganjem ili potresom uzrokovati procjeđivanje zagađenih otpadnih voda u zaljev, a štetne tvari u zagađenoj vodi značile bi kraj Malostonskog zaljeva i školjkarstva kakovog danas poznajemo.

Stonski školjkari apeliraju da to bogatstvo i tradicija ne smiju biti ugroženi zbog loših odluka i jednako loših projekata te zastarjelih tehnologija. Stoga traže da mjerodavni s neovisnim znanstvenim pristupom preispitaju planiranu lokaciju i tehnologiju te pronađu kvalitetno rješenje koje će osigurati očuvanje posebnog rezervata Malostonskog zaljeva. 

- Naš interes je samo jedan i on je javan – zaštititi školjkare kao baštinike tradicije te za buduće generacije sačuvati najveće proizvodno područje školjkaša u RH i malostonsku kamenicu, jedinstvenu i posebnu, zaštićenu nacionalnom oznakom izvornosti, a ubrzo i oznakom izvornosti na razini Europske unije  - istaknuli su u priopćenju.  

Komentara 1

DH
dalibor.hren
11:49 10.07.2020.

Uzalud kopanje, oranje, sjetva, gnojidba...primite se maslinarstva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije