Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička sezona

Što će se dogoditi ako ECDC stavi Hrvatsku u crveno na COVID-karti?

nauticari u Hvaru
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
24.08.2021.
u 20:21

Odmor na brodu pokazao se najotpornijim na COVID-izazove, pa su rezultati marina iznadprosječni, a u Jadranu je i više megajahti nego ikad prije

Unatoč uzlaznoj liniji novozaraženih Hrvatska ima izgleda da njezina obala i u četvrtak ostane u narančastom na COVID-karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koji četvrtkom objavljuje ažuriranu 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih.

Dvotjedne brojke, u koje ECDC ne ubraja posljednja tri dana, zasad tako idu naruku Hrvatskoj, a posebice, naravno, hrvatskom turizmu. Scenarij prema kojem bi se u nekom trenutku jadranska obala mogla pridružiti većini mediteranskih konkurenata u crvenom ne očekuje ni potpredsjednik Vlade Davor Božinović, koji je danas izrazio nadu da će ’turistički dio Hrvatske ostati narančasta zona i ovaj i naredni tjedan’, ali i dodao da to ovisi o izbjegavanju svih velikih okupljanja i ponašanju svih nas.

No nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kretanje koronabrojki, pa se turizam sprema i za trenutak kad bi se i naš Jadran mogao zacrvenjeti.

U crvenom, a imaju goste

Za razliku od lani, kad je zbog širenja korone sezona na Jadranu završila praktički već u kolovozu, ove godine nema (previše) straha od tako dramatične završnice inače izuzetno uspješnog turističkog ljeta. Konkurenti poput Španjolske i Grčke, recimo, već su tjednima u crvenoj zoni na karti ECDC-a, pa svejedno imaju gostiju.

Ne, naravno, u mjeri u kojoj je to ovog ljeta uspjelo Hrvatskoj, ali zahvaljujući cijepljenju i COVID-putovnicama ipak se putuje diljem Europe. Spomenuta Grčka, gdje se turistička industrija u lipnju približila polovici rezultata iz 2019., u srpnju je upisala solidnih 70 posto, a zadovoljna je i kolovoškim rezultatima te mnogo očekuje i od posezone.

Grčka će, kako je prije nekoliko dana kazala zamjenica tamošnjeg ministra turizma Sofia Zacharaki savjetujući domaćinima oprez i odgovornost, u rujnu i listopadu pokušati dodatno smanjiti minus iz dosadašnjeg dijela godine. Pojačana odgovornost i pridržavanje epidemioloških pravila očekivat će se i od domaćina u Hrvatskoj kada i ako naša obala izgubi povlasticu narančaste boje.

Dosadašnje najave govore da bi se turstička sezona u Hrvatskoj mogla protegnuti i debelo u listopad. Mnogi jadranski domaćini već imaju bukiran gotovo cijeli rujan. Sada se kod nas odmara 902.000 turista.

 Što kaže Robert Koch

Oko 800.000 su stranci, većina je izabrala destinacije u Istri i na Kvarneru, ponajviše ih je odsjelo u obiteljskom smještaju, a 300.000 ih je više nego lani u ovo vrijeme.

Zaostatak za pretpandmeijskom i rekordnom 2019. godinom iznosi nepunih 150.000 gostiju. Špica s dnevno više od milijun turista je minula, a uspješan nastavak sezone, moglo bi se reći, ovisi praktički samo o Hrvatskoj. U emitivnim turističkim zemljama već su uhodani i protokoli za putovanja u zemlje s crvene liste, a za Hrvatsku je olakšavajuća okolnost to što je za puno Nijemaca i Austrijanaca najvažnije ono što kaže njemački Institut Robert Koch, koji za razliku od ECDC karte prati stanje s koronom po županijama.

Pritom, dobar dio najavljenih dolazaka u rujnu otpada upravo na te dvije zemlje, čiji su građani i u dosadašenjm dijelu sezone bili među najbrojnijim jadranskim gostima. U dobar nastavak sezone uzda se i direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

– Da, turista cijelo vrijeme ima i u zemljama koje su čak u tamnocrvenoj zoni. Putuje se dok god nema obveze karantene nakon povratka u matičnu zemlju. Vjerujem da će se i dalje putovati s COVID-potvrdom bez problema. Očito je da se učimo živjeti s virusom. Naravno da nije poželjno da i naša obala završi u crvenom, ali ako se i to dogodi, nećemo imati onako drastičan kraj sezone kao lani – uvjeren je V. Ostojić.

Video - Vožnju iz splitske zračne luke do hotela htio naplatiti 900 kuna, turist sve snimio mobitelom

Ključne riječi

Komentara 36

JB
Jednonogi.Brabonjak
21:19 24.08.2021.

Ništa.

GE
genadij
20:41 24.08.2021.

Ma vidim svi padaju na plaži od viroze. Pa kak niste skužili da da je dosta toga?

YE
Yeah
20:58 24.08.2021.

Dodat malo plave pa ce poljubicastit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije