Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVA U TORBI

Što se događa na austrijskim skijalištima? Samo u petak 13 teško ozlijeđenih u Tirolu

Tirol
Foto: EXPA/ Johann Groder
1/3
08.01.2023.
u 00:10

Posebno teške nesreće su zabilježene na glečeru Hintertuxer u Tirolu, te se je sada u nastalu alarmantnu situaciju uključilo i Državno odvjetništvo. Na novu godinu u samo pola sata sa staze je izletjelo sedam skijaša. Jedan od njih,  28-godišnji Nizozemac smrtno je stradao

Austrijski mediji pišu kako je blagdan Sveta tri Kralja bio “crni dan” na skijaškim stazama i stazama za sanjkanje u pokrajini Tirol na zapadnom dijelu Austrije. To potvrđuje i tragična bilanca s najmanje 20 ozlijeđenih osoba, od čega 13 s teškim tjelesnim ozljedama. Kako upozoravaju stručnjaci već danima i tjednima, zbog promjene klime i nestašice snijega skijaške su staze postale životno “opasne”. Tome su doprinijeli toplo vrijeme i otapanje snijega, uključujući i onaj umjetno napravljeni. Negdje su na stazama tako duboke brazde da se nadzire i zemljana podloga, ističu mediji. Napominju kako je već samo to dovoljno da skijaši nose “glavu u torbi”. Stoga su zbog nepovoljnih uvjeta već i zatvorena neka od skijališta.

Alarm su upalili i i liječnici i ostalo medicinsko osoblje u Sveučilišnoj klinici u Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirol. Upozoravaju da je u posljednje vrijeme čak pet osoba dovezenih nakon nesreća sa tirolskih skijališta s teškim ozljedama i oštećenjima kralježnice ostalo paralizirano i onesposobljeno za normalan život.

Posebno teške nesreće su zabilježene na glečeru Hintertuxer u Tirolu, te se je sada u nastalu alarmantnu situaciju uključilo i Državno odvjetništvo. Na novu godinu u samo pola sata sa staze je izletjelo sedam skijaša. Jedan od njih,  28-godišnji Nizozemac smrtno je stradao.

Na blagdan Sveta tri Kralja, na tirolskim skijaškim stazama dogodio se je nevjerojatan broj nesreća. Na sreću nije bilo preminulih. Kako stoji u policijskom izvješću, jučer do 21 sat navečer ozlijedilo se je čak 20 skijaša, od čega njih 13 vrlo teško. Čak 10 puta ozljede su bile tako teške da su ozlijeđeni skijaši morali biti helikopterom prebačeni u obližnje bolnice. Žrtve su, kako izvještava tirolska policija, stare od 2 do 77 godina.

Najviše nesreća se je dogodilo zbog sudaranja skijaša na stazi ili gubljenjem kontrole nad skijama ili sanjkama zbog brzine i nepovoljnih uvjeta kao što je poledica na većim visinama ili na onim nižim premekani, otopljeni snijeg itd. Sve to za posljedicu je imalo slijetanja sa staze i teške povrede.

Mediji navode primjer 11-godišnjeg Nijemca koji je spuštajući se skijama niz glečer Hintertuxer izgubio kontrolu nad skijama i prvo se zabio, pa potom prošao kroz mrežu kojom je bio ograđen dio skijališta za polaznike škole skijanja. Pritom je srušio 12-godišnjaka i 45-godišnju ženu  iz Njemačke, te 7-godišnjaka iz Velike Britanije. Svo četvero skijaša ostalo je ležati na zemlji. Najteže je stradao 11-godišnjak koji je s teškim ozljedama kičme spasilačkim helikopterom prebačen u kliniku u Schwarzu. Ostali srušeni skijaši prošli su samo s lakšim ozljedama.

Na istom je glečeru, samo na drugoj skijaškoj stazi (Plava pista br. 10), došlo je do izravnog sudara 17-godišnjaka i 42-godišnjeg Nijemca. Oboje su teško ozlijeđeni. Mlađi je prevezen u  kliniku u Schwarzu, a stariji, s teškim ozljedama lica u kliniku u Innsbrucku.
Na skijalištu Grubigstein je pak  9-godišnjeg dječaka iz Nizozemske nepažnjom srušio 39-godišnji snowboarder. Dječak je pri padu izgubio dva zuba, a zbog ostalih je ozljeda prebačen u kliniku u Innsbrucku.

Policija tvrdi kako je spasilački helikopter bio gotovo “u stalnom pogonu”. Ne samo zbog nastradalih skijaša nego i ozlijeđenih na stazi za sanjkanje. Na sanjkalištu u Söldenu je 46-godišnja Austrijanka u jednom od zavoja izletjela sa staze i udarila u zaštitnu ogradu. Slično se je dogodilo pola sata kasnije i 56-godišnjem Nijemcu. Oboje su s teškim ozljedama prebačeni u mjesnu bolnicu u Söldenu.

Mediji pišu i o jednoj mladoj ozlijeđenoj obitelji koja je trebala čak dva helikoptera. Navode kako je jedna 28-godišnja Austrijanka na sanjkama je u krilu držala  2-godišnju djevojčicu, a 31-godišnji otac iza njih ih je slijedio na skijama. Kada je mlada majka izgubila kontrolu nad skijama i više nije uspjela zakočiti,  prešla na skijašku stazu. Otac je vidjevši što se dogaša skijama pokušao doći pred njih i zaustaviti ih. Kako u tome nije uspio, svo troje su pali i teško se ozlijedili. S dva helikoptera tročlana je obitelj prebačena u bolnice u Lienzu i Schwarzachu. Nesreća se je dogodila na Großglockneru.

To su samo neke od nesreća i teško stradalih osoba, u samo jednom danu. A  na “crni petak” bilo ih je čak 13, od ukupno njih 20”, zaključuju austrijski mediji i pozivaju skijaše na oprez.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
04:20 08.01.2023.

Čini se da ovdje nema ništa neobično, osim što se na skijaluštima i sanjkalištima našlo slučajno jako puno "brucoša" koji misle da su zato što su se prvi put uspjeli spustiti niz padinu sad majstori skijaši. Isto je na sanjkalištima.. Druga je stvar ako netko naleti naglo na rupu u stazi nastalu otapanjem ili na komad tla bez snijega, ali ovo su bili uglavnom sudari zbog neznanja i prevelike brzine, izlijetanja u ogradu zbog istog razloga..... Ima dosta ljudi koji idu danas na skijanje zato što je in, da mogu reći poznanicima kako su bili na skijanju, a ne znaju ni hodati kako spada. Šepletaju nogama kao da su upravo preživjeli inzult i takvi smotani idu stati na skije......

Avatar Crazy_bat
Crazy_bat
00:27 08.01.2023.

Bit će da autorica teksta nikada nije bila na skijanju. Sve što je nabrojala je rezultat nepažnje samih skijaša, nikakva crna magija ili klimatske promjene.

DU
Deleted user
00:47 08.01.2023.

Vidjeli smo i na Snježnoj kraljici što se događa kada se siluje situacija.Tamo je maltene svaka 3. skijašica ispadala iz trke.Srećom nijedna ozbiljno nije ozlijeđena. Loša zima, smeće od staza sa forsiranim umjetnim snijegom rezultiraju tako kako vidimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije