Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuđmanova arhiva

Što je Tuđman pisao papi, Miloševiću, Kohlu i Clintonu?

Tuđman knjiga
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/16
26.02.2015.
u 23:20

Arhiva - Objavljuje se građa koja dosad većinom nije bila poznata

Sva pisma koja je Tuđman razmjenjivao s Alijom Izetbegovićem, Matom Bobanom, Slobodanom Miloševićem, Georgom Bushem, Billom Clintonom, Helmutom Kohlom, papom Ivanom Pavlom II., židovskim organizacijama i brojnim drugim državnicima i institucijama može se naći u šest svezaka “Tuđmanova arhiva”.

Ogorčeni protivnici

Građu čini 1.397 dokumenata koji najvećim dijelom, do sada nisu bili dostupni javnosti i istraživačima. Ova vrijedna i obimna građa nastala je od 1990. do 1999. godine. U dobro ispunjenoj dvorani nadbiskupskog Vijenca na Kaptolu šest svezaka “Tuđmanova arhiva” su predstavili glavni urednik Miroslav Tuđman, akademik Davorin Rudolf, Ivo Lučić te predstavnici izdavača. Miroslav Tuđman smatra da se agresivnom detuđmanizacijom nastojalo poništiti deset godina hrvatskoga ponosa i slave kad je stvorena neovisna država.

- Detuđmanizatori su bolovali od epistemološkoga PTSP-a. Oni su bili ogorčeni stvaranjem hrvatske države, koju su detuđmanizacijom pokušavali dekonstruirati. Taj proces je završio oslobađajućom presudom hrvatskim generalima u Haagu, te objavljivanjem niza od šest knjiga Tuđmanova arhiva - naglasio je Tuđman.

Akademik Davorin Rudolf govorio je o dramatičnoj situaciji prije proglašenja neovisnosti Hrvatske kada nijedna ozbiljna zemlja, pa čak ni provjereni prijatelji Hrvatske kao što su Sveta Stolica i Njemačka, nisu bili spremni podržati našu samostalnost. Tadašnji francuski predsjednik Francois Mitterrand je govorio ”Volim Srbe pa što”, dok je talijanski ministar vanjskih poslova prijetio sankcijama.

Partizan i rodoljub

Ništa bolje nisu govorili ni drugi utjecajni svjetski političari. - Franjo Tuđman je odluku o neovisnosti donio samostalno, bez sugestija i garancija izvana - naglasio je Rudolf dodajući da je bio ministar u tri Tuđmanove Vlade iako nikada nije bio član HDZ-a.

Jedan od urednika dr. Ivo Lučić naglasio je da će izvorna i autentična građa od sada biti nezaobilazno štivo za razumijevanje i istraživanje suvremene hrvatske povijesti. To će posebno koristiti istraživačima Tuđmanove politike u BiH. Lučić je istaknuo da je Tuđman uvijek govorio da može utjecati na Hrvate u BIH, ali da on nije donosio odluke.

Lučić je upozorio da su protivnici tuđmanizma govorili o mračnim devedesetima kada se stvarala hrvatska država, ali su zato dizali u nebesa komunizam. Tuđman je gradio državu na zajedništvu, vidio je Hrvatsku kao regionalnu silu, dok su njegovi protivnici bili protiv hrvatskog jedinstva. Tuđman je bio partizan i antifašist, ali demokrat i rodoljub, zaključio je Lučić.

>>Tito diktator ili zaslužni antifašist? Jednoznačan odgovor nije moguć

>>‘Tuđman u prisezi na prvo mjesto stavio hrvatski narod’

Komentara 50

PO
poglavnikante
23:35 26.02.2015.

Veliko djelo VELIKOG Tuđmana živjeti će vječno.

JT
Jedan_tamo
23:45 26.02.2015.

Presdjedniće, mi te volimo! Poćivaj u miru. I jedno veliko Hvala! E, da je Ukrajini Tuđman sada..

PI
pixiee
23:46 26.02.2015.

Svi trebamo poštovati prvog predsjednika Tuđmana! Veliki čovjek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije