Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOROĐENČE JE STABILNO

Što će biti s bebom iz Zaprešića? Policija u tri mjeseca ima zadatak otkriti identitet majke

Obitelj
Frank May/DPA
15.05.2024.
u 13:39

Kod događaja kao što je ovaj, dakle kod pronalaska ostavljenog novorođenčeta, prvo se donosi rješenje o imenovanju skrbnika za napušteno dijete od nepoznatih roditelja i to odmah

Novorođenče pronađeno u Zaprešiću više nije u inkubatoru, potpuno je zdrava beba, normalno jede i plače. Ostat će u bolnici dok policija i Zavod za socijalnu skrb ne riješe njegov pravni status, kažu nam u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh". Ne pronađe li se majka djeteta tri mjeseca od napuštanja, prema Obiteljskom zakonu pokreće se postupak za posvojenje. Uspije li, međutim, policija otkriti tko je majka djeteta, tada će ispitati sve okolnosti koje su dovele do napuštanja djeteta, a preispitat će se sigurnosni rizici u obitelji. Na temelju utvrđenih činjenica, stručni tim Zavoda za socijalni rad odlučuje o mjeri za koju će se podnijeti prijedlog sudu.

U praksi to najčešće bude lišavanje roditeljske skrbi jer napuštanje novorođenčeta predstavlja rizik za život i sigurnost djeteta. Međutim, lišavanje roditeljske skrbi nipošto nije jedina opcija, odnosno napuštanje ne znači automatski i lišavanje roditeljske skrbi već se u slučaju pronalaska roditelja ili samo majke kreće u ispitivanje svih pretpostavki za lišavanje roditeljske skrbi i svi se dokazi dostavljaju sudu. Primjerice, u slučajevima kad se radi o maloljetnoj majci, skrbništvo nad djetetom mogu zatražiti baka i djed, što se događalo u sličnim slučajevima. 

Kod događaja kao što je ovaj, dakle kod pronalaska ostavljenog novorođenčeta, prvo se donosi rješenje o imenovanju skrbnika za napušteno dijete od nepoznatih roditelja i to odmah. Skrbnik je obično netko iz Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad – socijalni radnik, psiholog, pravnik... 

Odmah se donosi rješenje o smještaju i dijete se smješta u dom ili udomiteljsku obitelj, s tim da je udomitelj uvijek bolja opcija od ustanove. Dijete se također odmah cijepi i poduzima se sva hitna zdravstvena zaštita koja je potrebna.  U roku od 30 dana donosi se rješenje o davanju imena i prezimena djetetu, za što je zadužen skrbnik uz suglasnost nadležnog PU HZSR i dijete se upisuje imenom i prezimenom u maticu rođenih. 

POVEZANI ČLANCI:

Policija sve vrijeme istražuje tragove kako bi pronašla majku, odnosno biološku obitelj djeteta. Ovisno o ishodu istrage, kako smo naveli, pokreće se posvojenje nakon tri mjeseca ili se preispituju rizici u obitelji.  

Ključne riječi

Komentara 9

LO
Lolita3
13:57 15.05.2024.

Bože mili smiluj se ovom djetetešcu! Na posvojenje odmah! Što mrcvarite sa traženjem nesretnice koja ga je morala odbaciti? Sigurno to nije napravila iz silnog dobra! Podari mu Bože dobre ljude za usvajatelje. Ne daj mu Bože nikakve socijalne radnike ili Centre za socijalu da se brinu o njemu i njegovoj budućnosti.

NI
nikola612
16:00 15.05.2024.

Beba je dar s neba i tako se treba postupati sa tim djetetom.

VI
viviann
14:15 15.05.2024.

Mislim da stvarno nema nikakvog smisla da traze mamu. Zbog cega???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije