Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje u proračunu

Što srednjoškolci i roditelji kažu o ukidanju subvencija za prijevoz učenika

učenice
Foto: Davor Javorović/Pixsell
13.03.2016.
u 07:00

– Govori se o zemlji znanja, a sad se ukida ono što je bilo dobro – kaže Valentina Belić.

Smanjenje novca za obrazovanje i znanost za čak 158 milijuna kuna mnoge je zaprepastilo, posebno ako se sjetimo predizbornih obećanja i Mosta i HDZ-a o povećanju, a roditelje srednjoškolaca poprilično zabrinulo. Iako su mnoge stavke za školstvo pretrpjele rezanja, ipak je najdrastičnije planirano na putnim troškovima srednjoškolaca. Njima je Ministarstvo do sada cijenu karte subvencioniralo sa 75 posto, a od 1. travnja subvencija pada na 50 posto.

– Užas! – komentar je Zvonimira Mihočeka, srednjoškolca iz Međimurja, koji se svaki dan u školu vozi 15 km autobusom. Cijena karte u jednom smjeru od Čakovca do Preloga je 23 kune, što znači da bi bez pomoći države i županije mjesečna karta stajala oko tisuću kuna. Valentina Belić (41), majka srednjoškolke Eve, kaže da je šokirana planom da se smanje subvencije.

"Skupo je, neće se isplatiti ići u školu"

– Govori se o zemlji znanja, a sad se ukida ono što je bilo dobro – ističe. Prijevoz je za 3000 učenika iz Međimurja besplatan, a župan Matija Posavec najavljuje da će preraspodjelom u županijskom proračunu nastojati da tako i ostane. U Varaždinskoj županiji prije uvođenja sufinanciranja čak 30 posto učenika iz udaljenih sela nije nastavljalo srednjoškolsko obrazovanje. Roditeljima bi se sad iz džepa moglo izbiti i do 10.000 kuna godišnje.  

Nezaposleni roditelji Sandre Savanović još se nisu oporavili, kaže učenica, od 1500 kuna troška za udžbenike, a čeka ih, očito, novi šok. Kartu za autobus od rodne joj Koritne do Osijeka, što je 45 minuta vožnje, Sandra trenutačno ne plaća ni kunu. Ukine li im država, kako je najavljeno, subvencije, plaćat će ga nemalih 600 kuna na mjesec.

– Dogodi li se to, ne znam što ćemo, otežat će mi školovanje. I za knjige nam je bilo poprilično teško skupiti novac – kaže Sandra, inače odlična učenica Prve gimnazije Osijek. Sestra joj Ana studira u gradu, a zbog cijene mjesečne karte, koja je za studente još i veća, isplativije joj je bilo unajmiti stan. – Radim ljeti pa tako pokrijem troškove stanovanja – dodaje Ana. Zabrinute su i sumještanke im Sara Škočibušić te Sunčica Kajganić: – Skupo je, neće se isplatiti ići u školu...  

>>Analiza proračuna - Đacima 94 milijuna manje

>>Plan pada zbog sindikata i reza na naknadama

Komentara 11

LI
list68
08:17 13.03.2016.

Koji su to "najsiromašniji"? Reci ti meni "pametnjakoviću", peteročlana obielj, čiji "cenzus" iznosi nekih 1 600Kn, po članu, hoćeš reći da oni nisu siromašni. Dok ih sve nahraniš i obučeš, nemaš više za "režije", a kamoli za prijevoz do škole. Ovo se čini samo da bi se "debela" djeca bogatih, mogla školovati, a ostali da robuju.

GV
golub Vaso
09:14 13.03.2016.

znanje je opasno za domoljube, manje njihovih glasaca

DO
doktorica
08:32 13.03.2016.

nema više srednjeg sloja koji bi mogao bez problema plaćati prijevoz djeci,ljudi su opterećeni kreditima,jedva plaćaju režije,o čemu ovi pričaju?!Pa svi su siromašni,treba toj djeci i plaćati"besplatno" školovanje,hraniti ih?!Naravno da je najlakše udariti po građanima,a ne po povlaštenima kojima država plaća nerad i privilegije!Sramota!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije