Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak nije reformski

Analiza proračuna - Đacima 94 milijuna manje

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.03.2016.
u 21:54

Iako je i njezinu ministarstvu budžet smanjen, ministrica socijalne politike i mladih B. Juretić tvrdi da nitko od korisnika neće biti oštećen

Deklarativno reformska, Vlada strukturom državnog proračuna za 2016. godinu, danas usvojenog na sjednici Vlade i poslanog na potvrdu u Sabor, šalje krivu poruku jer je jedan od gubitnika i sustav znanosti i obrazovanja.

U očajničkom traganju za uštedama Vlada Tihomira Oreškovića posegnula je i u džepove roditelja srednjoškolaca izbivši im 94 milijuna kuna.

Braniteljske mirovine – iste

Državni udio u subvencioniranju javnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca past će sa 75 na 50 posto. Dosad je država na subvencionirani prijevoz godišnje trošila 325 milijuna kuna, a sada je taj iznos smanjen za 94 milijuna. Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar napomenuo je nakon sjednice Vlade da je to najbolnija ušteda u njegovu resoru, da su u Vladi o tome dugo raspravljali, ali i da su socijalno ranjive skupine ostale zaštićene jer će njima država i dalje u stopostotnom iznosu subvencionirati prijevoz. Od iduće školske godine državna sredstva za subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza dodatno će se smanjiti jer će se iznos subvencije vezati uz imovinski cenzus. O detaljima novog sustava ministar Šustar nije mogao reći ništa više. Kaže da se taj sustav u Vladi još razrađuje te da će biti gotov do rujna, odnosno do početka iduće školske godine. Svjestan je da će to izazvati veliku raspravu u javnosti, ali kaže da su se za uvođenje imovinskog cenzusa odlučili zbog načela pravednosti jer će ubuduće bogatiji snositi veći teret.

Imovinski cenzus očito će biti univerzalni princip prema kojem će se određivati iznosi svih transfera iz državnog proračuna prema građanima. U proračunu za ovu godinu plan je naknade građanima i kućanstvima srezati za 560 milijuna kuna. Kako će se to u stvarnosti odraziti na korisnike pomoći tek treba vidjeti jer bi sustav imovinskog cenzusa trebao zaživjeti tek od rujna. Današnji dan započeo je burno za braniteljsku populaciju jer je proračunska stavka “braniteljske naknade i mirovine” smanjena za 555 milijuna kuna. Međutim, mirovine branitelja neće se smanjivati. Riječ je o tome da je lani provedeno razdvajanje mirovina na dio koji je posljedica radnog odnosa te na dio koji se isplaćuje po posebnim propisima.

Braniteljske mirovine neće biti smanjene – rekla je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić. Iako je budžet za poticaje i programe zapošljavanja drastično smanjen, ministrica Šikić tvrdi kako će ukupno izdvajanje za programe zapošljavanja porasti čak 750 milijuna kuna! “Kvaka” je u tome što ministrica rada vrlo optimistično planira ove godine udvostručiti korištenje novca iz fondova EU. Iako je i njezinu ministarstvu budžet smanjen, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić tvrdi da nitko od korisnika neće biti oštećen. Ministrica Juretić još ne zna kada će početi program “tisuću eura za novorođenčad”. Iduća dva-tri mjeseca sigurno neće jer, kaže, tek treba osnovati radnu skupinu koja će predložiti izradu novog zakona ili predložiti izmjene postojećeg.

Politički predznak

Državni proračun zrcali i jak politički predznak koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta. Drastično su smanjena sredstva za Srpsko narodno vijeće – sa 7,50 na 1,87 milijuna kuna – te za Talijansku uniju – sa dva na pola milijuna kuna. S druge strane, za komemoraciju u Bleiburgu osigurano je 500.000 kuna. Navedeni rezovi posljedica su političkog cilja Vlade – smanjiti ukupni deficit opće države na vrlo ambicioznih 2,7 posto BDP-a, na 9,2 milijarde kuna.

– U proračun je uloženo mnogo vremena i truda, unatoč kratkom roku za njegovu izradu. Europska komisija podržala je plan proračuna – rekao je na sjednici Vlade premijer Tihomir Orešković.

>>Analitičari: Proračun nije reformski. Zaokret izostao

>>'Promjene moraju biti duboke i suštinske, a ne površinske i nikako ne demagoške'

Komentara 81

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
23:29 10.03.2016.

jeste znali da je drzava Hrvatska kupila Miloradu Pupovcu stan u Berlinu i platila ga iz PRORACUNA...ahahahahaha e moj NARODEEEEE...

DO
doktorica
01:16 11.03.2016.

Crkva bi se mogla odreći dijela novca i dati za prijevoz đaka,njima se ništa ne smanjuje,a to bi bilo kršćanski...

DU
Deleted user
23:36 10.03.2016.

Djeca ni ne moraju nużno u školu. Dovoljno je pravovremeno fotokopirati diplomski. 79%. Ostatak već budu našli po netu na tu temu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije