Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na dubini od 450 metara

Što ostavlja otiske kopita na dnu mora? Znanstvenici ponudili rješenje

Foto: NIWA
1/2
22.09.2023.
u 12:19

Plići otisci su vjerojatno nastali kada je riba zgrabila raka ili sličnu životinjicu na površini pijeska. Dublji otisci ukazuju da pokušava iskopati plijen koji se dublje zakopao.

Postoje znanstvena objašnjenja za "otiske kopita" na morskom dnu u blizini obale Novog Zelanda. Tragovi su uočeni 2013. godine tijekom istraživanja podmorskog grebena. Nacionalni institut za istraživanje vode i atmosfere (NIWA) pronašao ih je na dubini od 450 metara.

Znanstvenici su navode da tragovi savršeno odgovaraju prednjem dijelu glava nekih vrsta morskih miševa ili rilaša. Udubljenja u središtu otisaka vjerojatno su tragovi ugriza koje su ostavile ribe tijekom hranjenja, kada su s dna hvatale mulj i usisavale plijen, piše Science Alert.

Plići otisci su vjerojatno nastali kada je riba zgrabila raka ili sličnu životinjicu na površini pijeska. Dublji otisci ukazuju da pokušava iskopati plijen koji se dublje zakopao. Do sada nisu izravno dokumentirali proces hranjenja ovih dubokomorskih stvorenja u prirodnom okolišu. Stručnjaci iz NIWA-e pretpostavljaju da ribe love plijen tako da brzim pokretom poguraju glavu u mulj, a zatim usišu ustima svoj obrok.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO 'Izgleda poput lika iz crtića': Kukac snimljen u Splitu može narasti do 13 cm, a hrani se otrovima

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije