Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR U BRUXELLESU

Što Hrvatskoj znače 22 milijarde eura? Evo koliko je novca bespovratno, a što ide kroz zajmove i fondove

European Union leaders summit in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.07.2020.
u 09:39

Hrvatska će iz novoga Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi eura i iz novog instrumenta EU sljedeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde eura

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u utorak ujutro, nakon pet dana maratonskih pregovora, dogovor o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

Nešto više od 22 milijarde eura tog novca pripast će Hrvatskoj.

– Mislim da svi, kao šefovi država ili vlada, možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do kompromisa, koji je jako dobar, zato što su svi nešto dobili, a najviše će dobiti proces gospodarskog oporavka u državama članicama – izjavio je Plenković nakon završetka summita.

VIDEO Postignut dogovor: Hrvatska od Europske Unije dobiva 22 milijarde eura

Hrvatska će iz novoga Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi eura i iz novog instrumenta EU sljedeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde eura. Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi bespovratna su sredstva, a 2350 milijardi su zajmovi.

[POSTIGNUT DOGOVOR O "EUROPSKOJ UNIJI IDUĆE GENERACIJE"] Summit u Bruxellesu završio jutros oko 5:30 povijesnim...

Objavljuje Večernji listPonedjeljak, 20. srpnja 2020.

– Ovo je postignuće bez presedana. Dobili smo više nego dvostruko sredstava nego u prvih sedam godina članstva – rekao je Plenković. Nacionalna omotnica koju je Hrvatska imala u VFO-u za 2014.-2020. iznosi 10,7 milijardi eura.

Plenković je istaknuo da je unutar nacionalne omotnice uspio izlobirati dodatnih 400 milijuna eura pozivajući se na argument da je Hrvatska jedina članica koja je koristila samo jedan VFO i još 100 milijuna za ruralni razvoj.

Komentara 151

Avatar stars
stars
10:33 21.07.2020.

Plenki da je nabavio 200 milijardi opet bi bilo zlih jezika i nezadovoljnih. Budite sigurni da Skoro ili Bero nebi ni priblizno dobili kao Plenki.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:02 21.07.2020.

Dobra vijest.

JS
Jurica_Spindl
10:37 21.07.2020.

Jako bitna sredstva za Hrvatsku, bez njih bi bilo tesko. Treba imati na umu koliko se Plenki zalaze za Hrvatsku!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije