Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indija upozorava svijet

Što je crvena gripa? Širi se novi misteriozni virus, zaraženo više od 82 djece mlađe od pet godina

Laboratorij, cjepiva protiv COVID-a 19
Tomislav Miletic/PIXSELL
25.08.2022.
u 10:54

Prvi se slučaj pojavio 6. svibnja, a uskoro je endemska bolest dovela do uzbune u većem dijelu države. Regionalni centar za medicinska istraživanja izvijestio je o još 26 infekcija u djece u dobi od jedne do devet godina na istoku zemlje. Postepeno se potvrđuju novi slučajevi i na sjeveru.

U Indiji se pojavio novi misteriozni virus, za sada nazvan 'crvenom gripom'. Naziv je dobila po crvenim mjehurićima koji s razvojem počinju sličiti na rajčice. Za sada se zarazilo više od 82 djece mlađe od pet godina, uglavnom u južnoj Indiji, a Ministarstvo zdravstva te zemlje upozorilo je na pojavu novog virusa ostale države, javlja Independent.

Znanstvenici još nisu utvrdili točnu prirodu virusa, ali pojavljuje se kao varijanta bolesti šaka, stopala i usta. Nazivaju je groznicom od rajčice. Objasnili su da, iako virus pokazuje simptome slične drugim virusnim infekcijama, nije povezan sa SARS-CoV-2, tj. koronavirusom niti majmunskim boginjama i dengom. 

Početni simptomi posve su klasični za simptome virusnih infekcija, uključuju blagu temperaturu, slab apetit, malaksalost i često grlobolju praćenu vrućicom, ranicama u ustima i osipom na koži. Ranice se obično nalaze na jeziku, desnima, unutarnjoj strani obraza, dlanovima i tabanima. Dosta često se pojavljuju i simptomi poput umora, mučnine, povraćanja, proljeva, vrućice, dehidracije, oticanja zglobova, bolova u tijelu i uobičajenih simptoma nalik gripi, priopćilo je savezno ministarstvo zdravstva

Prvi se slučaj pojavio 6. svibnja, a uskoro je endemska bolest dovela do uzbune u većem dijelu države. Regionalni centar za medicinska istraživanja izvijestio je o još 26 infekcija u djece u dobi od jedne do devet godina na istoku zemlje. Postepeno se potvrđuju novi slučajevi i na sjeveru.

Ako djeca pokažu simptome, treba ih izolirati na 5-7 dana kako bi se spriječilo širenje infekcije na drugu djecu ili odrasle. Simptomi nestaju za nekoliko dana, tvrde dužnosnici iz Indije. Lijekovi za novi virus ne postoje, pa se bolest liječi simptomatski. Uz izolaciju potrebno je uzimati puno tekućine i odmarati. 

Video: Izuvate li cipele kada dođete kod nekoga u goste

Ključne riječi

Komentara 2

WT
WTF!
22:04 25.08.2022.

Oće uskoro neko eksperimentalno cjepivo i za taj "misteriozni virus"?

NN
novo nenormalni
16:10 25.08.2022.

nije dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije