Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Što ulazak Hrvatske u EU znači za vozače – ovo trebate znati

Osobna iskaznica dovoljna je za prijelaz granice sa Srbijom, BIH, Crnom Gorom i Kosovom. No, i dalje će putovnica biti potrebna za putovanje u – Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku
07. srpnja 2013. u 13:45 0 komentara 4005 prikaza
Granicni prijelaz
Foto: PR Foto

1) Hrvatski građani do ulaska u Schengen i dalje prolaze policijsku kontrolu na granicama sa susjedima iz EU. Za prijelaz granice dovoljna je osobna iskaznica (ako je izdana nakon 1. siječnja 2003.). Osobna iskaznica dovoljna vam je i za prijelaz granice sa Srbijom, BIH (uključujući i Neumski koridor), Crnom Gorom i Kosovom. No, i dalje će putovnica biti potrebna za putovanje u države koje nisu članice EU – u Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku, ali su članice schengenskog, odnosno europskog gospodarskog prostora. Granične kontrole s članicama EU obavljat će se sve do ulaska Hrvatske u EU, ali se neće obavljati poslovi carine, te će se uvesti posebne trake za građane EU i članice Schengena. Granični policajci tako u načelu više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje, već bi brzo i jednostavno trebali provjeriti valjanost isprave te povremeno preko baze podataka provjeriti da osoba ne predstavlja opasnost za javni poredak i sl.

2) Nove automobilske registracijske pločice s logom EU već su izrađene, ali se zasad neće mijenjati. Do uvođenja registracija s europskim logom, vozilo mora biti označeno naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države.

3) Na granicama s Mađarskom, Slovenijom i Italijom nema carinskih kontrola. Mogu biti, kao i dosad, povremene, mobilne rutinske kontrole. Zajednička granična kontrola ('One Stop Control') obavljat će se za početak na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a postupno će se uvesti i na ostalim prijelazima. Zajednička kontrola na granici s Mađarskom bit će na sedam prijelaza, od čega na tri odmah od 1. srpnja.

4) Prema građanima trećih država granični policajci će osim osnovne kontrole provoditi, kao i dosad, temeljitu kontrolu koja uključuje i provjeru ispunjavanja uvjeta za ulazak i izlazak iz Hrvatske prema schengenskim pravilima, sustavno unošenje pečata i procjenu potrebnih sredstava za uzdržavanje. No, kad je riječ o procjeni potrebnih sredstava za uzdržavanje, taj se postupak u Hrvatskoj nije mijenjao od 2004. te granični policajci neće turistima prebrojavati eure. Građani susjednih zemalja koje nisu članice EU za ulazak u Hrvatsku trebat će biometrijsku putovnicu, osim građana BIH s hrvatskim dokumentima. Nove pogranične propusnice s elektroničkim nosačem Hrvatska će izdavati stanovnicima pograničnog područja u BIH, a BIH pograničnim stanovnicima u Hrvatskoj.

5) Ulaskom Hrvatske u jedinstveno carinsko područje EU ukida se sav carinski nadzor nad unosom ili trgovinom robe između RH i ostalih zemalja članica. Drugim riječima, prestaje obaveza provedbe mjera carinskog nadzora, odnosno provedbe carinskih formalnosti na granicama sa zemljama članicama.

6) Ne morate mijenjati osobnu iskaznicu, putovnicu i vozačku dozvolu - vrijede do datuma isteka.

7) Djeca mlađa od 16 godina mogu izvaditi osobnu iskaznicu, a zahtjev podnose roditelji ili staratelji. Oni stariji od 12 godina moraju doći u MUP dati otiske prstiju.

8) Područni uredi HZZO-a besplatno izdaju Europsku zdravstvenu iskaznicu. Vrijedi godinu dana i pokriva troškove liječenja kod iznenadnih bolesti ili ozljeda u članicama EU.

9) Pojeftinjuju rabljeni, kao i neki modeli novih automobila, posebice oni proizvedeni u zemljama Europske unije.

Izvor: HAK

>>'Na Bajakovu kolone kamiona od 3 do 4 kilometra'

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.