Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE STOŽERA

Što govori članak 17. Ustava koji zaziva Milanović? Ustavni stručnjak: To nije opravdano

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
17.07.2020.
u 08:19

Time bi se, smatra predsjednik, riješila pravna nesređenost koja u ovom trenutku vlada

Predsjednik Zoran Milanović prilikom predaje mandata Andreju Plenkoviću ponovno je istaknuo da bi Vlada trebala prema članku 17. Ustava predložiti suspenziju određenih ljudskih prava. Time bi se, smatra predsjednik, riješila pravna nesređenost koja u ovom trenutku vlada. Taj članak izglasava se dvotrećinskom većinom u Saboru, a predsjednik dodaje kako to nije isto što i izvanredno stanje.

– Mislim da ta dvotrećinska većina u Saboru postoji. Ne vidim tko bi u Saboru imao išta protiv toga – rekao je Milanović.

A članak 17. Ustava glasi: – U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, predsjednik Republike.

No, ustavni stručnjak Mato Palić za RTL Direkt rekao je da Milanovićevo zazivanja tog članka nije opravdano. 

– Bilo bi opravdano jedino u situaciji kada ne bi bilo nekakvog drugog rješenja za pravnu regulaciju u kojoj se nalazi Republika Hrvatska, dakle od proglašenja epidemije na području Republike Hrvatska do ovamo, to je osnovni razlog – rekao je Palić.

>> VIDEO Pitali smo građane pridržavaju li se mjera i nošenja maske u zatvorenim prostorima

 

Ključne riječi

Komentara 32

NE
nečešrazbojniče
08:57 17.07.2020.

Konačno će krizni stožer raditi po Zakonu Republike Hrvatske i moći donositi odluke i naređenja a ne preporuke. Nismo svi ovce.

KO
Kokoiduhovi
09:02 17.07.2020.

Kako god; zakonski je trebalo regulirati tko donosi odluke, gdje ih objavljuje, koje su kazne za nepridržavanje, tko ih izriče i provodi. Preporuke stožera su - preporuke. O njihovom pravu da donose odluke s obvezom primjene - treba govoriti zakon. I to jasno, nedvojbeno.

Avatar Edgedancer
Edgedancer
09:41 17.07.2020.

Kako bi Milanović HDZ-u podvalio suspenziju ljudskih prava 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije