Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Što se zapravo događa u tijelu kada vas napadne koronavirus

WHO je izvijestio da je SARS napao tijelo u tri faze: virusna replikacija, imunološka hiperaktivnost i razaranje pluća, što je slično kao i kod COVID-19
12. ožujka 2020. u 07:58 5 komentara 115608 prikaza
Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je koronavirus pandemijom. Do sada je zabilježeno više od 116.000 slučajeva na globalnoj razini te više od 4000 smrtnih slučajeva.

Koronavirus ilustracija Ne nasjedajte Društvenim mrežama širi se snimka s lažnom informacijom o Zagrebu u karanteni

COVID-19 je "sličan, ali i različit od" teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), što omogućuje znanstvenicima da koriste ono što je poznato o SARS-u za informiranje o novom virusu. 

Virus započinje u plućima i širi se kapljicama vode kada osoba kihne ili kašlje. WHO je izvijestio da je SARS napao tijelo u tri faze: virusna replikacija, imunološka hiperaktivnost i razaranje pluća, što je slično kao i kod COVID-19. Zaražene osobe proizvode veliku količinu virusa na početku infekcije, zbog čega bez simptoma zaraženi doprinose širenju virusa.

Video: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

U posljednjem istraživanju škole javnog zdravlja Johns Hopkins Bloomberg objavili su procijenjeno prosječno razdoblje inkubacije, tj vrijeme izloženosti novom virusu i pojavljivanja simptoma, koje iznosi pet dana.

Koronavirus ilustracija KORONAVIRUS Negativan nalaz djevojčice iz Zagreba za koju se sumnjalo da je zaražena

Prema konzervativnim pretpostavkama 101 od svakih 10.000 slučajeva će razviti simptome nakon 14 dana aktivnog praćenja ili karantene. Koronavirus počinje blago, problemima s gornjim dišnim putevima, nakon čega slijedi upala pluća koja može ugroziti život. Nakon otprilike tjedan dana, teška upala pluća s akutnim respiratornim distres sindromom može brzo napredovati, piše IFL Science.

U nekim slučajevima i iz nepoznatih razloga, virus može izazvati prekomjerno reagiranje imunološkog sustava. 

EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju