Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI SPORAZUM
Povratak na članak

Što se točno događalo u Daytonu: Bosanci su iskušavali naše strpljenje, Milošević je često lagao...

“Bosanci su prijatelji koji iskušavaju naše strpljenje, Milošević je često izravno lagao o činjenicama ili bi promijenio stav nakon što smo mislili da smo nešto utvrdili, a što se tiče Tuđmana, on je brzo postao kralj Daytona“, zapisao je Holbrooke.

Komentari 136

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
20:35 19.12.2020.

Treći entitet za Hrvate.

VL
DU
Deleted user
22:19 19.12.2020.

Hrvati će svoja prava branit građanskim neposluhom,općim buntom i napuštanjem svih zajedničkih institucija - ako nas na to natjeraju. Neka se ne zavaravaju da će nam uzeti ove mrvice konstitutivnosti .Mi smo pozivali na uljudbu,dijalog,dogovor triju naroda. Neki s drugee strane očekuju izvanjska nametanja rješanja u korist jednog naroda. Ne može se dva o tri naroda natjerat da nekog vole,nećemo pristat na takvo uređenje i izmjenu Daytona. Rješenje je žurno ugurati BIH u EU i NATO,a svim narodima dati teritorijalnu jedinicu. Rusija danas nije ona Yeltsinova Rusija,nit je Amerika ona Clintonova Amerika.Sumnjam da će Rusi dozvolit da ih izguraju s tradicionalno njima naklonjenog Dinarskog poluotoka i Jadrana. To bi značilo odsjecanje Rusije uspravnicom Jadran-Baltik i potpuni krah ruske politike toplog mora. Značilo bi i da su Rusi digli ruke od svoje pravoslavne slavenske braće.

VL
DU
Deleted user
22:02 19.12.2020.

Dayton je bio maximum mogućeg.Svi smo se mi u Herceg-Bosni te 95. osjetili izdanim.Al opet..To je bio naš Franjo.Ako je on rekao da tako mora- onda mora,i gotovo. I sad se opet netko poigrava s tim sporazumom,mirom i ljudskim sudbinama? To je gospodo Pandorina kutija. Hrvatska ne smije pristat na otvaranje Daytonskog paketa bez čvrstih jamstava SAD-a kako će se hrvatsko pitanje riješit kroz zasebnu administrativno/političku jedinicu. U protivnom županije,Dom naroda,načelon konstitutivnosti,pariteta i rotacije treba ostat VJEČNO.Makar potonuli u srednji vijek i nikad se oko ničeg ne dogovorili više. BIH ne može biti manje od Belgije ili Švicarske konfederacije. Mi i Srbi imamo "rezervnu" domovinu,mi možemo čekat.Bošnjo će morat smekšat.BiH nije samo njihova.Barem jednako toliko je i naša! Do 1930. godine u BIH je živjelo podjednako Hrvata i Bošnjaka. Nas je uništio drugi svjetski rat i gastarbeiterski val.

VL
LU
lukathereem
22:54 19.12.2020.

Franjo je pokazao kratkovidnost opsjednut cjelovitošću , ni ne shvaćajući da je imao i jaču pregovaračku poziciju od onog što je dobio.. na terenu su hrvatski branitelji stajali bolje nego on u daytonu. da je tamo još imao snage i volje gristi i pregovarati za hrvate u Bih bio bi puno poštovaniji

VL
OR
Orilogorilo
21:21 19.12.2020.

Nakon 25 g mozemo reci da su popusili jedino Hrvati: u bih su u statusu aboridzina, a u istocnoj slavoniji srpski čejeni i koljaci iz devedesetih su nedodoirljivi, i s hdzenjarama formiraju vlast. Tako da smo mi Hrvati dobili m..da marijanova.

VL
ST
steve
21:59 19.12.2020.

I tu su amerikanci igrali prljavu igru. Istocnom slavonijom trgovali su kao da je jugoslavijateren a ne hrvatski teritorij pa igrali igru da bi zadovolili srbe, da ne izgube rat. Unaprijed su znali da ce izgubiti Kosovo pa u zamjenuu dobili teritorij pola Bosne. Da se rat nastavio istom zestinom srbi koji su stvarali veliku srbiju zaustavili bi se u svojoj matici, a njihov posten narod nastavio bi zivjeti i dalje na svojim ognjistima. Zasto hrvatska danas ima problem sa Pupicima, u tom grmu lezi zec. Ovo je sve odgoda sto ce se u buducnosti dogoditi.

VL
BO
Bošnjan1n
20:27 19.12.2020.

Trebali su pustiti da se osvoji Banja Luka i stane u kraj srpskom šovinizmu. Oni su ovako nagrađeni potpunom autonomijom za genocid i kršenje pravila ratovanja, a Bošnjake i Hrvate su strpali u jedan dio.

VL
Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
00:40 20.12.2020.

Vladaoci svijetom ubacili žar i zapalili veliku Jugoslaviju, a u njenom središtu ostavili da tinja mala Jugoslavija.

VL
TA
Talleyard
10:00 20.12.2020.

Da na čelu države nije bio Tuđman, Hrvatska nikada ne bi vratila svoju državnost o kojoj je sanjala od 1202. godine.

VL
Avatar GeniKameni
GeniKameni
20:55 19.12.2020.

Samo potvrda onoga sto vec godinama govorim... Tudjmana je interesirao samo teritorijalni integritet Hrvatske, i to je osigurao trgujuci vijekovnim teritorijem Hrvata iz BiH. Nema naroda na svijetu koji je podnio takvu zrtvu. Za "nagradu", stigla je goebbelsovska propaganda iz Hrvatske koja i dan-danas traje...

VL
GE
geler203
21:08 19.12.2020.

U Bosni nije ništa riješeno a naročito u Daytonu. Ostavljeno je stanje sranje kako bi se opet mogao zapaliti rat.

VL
Avatar Joejordan
Joejordan
22:50 19.12.2020.

Prva nepravda sto je ucinjena BiH bila je ta podjela I nagrada srba za genocid...

VL
Avatar Веселин Кубурић - Канџија
Веселин Кубурић - Канџија
21:07 19.12.2020.

Secam se ja Deytona...Sloba kupio cipele...Svi novinari isli za njim kao da je Majkl Dzekson...

VL
Avatar Joejordan
Joejordan
22:41 19.12.2020.

Haris Silajdžić po mome mišljenju je najsposobniji i najbolji Bošnjački političar ali nažalost Bošnjaci su ga marionizirali i odbacili,a što se tiče naše strane BiH Hrvata i Hrvata iz Hrvatske za mene je Krešimir Zubak Stjepan Kljujic.

VL
SM
Smola
07:32 20.12.2020.

Zanima me tko su to "Bosanci"?

VL
SJ
Sve je uzalud
08:29 20.12.2020.

....i onda je Frane da Šuškom išao leći na uključeni rendgerski aparat....

VL
NA
namome
07:47 20.12.2020.

ovaj novinar je malo pomesao loncice i nije istrazio sva dejstvovanja u bih i sa jedne,druge i trece strane. Al tako to biva kad kupujes diplomu. Uglavnom kao srbin zalazem se pod hitno da hrvati dobiu svoi entitet jer nepise im se dobro od njiovi drugara muslimana. I za mene licno samoproglaseni bosnjaci nepostoje,ako cemo pravo tamo postoje samo srbi i hrvati razlicitih verskih ispovesti

VL
Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
22:04 21.12.2020.

ah Tuđman je zeznuo,umjesto da ne potpiše on je uletio u savez sa Izetbegovićem i tu je posijao klicu svih budućih problema Hrvata u BiH.. zato Tuđmana nikada nisam smatra predsjednikom svih Hrvata niti ocem Domovine..on je puno stvari krivo napravio pogotovo za Hrvate u BiH

VL
ED
eduardothomas969
08:25 20.12.2020.

I tako ode Posavina za malo kamena!

VL
Avatar salaso
salaso
09:15 20.12.2020.

A što jest, jest poslije daytona više nije bilo rata....što se tiče Hrvata, šteta za treći entitet....sad kad se to gleda...franjo je najviše popustio..ucjena je bila nepriznavanje cijele Hrvatske, ako se ne ukine hrhb......tako da šteta, šteta...to bi rješilo sve....bosna bi danas bila mala švicarska......jer baš u švicarskoj je bilo isto..a pogledajte ju danas..

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.