Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud odlučio

Stjepanu Mauroviću kazna sa 25 smanjena na 16 godina zatvora

'08.11.2011., Zagreb - Presuda Stjepanu Maurovicu, optuzenom za ubojstvo sefa, poslovodnje Zagrebgradnje.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
12.11.2012.
u 21:00

Maurovićev odvjetnik podnio je i zahtjev za izvanredno preispitivanje presude, tužbu Ustavnom sudu, a traži i obnovu postupka

Zbog ubojstva šefa Srećka Radića (41), poslovođe u Zagrebgradnji, u kojeg je lani ispalio pet hitaca i 17 ga puta ubo nožem, Stjepan Maurović (29) ipak neće robijati 25 nego 16 godina. Naime, Vrhovni sud zaključio je da je nepravomoćna presuda vijeća zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Sanje Mazalin prestroga i da Maurović svog nadređenog, koji ga je vrijeđao, psovao mu mrtvog oca u grobu i bacao mu plaću pred noge, nije ubio iz bezobzirne osvete, već je riječ o običnom ubojstvu za što je predviđena maksimalna kazna od 15 godina.

Smanjena ubrojivost

Maurović je sada pravomoćno osuđen na 16 godina jer je jedinstvenom kaznom osuđen i zbog ranjavanja kolege Roberta Grgića, kolateralne žrtve sukoba s Radićem.

Suce na Vrhovnom sudu \"smekšalo\" je psihijatrijsko vještačenje u kojem piše da je 29-godišnji bivši ovisnik duboko poremećene strukture ličnosti u vrijeme zločina na zagrebačkim Vrbanima bio znatno smanjeno ubrojiv. Psihijatri su u nalazu naveli da je \"njegov dugotrajno poremećen odnos s Radićem doprinio gomilanju negativnih afektivnih naboja dulje vrijeme, što se posebno intenziviralo u zadnjih nekoliko dana i kulminiralo oslobađanjem visokog stupnja destruktivne agresije\". Iako je Maurović nekoliko dana prije ubojstva dao otkaz u poduzeću jer više nije mogao trpjeti Radićevo maltretiranje, radilo se, kažu psihijatri, o produženoj afektivnoj tenziji zbog čega nije mogao postupati hladnokrvno i proračunato što podrazumijeva ubojstvo iz bezobzirne osvete.

Odvjetnik Hrvoje Pezelj, koji je preuzeo Maurovićevu obranu nakon što mu je niži sud izrekao kaznu od 25 godina zatvora, djelomično je zadovoljan odlukom Vrhovnog suda. Jasno, sretan je što se kazna Mauroviću smanjila za čak devet godina, no nezadovoljan je što djelo nije prekvalificirano u ubojstvo na mah čime bi najveća kazna bila 10 godina zatvora. Smeta mu i što sud nije uzeo u obzir balističko vještačenje u kojem piše da na Maurovićevim šakama i nadlakticama uopće nisu nađene barutne čestice. Pezelj je stoga u žalbi na nepravomoćnu presudu naveo da Maurović nije ispalio ni jedan hitac.

Barutne čestice

– Nedvojbeno je da ne postoji ni najmanja mogućnost da bi osoba ispalila šest metaka iz pištolja, a da pri tome na njezinim rukama ne ostane ni jedan trag toga. Nalazi balističara upućuju da Maurović čak nije bio ni u neposrednoj blizini mjesta gdje se pucalo jer, da je bio, tada bi došao bi u dodir s barutnim česticama – naveo je Pezelj u žalbi, no taj mu dio Vrhovni sud nije uvažio.

Nepostojanje barutnih čestica Vrhovni sud objašnjava činjenicom da se sve zbilo na otvorenom prostoru što su potvrdili svjedoci, a i sam je Maurović to priznao. Obrana, međutim, ne odustaje. Pezelj je podnio tužbu Ustavnom sudu, podnio je zahtjev za izvanredno preispitivanje presude, a traži i obnovu postupka.

Srećko Radić iza sebe je ostavio suprugu i troje maloljetne djece. Maurović ima zaručnicu Dunju Deanović s kojom bi se uskoro trebao oženiti unatoč tome što je iza rešetaka. Obećala je da će ga čekati.

Komentara 5

Avatar Darko zg
Darko zg
22:51 12.11.2012.

sramotna presuda,iskreno se nadam da će se smanjiti kazna Stjepanu...Smatram da je Stjepan je napravio ispravan čin,tako bi i ja postupio da sam se našao na njegovom mjestu.Bio sam obrtnik i radnik za drugoga i znam kako se treba ponašatii prema istima.Zakon samo štiti močnike koji uništavaju običnog malog (smrtnika)čovjeka.

SI
sikert
09:27 13.11.2012.

ma što da je Radić napravio Maurović ga nije smio ubiti. Zadovoljštinu i pravdu je trebao tražiti na sudu asada njemu sude. (a što i očekivati od bivšeg drogeraša)

CU
cuma
10:30 13.11.2012.

Na testu je neovisnost hrvatskog pravosuđa,,,vidjet ćemo hoće li građevinski lobi štiteći svog goniča robova izvršiti pritisak na pravosuđe i kolika je njihova i bilo čija moć nad neovisnim sudstvom. Puno sam se puta očitovao spram ove sramotne prvostupanjske presude, nekom se konačno upalila lampica, Maurović je učinio dobro djelo, za koje ipak mora nešto i odležati ali ne i smanjenih 16 nego puno manje. Drži se Mauroviću, učino si mnogo svima koji su poput tebe bili žrtvom građevinske mafije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije