Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJE U ISTRI

Sezona iznad očekivanja, neki odbijaju goste: Puni smo do kraja rujna

Dubrovnik: Usprkos visokim temperaturama gužve u gradu se ne smanjuju
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
21.08.2021.
u 21:31

Ponajbolje ide Istri, ali razloga za zadovoljstvo imaju domaćini duž obale

U turističkoj sezoni koja teče iznad svih očekivanja protekli je tjedan premašen broj noćenja iz cijele 2020. Prema podacima iz sustava eVisitor, do 18. kolovoza hrvatski su domaćini zabilježili 55,3 milijuna noćenja, a lani je do kraja godine bilo 54,4 milijuna noćenja.

Većinu od 46,6 milijuna noćenja ostvarili su strani gosti kojih je od početka godine bilo devet milijuna i 1,2 milijuna više nego prošle godine. U odnosu na 2019. turista je bilo 61 posto, a noćenja 72 posto.

– S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš je cilj za ovu godinu bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera. Time stvaramo temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma. Ova godina je prije svega pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija, a to su gosti spremni platiti i više. U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu – smatra ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ponajbolje ide Istri, ali razloga za zadovoljstvo imaju domaćini duž obale. Recimo, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je s 418.000 turista i 2,7 milijuna noćenja dosegnuto gotovo 90 posto prometa iz rekordne 2019. godine. Sezona se zasad nastavlja sličnim tempom, pa, recimo, pojedini hvarski iznajmljivači odbijaju goste i kažu da su puni do potkraj rujna.

Gužve prema moru nastavljaju se i ovaj vikend, a Hrvatska turistička zajednica organizirala je u suradnji s MUP-om dijeljenje vode turistima na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Rupa. Sve boce vode imaju prigodnu oznaku “Stay safe”. – Gužve na granicama su velike, a ovom malom gestom turistima želimo olakšati čekanje – kaže direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

VIDEO Zadranka ogorčena: Čašu vode u slastičarnici naplatili šest kuna

Komentara 12

DP
d0m_p3r1gnon
22:06 21.08.2021.

Što drugo reći nego iskrene čestitke Vladi na čelu s g. premijerom Plenkovićem. Imamo odlične rezultate. Samo tako nastavite! 💪🏻

DP
d0m_p3r1gnon
22:04 21.08.2021.

Bravo, čestitke Vladi i svima koji se pridržavaju mjera jer imamo manje zaraženih od svih naših najvećih konkurenata - Španjolske, Italije, Grčke, Turske

Avatar salaso
salaso
21:54 21.08.2021.

bit će za sve...ali na kapaljku i ....kroz sito..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije